Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastasalade met voorjaarsgroenten

Jonge peul

Ingrediënten voor 2 personen

- 150 gram pasta naar keuze
- 400 gram verse voorjaarsgroenten naar keuze zoals asperges (wit of groen), doperwtjes, peultjes
- 200 gram verse blaadjes als spinazie, zuring, rucola
- olijfolie
- 1 teen knoflook
- 50 gram olijven en/of gedroogde tomaatjes (in olie)
- verse basilicum en bieslook
- zout, peper, gistvlokken naar smaak

Bereiding

Kook de groenten tot ze net gaar zijn. Jonge peultjes en doperwten hoeven niet meer dan een paar minuten.
Was de blaadjes.

Maak een dressing van knoflook, olijfolie, zout, peper, gistvlokken en de kruiden.

Kook de pasta beetgaar en spoel 'm na het koken af met koud water. Doe de pasta in een schaal en schenk er meteen een scheutje olijfolie door. Voeg de gekookte groenten, de olijven, de tomaatjes en de verse baadjes toe.
Goed mengen met de dressing.

De salade minimaal een uur af laten koelen zodat de smaken er goed in kunnen trekken.

Oost-Indische kers

categorieën: producten

o-i_kers

De Oost-Indische kers is een eenjarige plant die zowel als klimmende (tropaeolum maius) als in een laagblijvende variant (tropaeolum minus) voorkomt. Hij groeit makkelijk, ook op arme grond. De plant komt elk jaar terug. De bloemen variëren in kleur van geel, oranje tot rood, in allerlei schakeringen.

Moestuin

Hij is vooral bekend als sierplant, maar in de moestuin komt hij ook goed van pas. Niet alleen als voedsel, maar ook als bodembedekker: door zijn veelheid aan bladeren geeft hij veel schaduw waardoor onkruid weinig kans krijgt te kiemen. Wordt ook vaak op de composthoop gezaaid om deze zo te koelen.
De plant kan veel last hebben van zwarte bladluis; in dat geval is hij niet altijd even eetbaar meer, maar op deze manier houdt hij wel veel luizen weg bij andere planten.

Eetbaar

De bloemen van de Oost-Indische kers zijn mild van smaak en doen het goed als kleurige versiering in een salade.

De bladeren zijn ook eetbaar, ze zijn enigszins bitter als ze rauw gegeten worden, maar smaken goed als ze gestoofd of gestoomd zijn. Ongeveer te gebruiken als spinazie. Gebruik zoveel mogelijk het jonge, ongeschonden blad.

Ook de zaden zijn eetbaar, deze worden vaak ingelegd op dezelfde manier als kappertjes.

Extra gezondheidsfeiten

Oost-Indische kers heeft de reputatie een uitstekend antibioticum te zijn. De zaden, bladeren en bloemen kunnen je van dienst zijn bij infecties van de urine- en luchtwegen. Zowel infectieziekten als slijmvliesontstekingen worden aangepakt. Het voordeel van dit natuurlijk middel is dat het je maag en darmen geen last berokkent. Bovendien kan je lichaam niet immuun worden tegen de actieve stoffen. Je krijgt tevens meer weerstand waardoor je minder vatbaar wordt voor ziektes.


Je mond en keel kan je ontsmetten door duchtig op het blad van de Oost-Indische kers te kauwen. Noteer ook dat dit kruid de vorming van rode bloedlichaampjes stimuleert. Het zorgt voor een goede doorbloeding. Wie het koud heeft, kan toevlucht zoeken tot een kopje thee van Oost-Indische kers (l eetlepel kruid op l kopje kokend water, gedurende 10 minuten laten trekken). Die houdt het hoofd en de voeten lekker warm.


De scherp smakend blaadjes en iets mildere bloemen bevatten veel vitamine C, en dat is mooi meegenomen. Ze bevorderen ook de eetlust. Het verse sap kalmeert dan weer de hoest. Tenslotte wordt er van dit kruid ook wel eens gezegd dat het de veroudering tegengaat.