Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken zuurkool

Ingrediënten

- 1 pakje zuurkool (500 gram)
- 400 gram aardappels
- olie
- 1 grote ui, in ringen
- 1 grote appel, liefst een harde die stevig blijft, dus geen moesappel
- 1 gehaktbal (Bonanza veggie steak van Viana, te vinden in de koeling van de biowinkel; dit product bevat suiker)
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Snijd de aardappels in blokjes en kook ze 3 of 4 minuten. Afgieten en uit laten lekken.

Bak de aardappelblokjes in hete olie tot ze vrijwel gaar zijn. Doe dan de in ringen gesneden ui en de in blokjes gesneden appel erbij. Deze moeten ook even lekker bakken.

De gehaktbal kleingesneden toevoegen, net als het zout en peper.

De zuurkool uit laten te lekken en als de uien gaar zijn door de aardappels roeren. Vuur hoog zetten en blijven omscheppen.

Serveersuggesties

- In plaats van de gehaktbal kan ook een andere vleesvervanger gebruikt worden. Het kan ook gewoon weggelaten worden.
- Als je zuurkool te zuur vindt, kan je 'm spoelen onder de kraan. Dit scheelt veel. Daarna wel goed uit laten lekken.

Okinawa-programma

categorieën: boeken, Theorieën over gezonde voeding

okinawa

Auteur: Bradley Willcox
Uitgeverij: Het Spectrum, Utrecht 2001
ISBN: 90 274 7322 6

Amerikaanse en Japanse wetenschappers hebben tussen 1975 en 2000 bestudeerd waarom de mensen op de Japanse eilandengroep Okinawa zo vaak 100 jaar en ouder worden. Deze 'Okinawa 100-jarigen-studie' staat beschreven in dit boek.

Uit deze studie bleek dat de 100-jarige Okinawa's een slank en lenig lichaam en sterke beenderen hadden. Ze hadden soepele, jonge slagaderen, een laag cholesterol- en homocysteïnegehalte. Tevens hadden ze weinig kans op hormoonafhankelijke kankers, zoals borst-, prostaat- en darmkanker. Ze hadden een scherpe geest en dementie kwam nauwelijks voor.
Bovendien zagen ze er jeugdig uit, waren energiek en hadden heldere ogen.

Oorzaken voor deze gezondheidstoestand waren deels genetisch; deels lagen ze aan de leef- en vooral voedingswijze.