Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gomasio

Gomasio

Gomasio is een mengsel van 5% zeezout en 95% geroosterde sesamzaadjes. Het wordt onder andere gebruikt om sauzen en soepen hartiger te maken, en als broodbeleg. Het is ook heerlijk over gebakken groenten als pompoen, pastinaak en dergelijke.

Het is te koop in biowinkels, maar je kan het ook zelf maken.

Zelf maken
Ingrediënten

8 -16 eetlepels sesamzaad
1 eetlepel wit zeezout

Bereiding

Was het sesamzaad zodat er geen steentjes en andere ongerechtigheden meer inzitten. Laat het goed drogen.

Rooster het op een vrij hoog vuur terwijl je voortdurend roert totdat het lichtbruin is. Stop op tijd want als het te donker is is het niet lekker meer. Doe het meteen uit de nog hete pan in een vijzel.

Rooster ook het zeezout, tot het goed droog is. Het moet nog wel wit zijn. Voeg het zout bij het zaad in de vijzel en roer rustig met de stamper, steeds in dezelfde richting. Het moet geen pasta maar ook niet een al te fijn poeder worden. Het is lang houdbaar maar vers is het het lekkerst.

Oceanic Preservation Society

categorieën: natuur en milieu, organisaties,

ops

De Oceanic Preservation Society (OPS) is een non-profit organisatie van fotografen, filmmakers en eco-activisten en is opgericht in 2005. Uit liefde voor en bezorgdheid over de achteruitgang van oceanen, laat OPS zien wat er gebeurt op de 70% van de aarde die door water bedekt is. Dit doen zij door het maken van documentaires en foto's en het bijhouden van een website.
Op deze manier hopen zij dat mensen gaan nadenken en eventueel andere keuzes maken, zodat het leven in de oceanen (en zeeën) behouden blijft.

Hun eerste film is The Cove.

Executive director Louie Psihoyos is een vooraanstaand fotograaf, die onder andere voor National Geographic en andere tijdschriften werkt. The Cove is zijn debuutfilm.