Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zoete aardappelen uit de oven met omega humus

Houmous

Een recept uit het boek Eten als medicijn van Dale Pinnock

Ingrediënten voor 2 personen

 - 2 middelgrote zoete aardappelen
- 1 blik van 400 gram kikkererwten, uitgelekt
- 1 eetlepel sesamzaad
- 2 eetlepels lijnzaadolie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- sap van 1/2 citroen
- handvol verse peterselie of koriander, grofgehakt (desgewenst)
- zeezout en zwarte peper

Bereiding

Verhit de oven tot 200 graden. Leg de zoete aardappelen op een bakplaat en zet ze 40 minuten in de oven tot ze zacht aanvoelen als je er in knijpt.

Doe intussen de kikkererwten met sesamzaadjes, lijnzaadolie, knoflook en citroensap in een blender of keukenmachine, voeg naar smaak peper en zout toe en hak het tot een gladde humus.

Snijd de gare aardappelen in de lengte doormidden en schep er een flinke klodder van de humus op. strooi er eventueel de kruiden op en zet meteen op tafel.

Nieuwe Band

De Nieuwe Band is een zelfstandige coöperatieve groothandel in biologische levensmiddelen. Dit bedrijf let niet alleen op het biologisch-(dynamische)- en milieuaspect van hun producten, maar ze besteden ook veel aandacht aan de sociale omstandigheden van de arbeiders op de bedrijven waar de producten geproduceerd worden.
Dit betekent in de praktijk dat ze de producten het liefst van zo dichtbij mogelijk en rechtstreeks van producenten die op een coöperatieve en/of fair trade grondslag werken, betrekken.

De Nieuwe Band levert niet alleen aan natuurvoedingswinkels en boerderijwinkels maar ook aan restaurants, cateraars en supermarkten. Ook leveren zij aan voko's (voedselkoöperaties).