Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spinazie met champignons

Wildespinazie

Ingrediënten

300 gram spinazie
250 gram kastanjechampignons
klontje plantaardige margarine
zeezout
peper
handje zonnebloempitjes
eetlepel sesamzaadjes

Bereiding

In een hoge hapjespan de margarine bruin laten worden en de doormidden gesneden champignons bakken. De spinazie wassen en met nog aanhangende water op de champignons leggen en onder scheppen, De spinazie zal slinken, dan opnieuw natte spinazie erbij en weer onderscheppen. Zo doorgaan tot alle spinazie gebruikt is. Als je snel werkt op hoog vuur blijft de spinazie fris groen en blijven de champignons stevig.

De zonnebloempitten en sesamzaadjes roosteren in een droge pan.

De geroosterde zonnebloempitten met sesamzaad eroverheen strooien.
Zeezout en verse peper naar smaak toevoegen.

Serveersuggestie

Gekookte (nieuwe) aardappels erbij eten.

Oranje lijst

categorieën: boeken, Landbouw algemeen

oude_wortels

De Oranje Lijst, zeldzame groenterassen in de etalage, is een initiatief van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN), van de Wageningen Universiteit.
De missie van het CGN is 'bijdragen aan behoud en duurzaam gebruik van genetische bronnen van gewassen, dieren en bomen, en daarmee aan voedselzekerheid, een meer duurzame productie, ontwikkeling van het platteland en het behoud van ons cultureel erfgoed'.

'Oude rassen, geteeld in de periode vanaf 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog, vormen vaak het uitgangsmateriaal van de moderne rassen die tegenwoordig in de handel zijn. Deze oude rassen zijn vaak gebruikt voor het maken van selecties en kruisingen. Door oude rassen beschikbaar te houden, behouden we de mogelijkheid ook toekomstige rassen te ontwikkelen met de inbreng van deze oude rassen. Oude rassen zijn ook deel van ons nationaal erfgoed. Ze hebben vaak andere vormen, kleuren en smaken dan het tegenwoordige materiaal. Oude rassen bieden dus extra variatie. Gedurende die vroegere periode van 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog werden trouwens deze oude rassen als “nieuwe rassen” geïntroduceerd. Ze waren al wel het product van veredeling, maar die veredeling was nog voornamelijk beperkt tot massa-selectie uit boerenmateriaal.

De informatie over oude rassen is bij elkaar gebracht op de Oranje Lijst: oranje omdat veel materiaal intussen is verdwenen, of in het voortbestaan wordt bedreigd. Deze Oranje Lijst biedt een overzicht van landbouw- en tuinbouwrassen die werden geteeld in de periode vanaf 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog en laat tevens zien welke rassen nu nog in de handel verkrijgbaar zijn, of in welke genenbank ze bewaard worden. Door gebruikmaking van deze rassen kunt u een deel van onze geschiedenis laten herleven, variatie aan het voedselpakket toevoegen en vooral plezier beleven aan het telen ervan.'

Bron
deoerakker.nl/oranjelijst.htm

Zie hier de hele lijst: deoerakker.nl/or/list.asp