Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kastanjepuree

Tamme kastanje

Ingrediënten

kastanjes
water met daarin opgelost bouillon (poeder of blokje)
sojaroom

Bereiding

Voor dit recept moet je de (tamme) kastanjes minimaal 12 minuten koken zonder ze van te voren in te kruisen. (Dit doe je normaal gesproken wel omdat ze dan makkelijker te pellen zijn.)
Na het koken afgieten en de kastanjes overdwars doorsnijden. Als ze lang genoeg gekookt hebben kan je het vruchtvlees er makkelijk uit scheppen of peuteren.
Al het vruchtvlees weer in een pan met bouillon doen zodat het net onder water staat.

Ongeveer 40 minuten op een laag vuurtje koken, het moet net niet droogkoken. Gas uitzetten.
Sojaroom toevoegen en met de staafmixer, of een vork, lekker smeuïg maken.

Serveersuggestie

Je kan deze puree zien als vervanging voor aardappels of graan. Serveer hem dan met gekookte of gestoofde groenten en gebakken tofu.

Ook lekker is het om kastanjepuree met stoofpeertjes te combineren. En misschien wat vanillevla, dan wordt het wel echt een snoeppartijtje.

Natuurlijk: gezond! - (Voedings)-tips om gezondheidsklachten te voorkomen

categorieën: boeken, Theorieën over gezonde voeding

natuurlijk_gezond

Auteurs: Machiel Amorison, Jan Blaauw en Saskia van 't Hof
Uitgeverij: BZZTôH
ISBN: 90 5501 948 8

Achterflap:

'Een goede gezondheid is niet zo natuurlijk voor de meeste mensen. Bijna iedereen heeft weleens last van vermoeidheid, depressiviteit, slapeloosheid, stress en dergelijke; het lijkt er allemaal bij te horen.

Een van de oorzaken van deze klachten is de grote hoeveelheid chemische stoffen die je binnenkrijgt. Als je terug wilt naar goede voeding en natuurlijke middelen om fit en gezond te zijn - én te blijven - dan is dit boek een uitkomst voor je.

De invloed die onze dagelijkse eet- en drinkgewoonten op ons lichaam hebben, wordt vaak onderschat. In Natuurlijk: gezond! wordt beschreven wat goede voeding inhoudt en wat die voor je kan betekenen. Ook is een aantal veel voorkomende klachten beschreven, met daarbij niet alleen adviezen over voeding maar ook over de natuurlijke middelen waarmee je zelf iets aan je klacht(en) kunt doen, zoals sint-janskruid, aloë vera, kelp, ginseng, knoflook, de shii-takepaddestoel en nog veel meer.'