Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snelle pizza

Pizzabodem

Ingrediënten

pizzabodem
tomatenpuree (of pastasaus)
gistvlokken
spinazie (uit een potje en goed uitgelekt)
ui
courgette
cherrytomaatjes (gehalveerd)
aubergine (voorgebakken)
knoflook
oregano
paprikapoeder
tijm
olijfolie

Bereiding

Een laag tomatenpuree of pastasaus is de basis. Daaroverheen komt de spinazie en daarop wat gistvlokken voor de hartige smaak.
Hierop de groenten in schijfjes, en de kruiden. Op het laatst wat olijfolie overheen sprenkelen (niet te zuinig).

In de oven bakken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de bodem.

Voorgebakken bodems

Er zijn in de natuurvoedingswinkels heel lekkere voorgebakken pizzabodems te krijgen. Van volkoren, wit of speltmeel. Van bijvoorbeeld de merken La Bioidea, Terra Sana of Biona. Ze zijn heel handig om in huis te hebben voor een snelle maaltijd.

Melk de witte sloper

categorieën: boeken, Gezondheid algemeen, producten, Theorieën over gezonde voeding, Vlees en veeteelt

melk_de_witte_sloper myplate_white

Waarom melk slecht voor je is en je best zonder kunt.

Auteur: Alissa Hamilton
Uitgever: Kosmos
Oorspronkelijke titel: Got Milked
Vertaling: Anna van Wittenberghe
ISBN: 978 90 215 5937 7

Recensie

Dit (erg) Amerikaanse boek is idiaal voor iedereen die van cijfertjes houdt en precies wil weten welke voedingsmiddelen er in melk zitten (o.a.: calcium, vitamine A en D, fosfor, triptophaan), wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van die ingrediënten is en hoe je die ook uit ander voedsel kan halen. Het boek staat hier vol mee.

Verder worden er veel onderzoeken aangehaald die al jaren aangehaald worden zoals The China Study, en mensen geciteerd die ook al miljoenen keren hun mening over dit onderwerp hebben gegeven, zoals Walter Willett.

Er wordt veel kritiek geleverd op de zuivelindustrie en op MyPlate en op onze eigen schijf van vijf.

Wat mij betreft een saai boek vol saaie, al bekende feiten en persoonlijke meningen van de auteur. Oude koek in een nieuw jasje maar wellicht interessant voor nieuwelingen op dit gebied.