Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: uientaart

Dit is oorspronkelijk een Duits recept. Het kan zowel als hoofd- als als bijgerecht gegeten worden. Met bijvoorbeeld een uitgebreide salade erbij is het al snel een hele maaltijd. Ook lekker om 'm koud als hapje tussendoor te nuttigen.

Ingrediënten

- 250 gram bloem
- 150 ml water
- 3 gram droge gist
- peper
- zout
- 500 gram uien
- olie
- 1 teentje knoflook
- half pakje sojaroom
- 50 gram tamari-tofu

Bereiding

Kneed een soepel deeg van bloem, water, gist en 2 theelepels zout. Zet dit op een warme plek met een vochtige theedoek erover. Laat het ongeveer twee uur rijzen.

Kneed het deeg nog een keer en laat het nog een uur rijzen.

Snijd de uien in smalle ringetjes. Fruit ze in de olie lichtbruin, voeg bijna op het laatst de knoflook, peper en zout toe. Net als de sojaroom. Het vuur uitzetten.

De tofu in stukjes snijden en knapperig bakken in olie.

De oven voorverwarmen op 200 graden. Het deeg uitrollen tot een dikte van ongeveer een halve centimeter en in een taartvorm een opstaand randje vormen. De tofu op de bodem van de taart verspreiden. Hierover het uienmengsel smeren.

De randjes van de taart insmeren met olie.
De taart ongeveer 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Melk de witte sloper

categorieën: boeken, Gezondheid algemeen, producten, Theorieën over gezonde voeding, Vlees en veeteelt

melk_de_witte_sloper myplate_white

Waarom melk slecht voor je is en je best zonder kunt.

Auteur: Alissa Hamilton
Uitgever: Kosmos
Oorspronkelijke titel: Got Milked
Vertaling: Anna van Wittenberghe
ISBN: 978 90 215 5937 7

Recensie

Dit (erg) Amerikaanse boek is idiaal voor iedereen die van cijfertjes houdt en precies wil weten welke voedingsmiddelen er in melk zitten (o.a.: calcium, vitamine A en D, fosfor, triptophaan), wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van die ingrediënten is en hoe je die ook uit ander voedsel kan halen. Het boek staat hier vol mee.

Verder worden er veel onderzoeken aangehaald die al jaren aangehaald worden zoals The China Study, en mensen geciteerd die ook al miljoenen keren hun mening over dit onderwerp hebben gegeven, zoals Walter Willett.

Er wordt veel kritiek geleverd op de zuivelindustrie en op MyPlate en op onze eigen schijf van vijf.

Wat mij betreft een saai boek vol saaie, al bekende feiten en persoonlijke meningen van de auteur. Oude koek in een nieuw jasje maar wellicht interessant voor nieuwelingen op dit gebied.