Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-soep

Venkel

Ingrediënten

- dupuis-linzen
- water
- bouillon
- ao nori
- bonekruid
- selderijblad
- ui
- knoflook
- prei
- venkel
- rode paprika
- wortel

Bereiding

Kook dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), de in stukken gesneden groenten toevoegen en alles nog ongeveer 10 à 15 minuten koken. Met de staafmixer min of meer glad pureren en opdienen.

Oost-Indische kers

categorieën: producten

o-i_kers

De Oost-Indische kers is een eenjarige plant die zowel als klimmende (tropaeolum maius) als in een laagblijvende variant (tropaeolum minus) voorkomt. Hij groeit makkelijk, ook op arme grond. De plant komt elk jaar terug. De bloemen variëren in kleur van geel, oranje tot rood, in allerlei schakeringen.

Moestuin

Hij is vooral bekend als sierplant, maar in de moestuin komt hij ook goed van pas. Niet alleen als voedsel, maar ook als bodembedekker: door zijn veelheid aan bladeren geeft hij veel schaduw waardoor onkruid weinig kans krijgt te kiemen. Wordt ook vaak op de composthoop gezaaid om deze zo te koelen.
De plant kan veel last hebben van zwarte bladluis; in dat geval is hij niet altijd even eetbaar meer, maar op deze manier houdt hij wel veel luizen weg bij andere planten.

Eetbaar

De bloemen van de Oost-Indische kers zijn mild van smaak en doen het goed als kleurige versiering in een salade.

De bladeren zijn ook eetbaar, ze zijn enigszins bitter als ze rauw gegeten worden, maar smaken goed als ze gestoofd of gestoomd zijn. Ongeveer te gebruiken als spinazie. Gebruik zoveel mogelijk het jonge, ongeschonden blad.

Ook de zaden zijn eetbaar, deze worden vaak ingelegd op dezelfde manier als kappertjes.

Extra gezondheidsfeiten

Oost-Indische kers heeft de reputatie een uitstekend antibioticum te zijn. De zaden, bladeren en bloemen kunnen je van dienst zijn bij infecties van de urine- en luchtwegen. Zowel infectieziekten als slijmvliesontstekingen worden aangepakt. Het voordeel van dit natuurlijk middel is dat het je maag en darmen geen last berokkent. Bovendien kan je lichaam niet immuun worden tegen de actieve stoffen. Je krijgt tevens meer weerstand waardoor je minder vatbaar wordt voor ziektes.


Je mond en keel kan je ontsmetten door duchtig op het blad van de Oost-Indische kers te kauwen. Noteer ook dat dit kruid de vorming van rode bloedlichaampjes stimuleert. Het zorgt voor een goede doorbloeding. Wie het koud heeft, kan toevlucht zoeken tot een kopje thee van Oost-Indische kers (l eetlepel kruid op l kopje kokend water, gedurende 10 minuten laten trekken). Die houdt het hoofd en de voeten lekker warm.


De scherp smakend blaadjes en iets mildere bloemen bevatten veel vitamine C, en dat is mooi meegenomen. Ze bevorderen ook de eetlust. Het verse sap kalmeert dan weer de hoest. Tenslotte wordt er van dit kruid ook wel eens gezegd dat het de veroudering tegengaat.