Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: komkommersoep

Munt2

De groente komkommer wordt over het algemeen koud, in een salade, gegeten. Maar je kan er ook lekkere soep van maken.

Ingrediënten

- komkommer(s)
- olijfolie
- bouillonpoeder of -blokje
- chilipoeder
- water
- verse muntblaadjes
- verse dille
- sojaroom

Bereiding

De komkommer(s) schillen en in blokjes snijden.
Olie in de pan doen en de komkommerblokjes en chilipoeder erbij. Het vuur laag laten zodat de komkommer kan smoren. Na een minuut of tien water en bouillon toevoegen. Langzaam aan de kook laten komen en eventjes doorkoken. Gas uitzetten. Verse takjes dille en blaadjes munt toevoegen, en er met de staafmixer een gladde soep van maken.

Serveersugeestie

Op het bord pas de sojaroom erdoor doen voor wie dat wil.

Niet langer, wel dikker

categorieën: Gezond voedsel, Gezondheid algemeen, Over gewicht

bmi_voor_kinderen

Volgens de Landelijke Groeistudie van o.a TNO, VUmc en LUMC (gepubliceerd op 10 juni 2010) blijkt dat de Nederlander, voor het eerst in 160 jaar, niet meer langer wordt maar wel steeds dikker. Dit laatste komt vooral voor bij kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst.

Als mogelijke oorzaken voor de stop van de groei worden genoemd: het bereiken van de natuurlijke grens of het steeds ongezonder gaan leven en eten van de Nederlandse bevolking.

Van tno.nl

Na een periode van 160 jaar waarin kinderen van Nederlandse afkomst steeds langer werden is deze groei gestopt. Kinderen van Marokkaanse of Turkse ouders worden nog wel langer. Het uitblijven van verdere lengtegroei kan een waarschuwingssignaal zijn dat de leefomstandigheden van de jeugd niet verder verbeteren en mogelijk zelfs achteruitgaan. 'Dit kan een gevolg zijn van stagnatie in de welvaartsgroei sinds het jaar 2000. Hierdoor raakt Nederland zijn koploperspositie kwijt wat betreft gezondheid. De ideale gezondheidssituatie voor kinderen is de huidige lengte met het gewicht uit het jaar 1980, toen er nog geen overgewichtepidemie in Nederland was.'