Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ovenschotel met misome

Misome

Ingrediënten

aardappels
misome
broccoli

voor de saus:
plantaardige margarine
rozemarijn (de blaadjes)
bloem of gebuild meel
sojamelk
zout
gistvlokken
chilipoeder
nootmuskaat

Bereiding

Schil of borstel de aardappels en snijd ze in blokjes. De misome wassen en in stukken snijden. De broccoli in roosjes verdelen en de steel (geschild) in plakken snijden.
Al deze stukken groente in een ovenschaal leggen.

saus maken:
Margarine in een pannetje smelten. De rozemarijnblaadjes meebakken.
De bloem of het gebuild meel erbij strooien en goed roeren met een garde. Zorg dat er niets meer onder aan de randjes van de pan klontert.

De sojamelk rustig erbij gieten onder voortdurend roeren. Als de saus de gewenste dikte heeft de overige ingrediënten toevoegen. De saus mag wat dunner zijn dan normaal omdat de groenten hierin gaar moeten koken.

De saus over de groenten verdelen, zorg voor ruim voldoende saus.

De oven voorverwarmen op 175 graden. De schaal erin zetten en ongeveer 30 à 45 minuten bakken. Prik-met-de-vork-test doen en opdienen als de aardappels goed gaar zijn.

Melk de witte sloper

categorieën: boeken, Gezondheid algemeen, producten, Theorieën over gezonde voeding, Vlees en veeteelt

melk_de_witte_sloper myplate_white

Waarom melk slecht voor je is en je best zonder kunt.

Auteur: Alissa Hamilton
Uitgever: Kosmos
Oorspronkelijke titel: Got Milked
Vertaling: Anna van Wittenberghe
ISBN: 978 90 215 5937 7

Recensie

Dit (erg) Amerikaanse boek is idiaal voor iedereen die van cijfertjes houdt en precies wil weten welke voedingsmiddelen er in melk zitten (o.a.: calcium, vitamine A en D, fosfor, triptophaan), wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van die ingrediënten is en hoe je die ook uit ander voedsel kan halen. Het boek staat hier vol mee.

Verder worden er veel onderzoeken aangehaald die al jaren aangehaald worden zoals The China Study, en mensen geciteerd die ook al miljoenen keren hun mening over dit onderwerp hebben gegeven, zoals Walter Willett.

Er wordt veel kritiek geleverd op de zuivelindustrie en op MyPlate en op onze eigen schijf van vijf.

Wat mij betreft een saai boek vol saaie, al bekende feiten en persoonlijke meningen van de auteur. Oude koek in een nieuw jasje maar wellicht interessant voor nieuwelingen op dit gebied.