Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: walnoot-abrikoos-cake

Walnoot2

Ingrediënten

pond zelfrijzend bakmeel
flinke scheut olie, liefst notenolie
flinke scheut appeldiksap
gepelde en in stukjes gebroken walnoten
in stukjes gesneden abrikozen (de oranje zijn vrijwel altijd gezwaveld, liever de bruine, biologische nemen)
zoveel water dat het een dikke, stevige maar nog wel door te roeren massa wordt
kaneel
een snufje zout

Bereiding

Alle ingrediënten stevig mengen met een houten lepel, evt. de steel gebruiken, en in een ingevet of met bakpapier bekleed bakblik gieten.

Oven voorverwarmen op ongeveer 180 graden en de cake in ongeveer 80 minuten mooi bruin en gaar bakken.

Nota Duurzaam voedsel

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen, Theorieën over gezonde voeding

Uit het persbericht:

In het bedrijfsrestaurant van haar ministerie presenteerde minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op 29 juni 2009 de kabinetsnota Duurzaam Voedsel. Het is de eerste voedingsnota van het ministerie van LNV. Het bedrijfsrestaurant is uitgekozen als plek van de presentatie, omdat deze de komende jaren moet uitgroeien tot een toonaangevende proeftuin voor duurzaam voedsel.

Het restaurant was zodanig aangekleed, dat daar het 'voedsel van de toekomst' te zien is. Gebakken insecten en vleesloze bitterballen maken onderdeel uit van het assortiment, die tijdens de presentatie door iedereen te proeven waren.

Aan de hand van de vitrines, gevuld met duurzaam voedsel, gaf minister Verburg haar visie op het nationale en internationale voedselsysteem. De problemen die de toenemende vleesconsumptie mondiaal en nationaal met zich mee brengt, lenen zich niet voor simpele oplossingen. Ook zal de minister ingaan op het probleem van de voedselverspilling.

De LNV-nota Duurzaam Voedsel wordt samen uitgebracht met de beleidsagenda Duurzame Voedselsystemen van de ministers Verburg van LNV, Cramer van VROM en Koenders van OS.

Kernboodschap

- Vergaande verduurzaming van productie en aanbod om zo burgers de gelegenheid te geven te kiezen voor duurzame voeding.
- Intensieve voorlichting.

Duurzaam

Verburg doelt met duurzaam voedsel op ruimtebeslag, gebruik van grondstoffen, emissies, water en energiegebruik. En op vermindering verspilling en verbetering van welzijn van mens en dier.

Speerpunten

- Stimuleren duurzame innovatie in het Nederlandse agrofoodcomplex.
- Nederlandse consumenten in staat stellen en verleiden tot duurzame (en gezonde) voedselconsumptie.
- Internationale agendering en beínvloeding.