Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bieten-peren salade

Walnoten

Naar een recept van Annelini D'Angelo, te eten als voorgerecht of als maaltijdsalade.

Ingrediënten

voor de salade:

4 grote bieten, in stukjes
3 grote rode uien, in partjes
3 grote peren, geschild en in 8 partjes
60 ml olijfolie
2 el agave- of rijstestroop
2 el balsamico-azijn
zout, peper
2 handenvol gepelde walnoten
200 gram groene blaadjes b.v. spinazie of veldsla

voor de dressing:
1 el pesto
2 el citroensap
3 el olijfolie
zout, peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukjes biet in een ondiepe ovenschaal. Leg in een andere schaal de uien en peren.

Verdeel de stroop, azijn, en olie gelijkmatig over de twee schalen en vermeng. Spreid de groenten uit tot 1 laag. Bak ze 40–50 minuten, roer ze enkele malen om, tot ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Rooster de walnoten 12–15 minuten in een apart schaaltje, en laat de groenten afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de pestodressing en maak er de sla mee aan. Voeg bietjes, uien, peer en walnoten toe en meng alles.

Melk de witte sloper

categorieën: boeken, Gezondheid algemeen, producten, Theorieën over gezonde voeding, Vlees en veeteelt

melk_de_witte_sloper myplate_white

Waarom melk slecht voor je is en je best zonder kunt.

Auteur: Alissa Hamilton
Uitgever: Kosmos
Oorspronkelijke titel: Got Milked
Vertaling: Anna van Wittenberghe
ISBN: 978 90 215 5937 7

Recensie

Dit (erg) Amerikaanse boek is idiaal voor iedereen die van cijfertjes houdt en precies wil weten welke voedingsmiddelen er in melk zitten (o.a.: calcium, vitamine A en D, fosfor, triptophaan), wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van die ingrediënten is en hoe je die ook uit ander voedsel kan halen. Het boek staat hier vol mee.

Verder worden er veel onderzoeken aangehaald die al jaren aangehaald worden zoals The China Study, en mensen geciteerd die ook al miljoenen keren hun mening over dit onderwerp hebben gegeven, zoals Walter Willett.

Er wordt veel kritiek geleverd op de zuivelindustrie en op MyPlate en op onze eigen schijf van vijf.

Wat mij betreft een saai boek vol saaie, al bekende feiten en persoonlijke meningen van de auteur. Oude koek in een nieuw jasje maar wellicht interessant voor nieuwelingen op dit gebied.