Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: indiase bloemkool met linzenschotel

Rode linzen1

Ingrediënten voor 4 personen

- 200 g gare linzen
- 1 kleine bloemkool
- olijfolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel cajunkruiden
- 200 gram verse spinazie
- 3 eetlepels currypasta

Bereiding

- Snijd de bloemkool in roosjes en kook ze een minuut of 5, zet dan het vuur uit en laat ze in het water nagaren.
- Verwarm de olie en bak hierin de linzen met de ui, knoflook en kruiden.
- Was de spinazie en scheur in stukken.
- Voeg dan de spinazie, de afgegoten bloemkool en de currypasta toe en laat nog even goed opwarmen onder voortdurend roeren.

Oranje lijst

categorieën: boeken, Landbouw algemeen

oude_wortels

De Oranje Lijst, zeldzame groenterassen in de etalage, is een initiatief van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN), van de Wageningen Universiteit.
De missie van het CGN is 'bijdragen aan behoud en duurzaam gebruik van genetische bronnen van gewassen, dieren en bomen, en daarmee aan voedselzekerheid, een meer duurzame productie, ontwikkeling van het platteland en het behoud van ons cultureel erfgoed'.

'Oude rassen, geteeld in de periode vanaf 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog, vormen vaak het uitgangsmateriaal van de moderne rassen die tegenwoordig in de handel zijn. Deze oude rassen zijn vaak gebruikt voor het maken van selecties en kruisingen. Door oude rassen beschikbaar te houden, behouden we de mogelijkheid ook toekomstige rassen te ontwikkelen met de inbreng van deze oude rassen. Oude rassen zijn ook deel van ons nationaal erfgoed. Ze hebben vaak andere vormen, kleuren en smaken dan het tegenwoordige materiaal. Oude rassen bieden dus extra variatie. Gedurende die vroegere periode van 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog werden trouwens deze oude rassen als “nieuwe rassen” geïntroduceerd. Ze waren al wel het product van veredeling, maar die veredeling was nog voornamelijk beperkt tot massa-selectie uit boerenmateriaal.

De informatie over oude rassen is bij elkaar gebracht op de Oranje Lijst: oranje omdat veel materiaal intussen is verdwenen, of in het voortbestaan wordt bedreigd. Deze Oranje Lijst biedt een overzicht van landbouw- en tuinbouwrassen die werden geteeld in de periode vanaf 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog en laat tevens zien welke rassen nu nog in de handel verkrijgbaar zijn, of in welke genenbank ze bewaard worden. Door gebruikmaking van deze rassen kunt u een deel van onze geschiedenis laten herleven, variatie aan het voedselpakket toevoegen en vooral plezier beleven aan het telen ervan.'

Bron
deoerakker.nl/oranjelijst.htm

Zie hier de hele lijst: deoerakker.nl/or/list.asp