Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bietensalade volgens Michiel Bussink

Bietjes2

Een recept uit Ik eet, dus ik ben van Michiel Bussink

Ingrediënten

6 bietjes
olijfolie
balsamico-azijn
bosje bieslook
peper en zout

Bereiding

Koken in water is zonde, dat gaat ten koste van de smaak. Gewoon een paar uurtjes in aluminiumfolie op een smeulend vuurtje van je zelf gehakte hout laten stoven. Of vooruit, vooralsnog in de oven.

Doe de bietjes in een gietijzeren pan in een op 150 graden voorverwarmde oven. Controleer met een vork of ze na zo'n twee uur gaar zijn. Als ze afgekoeld zijn, schil er af, in kleine blokjes snijden, een paar flinke scheuten olijfolie, twee eetlepels balsamico-azijn, gesnipperde bieslook, peper en zout erdoor roeren. Uurtje laten staan en een fantastische salade die niemand je afpakt.

Oma Albers, een boon

categorieën: films

De oma van filmmaker Niels Albers heeft in de oorlog in een Jappenkamp gezeten. Zij vertelde hem toen hij nog klein was ooit een verhaal over een boon die ze had gevonden. Ze vertelde dat ze zo lang als ze kon op die boon zoog: dat was heerlijk. De jonge Niels snapte er niet al te veel van – hij moest zijn hele bord nog leegeten. Nu Niels een jonge filmmaker is, besluit hij zijn oma te vragen naar die ene boon.

In Oma Albers, één boon vertelt oma een emotioneel maar ook feitelijk over honger. Échte honger: de mensonterende honger die ook zo duidelijk naar voren komt in Hunger. Het is lastig voor te stellen dat nog maar een of twee generaties voor de onze Nederlanders op zo'n manier honger hebben geleden. Maar het is misschien nog lastiger voor te stellen dat tegenwoordig nog steeds één op de zes mensen honger lijdt.