Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pitabroodjes met sojabrokjes en knoflooksaus

Pitabroodje

Ingrediënten

sojabrokjes (fijn)
water
shoyu (zoute sojasaus)
ketchup
shoarmakruiden of een mengsel van paprikapoeder, koriander, peper en komijn
ui
paprika
slablaadjes

pitabroodjes

yofu (sojayoghurt)
knoflook
zout
olijfolie

Bereiding

De brokjes opzetten in water en shoyu, ketchup en de kruiden toevoegen. Aan de kook laten komen.
Laten koken tot al het water zo goed als verdampt is. Minimaal 10 à 15 minuten. Als het eerder droog komt te staan, dan extra water toevoegen.

In een bakpan de ui en paprika bakken in olijfolie. De brokjes er bij doen en goed laten bakken.

Ondertussen de sla wassen en scheuren. En een sausje maken van de yofu, knoflook olijfolie en zout.

De pitabroodjes roosteren in een broodrooster of een droge bakpan.

Serveersuggestie

Opensnijden en vullen met slablad, gebakken brokjes en saus.

Moestuin

categorieën: Permacultuur, Tuinieren

balkontuin

Een moestuin is een stuk grond in de eigen tuin of ergens anders, op bv. een volkstuin, waar groenten, kruiden en fruit gekweekt worden voor eigen gebruik. Het kan ook op een balkon, in potten en zelfs binnen.
Vroeger, toen de mensen armer waren, hadden veel mensen die over een stukje grond konden beschikken, een moestuin; maar tegenwoordig zijn dat er veel minder. Voedsel in de supermarkt is zo goedkoop dat bijna niemand het er voor over heeft om zelf aan het werk te gaan. Tijdens de kredietcrisis van 2009 steeg in Amerika het aantal mensen dat groenten voor eigen gebruik verbouwt weer wel.

Voordelen van een eigen moestuin zijn onder andere: het kunnen kweken van groenten die niet in de winkel liggen, zoals allerlei vergeten groenten, het voor een redelijke prijs kunnen eten van biologische groenten waarvan je zeker weet dat ze niet bespoten en met kunstmest gekweekt zijn. Ook kan je op deze manier, als je dat wilt, groenten kweken zonder dierlijke mest, maar met zelfgemaakte compost en/of groenbemesters.
Voor mensen die graag duurzaam willen eten is dit een goede manier om aan voedsel te komen. Het zelf verbouwen van producten is de beste manier om de meest verse waar te krijgen. Je weet waar het vandaan komt en hoe het gekweekt is.

Bovendien is de beweging die je op deze manier krijgt in de buitenlucht heel gezond. En veel mensen vinden de producten die ze zelf gekweekt hebben veel lekkerder. Het heeft absoluut wat om de maïs zo van het land in de pan te gooien en meteen op te eten. Of om de aardappels op te graven.

Benodigdheden

Grond en gereedschap.
Om een moestuin te beginnen is het allereerst nodig om een stukje grond tot je beschikking te hebben, uiteraard het liefst zo schoon mogelijk.
Verder zijn een aantal tuingereedschappen prettig.

Zaad en pootgoed
Het belangrijkste is zaad en pootgoed (voor aardappelen, uien en zo). Zaad kan je zelf uit veel groenten halen, bij met name de vruchtgroenten als pompoen, courgette, tomaat en paprika en de peulvruchten zoals doperwten, kapucijners en bruine bonen is dit makkelijk. Kies wel de biologische varianten.
Voor deze en andere producten kan er ook zaad besteld worden. Biologisch zaad is onder andere verkrijgbaar bij De Bolster, Vreeken, Boerengoed en Velt (zie links hieronder).

Informatie
Boeken over moestuinieren zijn een absolute must om na te kunnen gaan wanneer je wat moet doen, hoe je een vruchtwisselingsprogramma opzet en hoe je plagen en ander onheil zo veel mogelijk kan voorkomen.
Het Handboek ekologisch tuinieren van Velt is mijn absolute bijbel. Hierin vind je nagenoeg alle informatie die je nodig hebt.
Maar er zijn nog veel meer boeken over moestuinieren.

Als je meer interesse hebt in een permacultuur tuin kan je een cursus volgen of de cursus van Douwe Beerda downloaden.

Als je meer wilt weten over tuinieren zonder dierlijke producten kan je contact opnemen met Jan van Arragon van De Bioakker.