Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boerenkoolstamppot

Boerenkool

Bij deze stamppot kookt de kool niet met de aardappels mee, maar wordt ze gestoofd.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 400 gram aardappels
- 300 gram boerenkool
- olijfolie
- 1 ui
- 1 prei (alleen het wit, in ringen)
- 1 teen knoflook, geperst
- scheut sojaroom
- zout en peper

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en kook ze net onder water ongeveer 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat staan.

De boerenkool van de nerven af snijden en de bladeren zo fijn mogelijk snijden of hakken.
Of de zak openknippen.

Giet de olie in een braad- of bakpan en fruit hierin de ui en de prei op een laag vuur. Voeg de gesneden boerenkool en de knoflook toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.
Voeg een beetje water toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe omscheppen en kijken of er nog genoeg water in zit.

Als de kool zacht geworden is de aardappels afgieten en bij de kool voegen. Stampen of goed doorroeren.
Voeg de sojaroom, zout en peper toe en laat alles goed warm worden.

Nitraat

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen, lichaam, nutriënten

Nitraat is een zout dat voorkomt in bladgroenten en knolgewassen. Door bemesting of afbraak van organisch materiaal kan er meer nitraat in de grond zitten waardoor planten die op die grond groeien meer nitraat bevatten. De plant neemt ook meer nitraat op als er weinig groei is, daarom bevatten groenten die in de winter en in het voorjaar geteeld worden een hogere dosis. Door overbemesting gedurende 30 jaar vormt nitraat een bedreiging voor de kwaliteit van het drinkwater. Dit vormt op de lange termijn een gevaar voor de mens.

Groenten die nitraat kunnen bevatten zijn sla, spinazie, andijvie, raapstelen, kool, bietjes, postelein en selderij. Ook vlees en vleeswaren (worst) bevatten soms nitraten en nitrieten omdat ze als additief toegevoegd zijn. Hier kunnen ze reageren met het vlees waardoor nitrosaminen worden gevormd. Bij proefdieren is een verband geconstateerd tussen overvloedig gebruik van deze additieven en kanker.

Gezondheid

Het voorkomen van nitraat in voedsel hoeft op zich niet zo schadelijk te zijn maar nitraat kan omgezet worden in nitriet, bijvoorbeeld door het een paar keer opnieuw verwarmen van de groente. Dit kan weer omgezet worden in nitrosaminen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Maar de schadelijke werking van deze stof is niet bewezen.

Sommige onderzoekers beweren zelfs dat een nitraatrijk dieet beschermt tegen hart- en vaatziekten. Bovendien heeft nitriet een anti-bacteriële werking.

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van nitraat is 3,65 mg/kg lichaamsgewicht per dag.

Bronnen:

- Voeding die Schaadt Voeding die Baat
- Wat is nu gezond?
- Wikipedia