Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bulghursalade

Munt2

Deze salade wordt lekkerder naarmate hij langer staat. Alle smaken trekken er dan goed in.
Als je een grotere hoeveelheid maakt kan je er een paar dagen van eten.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram bulghur
- 200 ml water
- 1/2 bouillonblokje

- 2 stengels bleekselderij
- 2 bosuien
- 1/2 rode paprika
- 6 cherry- of 3 gewone tomaten
- 1/2 komkommer
- 50 gram olijven (zonder pit)
- flinke scheut olijfolie, liefst extra vierge
- klein handje verse muntblaadjes
- klein handje vers bonenkruid (blaadjes) of theelepel (gedroogd)
- 1 knoflookteentje
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Breng het water aan de kook met de bouillon. Als het kookt de bulghur toevoegen, even doorroeren en ongeveer 10 minuten laten koken. Vuur uitzetten en laten staan tot al het water opgenomen is.

In een grote schaal de olijfolie, de munt, bonenkruid, het uitgeperste knoflookteentje en eventueel zout en peper mengen. Op deze manier kunnen de kruiden in de olie trekken

De groenten wassen en in kleine stukjes snijden, en de olijven halveren. Dit alles bij de olie doen.

Als de bulghur, min of meer, afgekoeld is deze ook toevoegen. Goed roeren.

Gekoeld blijft deze salade ongeveer 2 dagen goed.

Serveersuggestie

Eet deze salade op warme dagen als je geen zin in brood hebt, maar wel iets hartigs en voedzaams wilt eten.
Ook is hij handig mee te nemen als lunchpakket. Wel in een goed afsluitend bakje doen.

Okinawa-programma

categorieën: boeken, Theorieën over gezonde voeding

okinawa

Auteur: Bradley Willcox
Uitgeverij: Het Spectrum, Utrecht 2001
ISBN: 90 274 7322 6

Amerikaanse en Japanse wetenschappers hebben tussen 1975 en 2000 bestudeerd waarom de mensen op de Japanse eilandengroep Okinawa zo vaak 100 jaar en ouder worden. Deze 'Okinawa 100-jarigen-studie' staat beschreven in dit boek.

Uit deze studie bleek dat de 100-jarige Okinawa's een slank en lenig lichaam en sterke beenderen hadden. Ze hadden soepele, jonge slagaderen, een laag cholesterol- en homocysteïnegehalte. Tevens hadden ze weinig kans op hormoonafhankelijke kankers, zoals borst-, prostaat- en darmkanker. Ze hadden een scherpe geest en dementie kwam nauwelijks voor.
Bovendien zagen ze er jeugdig uit, waren energiek en hadden heldere ogen.

Oorzaken voor deze gezondheidstoestand waren deels genetisch; deels lagen ze aan de leef- en vooral voedingswijze.