Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zuurkoolsalade

Zuurkoolsalade

Ingrediënten

- rozijnen en/of abrikozen in stukjes
- zuurkool
- appels
- lijnzaad
- pompoenpitjes
- walnoten

Bereiding

Week de rozijnen en/of de abrikozen in stukjes in een bakje water, hoe langer hoe zachter ze worden.

De zuurkool kan uitgeknepen worden als ie nog in de verpakking zit om zo alles wat minder zuur te laten worden. Houd je echt heel erg van zuur dan kan je het sap gewoon erin laten.

De zuurkool in een schaal doen en met twee vorken of met je handen uit elkaar trekken.
De geweekte rozijnen en/of stukjes abrikoos toevoegen, met het weekwater, als dat niet teveel is. De appels raspen. Het lekkerste is om ongeveer net zo veel appel als zuurkool te gebruiken.
De walnoten in kleine stukjes breken of malen.

Alles bij elkaar in de schaal doen, goed roeren met de twee vorken.
Als het te zuur is kan je eventueel wat diksap toevoegen.

Er kunnen natuurlijk allerlei ander ingrediënten naar smaak toegevoegd worden. Ik doe een greep: peer, gedroogde en geweekte pruimen, gedroogde incabessen, kokosrasp enz. enz.

Nieuwe Band

De Nieuwe Band is een zelfstandige coöperatieve groothandel in biologische levensmiddelen. Dit bedrijf let niet alleen op het biologisch-(dynamische)- en milieuaspect van hun producten, maar ze besteden ook veel aandacht aan de sociale omstandigheden van de arbeiders op de bedrijven waar de producten geproduceerd worden.
Dit betekent in de praktijk dat ze de producten het liefst van zo dichtbij mogelijk en rechtstreeks van producenten die op een coöperatieve en/of fair trade grondslag werken, betrekken.

De Nieuwe Band levert niet alleen aan natuurvoedingswinkels en boerderijwinkels maar ook aan restaurants, cateraars en supermarkten. Ook leveren zij aan voko's (voedselkoöperaties).