Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gomasio

Gomasio

Gomasio is een mengsel van 5% zeezout en 95% geroosterde sesamzaadjes. Het wordt onder andere gebruikt om sauzen en soepen hartiger te maken, en als broodbeleg. Het is ook heerlijk over gebakken groenten als pompoen, pastinaak en dergelijke.

Het is te koop in biowinkels, maar je kan het ook zelf maken.

Zelf maken
Ingrediënten

8 -16 eetlepels sesamzaad
1 eetlepel wit zeezout

Bereiding

Was het sesamzaad zodat er geen steentjes en andere ongerechtigheden meer inzitten. Laat het goed drogen.

Rooster het op een vrij hoog vuur terwijl je voortdurend roert totdat het lichtbruin is. Stop op tijd want als het te donker is is het niet lekker meer. Doe het meteen uit de nog hete pan in een vijzel.

Rooster ook het zeezout, tot het goed droog is. Het moet nog wel wit zijn. Voeg het zout bij het zaad in de vijzel en roer rustig met de stamper, steeds in dezelfde richting. Het moet geen pasta maar ook niet een al te fijn poeder worden. Het is lang houdbaar maar vers is het het lekkerst.

Natuurlijk: gezond! - (Voedings)-tips om gezondheidsklachten te voorkomen

categorieën: boeken, Theorieën over gezonde voeding

natuurlijk_gezond

Auteurs: Machiel Amorison, Jan Blaauw en Saskia van 't Hof
Uitgeverij: BZZTôH
ISBN: 90 5501 948 8

Achterflap:

'Een goede gezondheid is niet zo natuurlijk voor de meeste mensen. Bijna iedereen heeft weleens last van vermoeidheid, depressiviteit, slapeloosheid, stress en dergelijke; het lijkt er allemaal bij te horen.

Een van de oorzaken van deze klachten is de grote hoeveelheid chemische stoffen die je binnenkrijgt. Als je terug wilt naar goede voeding en natuurlijke middelen om fit en gezond te zijn - én te blijven - dan is dit boek een uitkomst voor je.

De invloed die onze dagelijkse eet- en drinkgewoonten op ons lichaam hebben, wordt vaak onderschat. In Natuurlijk: gezond! wordt beschreven wat goede voeding inhoudt en wat die voor je kan betekenen. Ook is een aantal veel voorkomende klachten beschreven, met daarbij niet alleen adviezen over voeding maar ook over de natuurlijke middelen waarmee je zelf iets aan je klacht(en) kunt doen, zoals sint-janskruid, aloë vera, kelp, ginseng, knoflook, de shii-takepaddestoel en nog veel meer.'