Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gierst met aubergine

Aubergine

Ingrediënten

water
bouillon
bonenkruid
gierst

olie
aubergine
ui
cherry-tomaatjes
peper
zout
paprikapoeder
chilipoeder
ketchup
sambal
tofu-tomaatsmeersel

Bereiding

De gierst opzetten met ongeveer 2 keer zoveel water als gierst. Als je eerst het water met de bouillon en het bonenkruid aan de kook laat komen voor je de gierst erbij doet, wordt het minder kleverig. Even laten koken en dan op een zo laag mogelijk vuurtje zetten. Of in een hooikist (bed), tot het gaar is.

De aubergine in blokjes snijden. Genoeg (veel) olie in de pan heet laten worden. De aubergineblokjes erbij doen. Lekker bruin laten worden aan alle kanten tot ze zacht zijn maar niet sponzig.

Dan de in ringen gesneden ui toevoegen. De kruiden, sambal en ketchup en de tomaatjes mee laten bakken.

Een grote schep van het tofu-tomaatsmeersel door de groenten roeren en mee laten bakken.

Als de gierst gaar is deze op een bord scheppen. De rest ernaast leggen.

Mother Earth - A new future for small farmers

categorieën: films

Moeder Aarde - een nieuwe toekomst voor kleine boeren is een bijzonder inspirerende film van de Nederlandse documentairemakers Paul Enkelaar en Jan Paul Smit. Centraal in de documentaire staat de ontwikkeling van kleinschalige ecologische landbouw in Andhra Pradesh, een van de armste streken in Zuid-India. Het is een film over de kracht, het zelfvertrouwen en de trots van vrouwen die gezamenlijk hun toekomst in eigen hand nemen.

De dvd (met Nederlandse en Engelse ondertiteling) is in Nederland te koop bij Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in Eindhoven. Prijs: 10 euro, inclusief porto.

Bestellen kan via www.omslag.nl of telefonisch via 040-2910295 of per e-mail omslag@omslag.nl

Voor meer informatie zie: www.vredessite.nl