Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde pompoen uit de oven

Pompoen1

Ingrediënten

1 middelgrote oranje pompoen
300 gram spruitjes (net niet gaar gekookt)
300 gram kastanjes (net niet gaar, geschild)
kerrie
gomasio (zeezout met sesamzaad)

Bereiding

De pompoen wassen. Het bovenstuk, met steel, eraf snijden, zodanig dat er een gat ontstaat met een diameter van +/- 10 cm. Door dit gat de pompoen uithollen met een lepel.
Aan de onderkant ook een schijf afsnijden maar hier moet geen gat komen. Dit dient om de pompoen neer te kunnen zetten.

De uitgeholde pompoen koken in een ruime pan water, de pompoen moet in zijn geheel onder water. Het deksel, met de steel, ook meekoken.
Ongeveer een kwartier laten koken. De pompoen moet niet helemaal gaar zijn.

Ondertussen de (bijna gaargekookte) kastanjes en spruitjes een beetje verkruimelen en mengen met de kerrie en gomasio.
Met dit mengsel de pompoen vullen.

De gevulde pompoen ongeveer 20 minuten à een half uur in een op 200 graden voorverwarmde oven doen (ook het 'deksel' van de pompoen).
Prikken met een vork of de pompoen gaar is. Zo ja, met deksel erop opdienen en aan tafel snijden en verdelen.

Serveersuggestie

Serveren met gierst en een yofuknoflooksaus.

Oranje lijst

categorieën: boeken, Landbouw algemeen

oude_wortels

De Oranje Lijst, zeldzame groenterassen in de etalage, is een initiatief van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN), van de Wageningen Universiteit.
De missie van het CGN is 'bijdragen aan behoud en duurzaam gebruik van genetische bronnen van gewassen, dieren en bomen, en daarmee aan voedselzekerheid, een meer duurzame productie, ontwikkeling van het platteland en het behoud van ons cultureel erfgoed'.

'Oude rassen, geteeld in de periode vanaf 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog, vormen vaak het uitgangsmateriaal van de moderne rassen die tegenwoordig in de handel zijn. Deze oude rassen zijn vaak gebruikt voor het maken van selecties en kruisingen. Door oude rassen beschikbaar te houden, behouden we de mogelijkheid ook toekomstige rassen te ontwikkelen met de inbreng van deze oude rassen. Oude rassen zijn ook deel van ons nationaal erfgoed. Ze hebben vaak andere vormen, kleuren en smaken dan het tegenwoordige materiaal. Oude rassen bieden dus extra variatie. Gedurende die vroegere periode van 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog werden trouwens deze oude rassen als “nieuwe rassen” geïntroduceerd. Ze waren al wel het product van veredeling, maar die veredeling was nog voornamelijk beperkt tot massa-selectie uit boerenmateriaal.

De informatie over oude rassen is bij elkaar gebracht op de Oranje Lijst: oranje omdat veel materiaal intussen is verdwenen, of in het voortbestaan wordt bedreigd. Deze Oranje Lijst biedt een overzicht van landbouw- en tuinbouwrassen die werden geteeld in de periode vanaf 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog en laat tevens zien welke rassen nu nog in de handel verkrijgbaar zijn, of in welke genenbank ze bewaard worden. Door gebruikmaking van deze rassen kunt u een deel van onze geschiedenis laten herleven, variatie aan het voedselpakket toevoegen en vooral plezier beleven aan het telen ervan.'

Bron
deoerakker.nl/oranjelijst.htm

Zie hier de hele lijst: deoerakker.nl/or/list.asp