Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broccolistamppot

Aardappel

Stamppot is een simpel maar ondergewaardeerd gerecht.
 
Er worden steeds minder aardappels gegeten in Nederland. Omdat het te veel werk en moeite en tijd kost. Denken mensen tenminste. Okee, je moet de aardappels schillen, tenzij ze er nog goed uitzien, dan hoef je ze alleen maar te borstelen. En dan moet je ze ook nog koken of anders bereiden. Dat kost allemaal tijd.
Maar aardappels zijn lekker en bovendien gezond. Ze bevatten meer vitamine C dan de gemiddelde citrusvrucht. Alle reden dus om ze regelmatig te eten. Een stamppot bereiden is makkelijk, je kan er eventueel restjes groente in verwerken en het is superlekker.

Ingrediënten

aardappels
bouillonblokje of -poeder
broccoli
sojaroom
plantaardige margarine
zout
peper

Bereiding

Schil of borstel de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer twee cm². Op deze manier zijn ze veel eerder gaar.
Voeg zoveel water toe dat ze net onder staan, en breng aan de kook. Voeg bouillon toe.

Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stam in stukjes (schillen). Dit is het lekkerste onderdeel van deze groente. Doe de broccoli bij de aardappels als het water kookt.

Als de aardappels gaar zijn (prik-met-de-vork-test), het water afgieten.
Een klont margarine, zout, peper en een flinke scheut sojaroom toevoegen. Stampen of roeren met een houten lepel.

Serveersuggestie

Gebakken courgette en ui met wat juspoeder en/of ketchup.

Natuurlijk: gezond! - (Voedings)-tips om gezondheidsklachten te voorkomen

categorieën: boeken, Theorieën over gezonde voeding

natuurlijk_gezond

Auteurs: Machiel Amorison, Jan Blaauw en Saskia van 't Hof
Uitgeverij: BZZTôH
ISBN: 90 5501 948 8

Achterflap:

'Een goede gezondheid is niet zo natuurlijk voor de meeste mensen. Bijna iedereen heeft weleens last van vermoeidheid, depressiviteit, slapeloosheid, stress en dergelijke; het lijkt er allemaal bij te horen.

Een van de oorzaken van deze klachten is de grote hoeveelheid chemische stoffen die je binnenkrijgt. Als je terug wilt naar goede voeding en natuurlijke middelen om fit en gezond te zijn - én te blijven - dan is dit boek een uitkomst voor je.

De invloed die onze dagelijkse eet- en drinkgewoonten op ons lichaam hebben, wordt vaak onderschat. In Natuurlijk: gezond! wordt beschreven wat goede voeding inhoudt en wat die voor je kan betekenen. Ook is een aantal veel voorkomende klachten beschreven, met daarbij niet alleen adviezen over voeding maar ook over de natuurlijke middelen waarmee je zelf iets aan je klacht(en) kunt doen, zoals sint-janskruid, aloë vera, kelp, ginseng, knoflook, de shii-takepaddestoel en nog veel meer.'