Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bietensalade volgens Michiel Bussink

Bietjes2

Een recept uit Ik eet, dus ik ben van Michiel Bussink

Ingrediënten

6 bietjes
olijfolie
balsamico-azijn
bosje bieslook
peper en zout

Bereiding

Koken in water is zonde, dat gaat ten koste van de smaak. Gewoon een paar uurtjes in aluminiumfolie op een smeulend vuurtje van je zelf gehakte hout laten stoven. Of vooruit, vooralsnog in de oven.

Doe de bietjes in een gietijzeren pan in een op 150 graden voorverwarmde oven. Controleer met een vork of ze na zo'n twee uur gaar zijn. Als ze afgekoeld zijn, schil er af, in kleine blokjes snijden, een paar flinke scheuten olijfolie, twee eetlepels balsamico-azijn, gesnipperde bieslook, peper en zout erdoor roeren. Uurtje laten staan en een fantastische salade die niemand je afpakt.

Omentum

categorieën: Afvallen algemeen, Gezondheid algemeen, lichaam

Het omentum is de vetlaag direct onder je huid in de spierlaag van je buik. Dit is een plek waar het lichaam overtollig vet opslaat. Andere bekende plekken zijn de billen, dijen, bovenbenen en heupen. Vet op de buik is echter veel gevaarlijker dan opgeslagen vet op andere plekken. Een dikke buik betekent dat vet niet alleen onderhuids is opgeslagen, maar dat er ook vet in de organen zit.

Het (regelmatig) meten van het omentum is een betere manier om te kijken of je goed op gewicht zit dan het wegen of het uitrekenen van je BMI.

Het omentum kan gemeten worden door met een meetlint de omvang van de taille over de navel te meten nadat de buik zover mogelijk ingetrokken is. Het omentum kan niet ingetrokken worden.
Een trucje om ongeveer te weten of je nog aan de gezonde kant zit is: de taille mag niet dikker zijn dan de helft van de lichaamslengte. Een andere richtlijn is max. 90 cm omvang voor mannen en 83 cm voor vrouwen. Maar deze houdt geen rekening met lengte van het lichaam.