Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzencurry met banaan

Rode linzen1

Ingrediënten

- rode linzen
- prei
- wortel
- witte kool of spitskool
- ui
- knoflook
- citroensap
- banaan
- ongeroosterde cashewnoten
- olie
- kerrie
- zout (eventueel)

Bereiding

Kook de linzen ongeveer twintig minuten en voeg dan de kleingesneden prei, wortel en kool toe en laat alles dan nog ongeveer tien minuten doorkoken. Uit laten lekken.

Snipper de ui en fruit die in de olie tot hij glazig is. Roer dan de knoflook, de kerrie en eventueel wat zout erdoor. Snijd de banaan in plakjes en besprenkel die met citroensap. Voeg de linzen met de groenten en de in plakjes gesneden banaan bij de ui en laat alles, onder af en toe omscheppen, goed warm worden.

Bestrooi alles op het laatst met de in grove stukken gehakte cashewnoten.

Nachtschade

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen

Solanaceae.

Familie van planten waarvan onderdelen van de plant giftig zijn. Niet bij elke soort zijn dat dezelfde onderdelen. Bij aardappels zijn de vruchtjes giftig maar niet de knollen. Wel weer de uitlopers van de knollen en de groene plekken die in feite het begin van de uitlopers zijn. Van sommigen andere soorten kan je wel de vruchten eten.

Enkele soorten van deze familie zijn: aardappel, tomaat, paprika en aubergine.
Maar ook de tabaksplant hoort bij deze familie. Deze soort is helemaal giftig.

Dat aardappels en tomaten familie zijn blijkt ook in de tuin waar ze door dezelfde ziekte (aardappelziekte of fytoftora) getroffen kunnen worden. Daarom mogen ze ook niet na elkaar op dezelfde plek staan in een wisselbouwsysteem, en mogen de resten niet op de composthoop.