Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paardebloemsalade met croutons oftewel pissenlit au croutons

Paardebloem

Een recept uit Lekker Landschap van Michiel Bussink

Ingrediënten

- paar handen vol paardebloembladeren
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1/2 theelepel mosterd
- 150 gram croutons van oud brood
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook
- paar sprieten bieslook of een paar blaadjes daslook
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Was en droog de paardebloemblaadjes en scheur ze in stukken. Maak een dressing van de mosterd, olie, azijn, knof-, das en/of bieslook, peper en zout.

Meng de blaadjes, de dressing en de croutons. Als je het paardebloemblad te bitter vindt, voeg dan ander vers blad toe.

Dat laatste doe ik sowieso omdat ik het liefst veel soorten groenten eet.

Methylbromide

categorieën: Gezondheid algemeen, Handel, Landbouw algemeen, schandalen, voedselveiligheid

Methylbromide is een giftige chemische verbinding, die in Nederland onder andere gebruikt werd in de landbouw als ontsmettingsmiddel om de bodem van bijvoorbeeld kassen te ontdoen van aaltjes en schimmels. In de VS is onderzoek gedaan naar boeren die met dit middel werkten. Onder hen zijn er velen die door dit gif prostaatkanker en aandoeningen aan de luchtwegen opgelopen hebben.

Methylbromide is zo giftig dat het sinds 1992 niet meer toegestaan is. In 2014 moet het wereldwijd verboden zijn.
Toch wordt het nog steeds gebruikt voor het gassen van zeecontainers die naar Nederland komen.

Methylbromide is niet alleen zeer giftig, het tast ook de ozonlaag aan.