Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: cruesli

Olijfolie

Volgens de consumentenbond (Consumentengids, juni 2008) bevatten alle onbijtproducten voor kinderen zoveel suiker dat het meer snoep is dan ontbijt. Alle cruesli's (krokante muesli) bevatten veel te veel verzadigd vet en suiker. Van ‘nature’ zit er tot 7 procent suiker in, fabrikanten vullen dat aan tot wel 20 procent.

Hieronder een recept voor een echt lekkere cruesli zonder suiker en verzadigde vetten, gebaseerd op een recept uit de Vega!.

Ingrediënten

500 gram havermout
100 gram amandelen
50 gram sesamzaad
100 gram zonnebloempitten
200 ml rijststroop
10 el milde olijfolie (of een andere neutraal smakende olie)
snufje zout
150 gram rozijnen

Bereiding

Maal in een keukenmachine de amandelen, het sesamzaad en de zonnebloempitten. Doe dit samen met de havermout in een grote kom.

Verwarm de rijststroop in een grote pan met de olie en het zout tot het goed vloeibaar is. Voeg hier de rest van de ingrediënten, behalve de rozijnen, aan toe. Goed mengen.

Spreid de inhoud van de kom uit over een ovenplaat met bakpapier. Rooster het 10 minuten op een temperatuur van 180 à 200 graden, of iets minder in een kleine oven. Na 10 minuten alles omscheppen en nog eens 10 minuten roosteren. Het moet er lichtbruin en droog uitzien.

De cruesli in een kom strooien en de rozijnen erdoor mengen. (Als je die meeroostert verbranden ze.)

Serveersuggesties

- Alle soorten noten, zaden, pitten, gedroogde vruchten (dadels, krenten, abrikozen, vijgen) kunnen gebruikt worden.
- Geraspte kokos door het mengsel voor het de oven in gaat.

Bronnen:

- Consumentengids
- De Volkskrant
- Vega! nr. 68, lente 2006

Nota Duurzaam voedsel

categorieën: Gezondheid algemeen, Landbouw algemeen, Theorieën over gezonde voeding

Uit het persbericht:

In het bedrijfsrestaurant van haar ministerie presenteerde minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op 29 juni 2009 de kabinetsnota Duurzaam Voedsel. Het is de eerste voedingsnota van het ministerie van LNV. Het bedrijfsrestaurant is uitgekozen als plek van de presentatie, omdat deze de komende jaren moet uitgroeien tot een toonaangevende proeftuin voor duurzaam voedsel.

Het restaurant was zodanig aangekleed, dat daar het 'voedsel van de toekomst' te zien is. Gebakken insecten en vleesloze bitterballen maken onderdeel uit van het assortiment, die tijdens de presentatie door iedereen te proeven waren.

Aan de hand van de vitrines, gevuld met duurzaam voedsel, gaf minister Verburg haar visie op het nationale en internationale voedselsysteem. De problemen die de toenemende vleesconsumptie mondiaal en nationaal met zich mee brengt, lenen zich niet voor simpele oplossingen. Ook zal de minister ingaan op het probleem van de voedselverspilling.

De LNV-nota Duurzaam Voedsel wordt samen uitgebracht met de beleidsagenda Duurzame Voedselsystemen van de ministers Verburg van LNV, Cramer van VROM en Koenders van OS.

Kernboodschap

- Vergaande verduurzaming van productie en aanbod om zo burgers de gelegenheid te geven te kiezen voor duurzame voeding.
- Intensieve voorlichting.

Duurzaam

Verburg doelt met duurzaam voedsel op ruimtebeslag, gebruik van grondstoffen, emissies, water en energiegebruik. En op vermindering verspilling en verbetering van welzijn van mens en dier.

Speerpunten

- Stimuleren duurzame innovatie in het Nederlandse agrofoodcomplex.
- Nederlandse consumenten in staat stellen en verleiden tot duurzame (en gezonde) voedselconsumptie.
- Internationale agendering en beínvloeding.