Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ovenschotel met misome

Misome

Ingrediënten

aardappels
misome
broccoli

voor de saus:
plantaardige margarine
rozemarijn (de blaadjes)
bloem of gebuild meel
sojamelk
zout
gistvlokken
chilipoeder
nootmuskaat

Bereiding

Schil of borstel de aardappels en snijd ze in blokjes. De misome wassen en in stukken snijden. De broccoli in roosjes verdelen en de steel (geschild) in plakken snijden.
Al deze stukken groente in een ovenschaal leggen.

saus maken:
Margarine in een pannetje smelten. De rozemarijnblaadjes meebakken.
De bloem of het gebuild meel erbij strooien en goed roeren met een garde. Zorg dat er niets meer onder aan de randjes van de pan klontert.

De sojamelk rustig erbij gieten onder voortdurend roeren. Als de saus de gewenste dikte heeft de overige ingrediënten toevoegen. De saus mag wat dunner zijn dan normaal omdat de groenten hierin gaar moeten koken.

De saus over de groenten verdelen, zorg voor ruim voldoende saus.

De oven voorverwarmen op 175 graden. De schaal erin zetten en ongeveer 30 à 45 minuten bakken. Prik-met-de-vork-test doen en opdienen als de aardappels goed gaar zijn.

Nitraat

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen, lichaam, nutriënten

Nitraat is een zout dat voorkomt in bladgroenten en knolgewassen. Door bemesting of afbraak van organisch materiaal kan er meer nitraat in de grond zitten waardoor planten die op die grond groeien meer nitraat bevatten. De plant neemt ook meer nitraat op als er weinig groei is, daarom bevatten groenten die in de winter en in het voorjaar geteeld worden een hogere dosis. Door overbemesting gedurende 30 jaar vormt nitraat een bedreiging voor de kwaliteit van het drinkwater. Dit vormt op de lange termijn een gevaar voor de mens.

Groenten die nitraat kunnen bevatten zijn sla, spinazie, andijvie, raapstelen, kool, bietjes, postelein en selderij. Ook vlees en vleeswaren (worst) bevatten soms nitraten en nitrieten omdat ze als additief toegevoegd zijn. Hier kunnen ze reageren met het vlees waardoor nitrosaminen worden gevormd. Bij proefdieren is een verband geconstateerd tussen overvloedig gebruik van deze additieven en kanker.

Gezondheid

Het voorkomen van nitraat in voedsel hoeft op zich niet zo schadelijk te zijn maar nitraat kan omgezet worden in nitriet, bijvoorbeeld door het een paar keer opnieuw verwarmen van de groente. Dit kan weer omgezet worden in nitrosaminen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Maar de schadelijke werking van deze stof is niet bewezen.

Sommige onderzoekers beweren zelfs dat een nitraatrijk dieet beschermt tegen hart- en vaatziekten. Bovendien heeft nitriet een anti-bacteriële werking.

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van nitraat is 3,65 mg/kg lichaamsgewicht per dag.

Bronnen:

- Voeding die Schaadt Voeding die Baat
- Wat is nu gezond?
- Wikipedia