Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: risotto

Spinazie

Risotto is een rijstgerecht dat meestal met een speciaal soort rijst - arborio - klaargemaakt wordt. Deze rijstsoort is zo geschikt omdat hij heel kleverig wordt en toch van binnen stevig blijft. Sommige mensen hebben het idee dat hij van binnen ongaar blijft, dus laten ze de rijst langer koken dan aangegeven staat. Op het pak wordt een hoeveelheid van 100 gram rijst en 0,25 liter bouillon per persoon aangegeven, maar om het gaarder te krijgen is het mogelijk om de hoeveelheid vocht te verhogen en de rijst langer te laten koken.

Ingrediënten

arborio rijst
olijfolie
bouillon
ui
knoflook
wortel
bieslook (gedroogd)
dille (gedroogd)
gistvlokken
doperwten (diepvries.dan wel ontdooid, of potje, Als je dit gerecht in de zomer maakt natuurlijk vers!)
veel blaadjes bv. spinazie, veldsla of iets anders dat vers te krijgen is

Bereiding

Bak de ui, wortel en knoflook in de olie. Gebruik een pan met een dikke bodem. Ongeveer 10 minuten bakken op een niet te hoog vuur, de knoflook mag niet aanbranden. Roer ondertussen de bieslook en dille erdoor.

Hierna de rijst (ongekookt) erbij doen en blijven roeren. Weer ongeveer 10 minuten. Daarna beetje bij beetje de, hete, bouillon toevoegen. Blijven roeren, dit is echt een gerecht waar je continu bij moet blijven om te roeren. Net zo lang doorgaan tot de bouillon bijna op is of totdat jij vindt dat de rijst bijna gaar genoeg is. Dan de doperwten, de gistvlokken en de blaadjes erdoor roeren tot alles goed heet is.

Serveersuggestie

Opdienen met een salade en bv. gebakken pompoen of pastinaak.

Over voedselverspilling

categorieën: films

Een aflevering van het televisieprogramma Zembla, uitgezonden op 9 maart 2012.

Van de site zembla.vara.nl

Een pak yoghurt één dag over de houdbaarheidsdatum? De meeste mensen gooien het dan weg. Een blik met boontjes een paar maanden over de datum? Dat gaat zeker bij het afval. Supermarkten en consumenten gooien elke dag grote hoeveelheden voedsel in de container. In Nederland wordt jaarlijks voedsel met een totale waarde van meer dan vier miljard euro op de vuilnisbelt gegooid. Maar veel daarvan is nog prima eetbaar. We onderzoeken waarom Nederlanders zoveel eten verspillen. ‘Voedselverspilling’ vrijdag 9 maart om 21.20 uur te zien bij de VARA op Nederland 2.

Onderzoek

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 44 kilo aan goed voedsel weg. Dat is negen procent van het eten dat we in huis halen, wat neerkomt op ongeveer 65 warme maaltijden per jaar. Onderzoek van statistisch bureau Eurostat laat zien dat we samen met landen als België en Ierland in de top zitten van voedselverspillende landen in Europa.

Verwarring rond houdbaarheidsdata

Een belangrijke oorzaak van de verspilling is de onduidelijkheid van houdbaarheidsdata op producten. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata: Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). De verwarring ontstaat doordat de meeste mensen het verschil niet weten tussen deze twee.

Wie bepaalt de houdbaarheidsdatum?

Alleen steekproeven

Producenten van voedsel mogen volgens de Warenwet zelf de Tenminste Houdbaar Tot-data op hun producten bepalen. Ze moeten daarvoor wel een rapport inleveren bij de NVWA, maar die controleert alleen steekproefsgewijs of dit geen gevaar voor onze gezondheid oplevert. Doordat de THT-datum soms te strak is afgesteld, gaat er jaarlijks voor miljoenen aan voedsel verloren.

Tonnen voedsel

Ook supermarkten gooien voor miljoenen euro’s aan voedsel in de afvalcontainer. Dagelijks worden er allerlei producten weggegooid, omdat de producten over datum zijn of om cosmetische redenen als onverkoopbaar worden beschouwd. Elke week zetten Nederlandse supermarkten tonnen voedsel aan de straat.

Dumpsterdivers

Er zijn mensen die uit protest volledig leven van dit afval van de supermarkten. Zij noemen zichzelf dumpsterdivers of skippers. Zij halen hun dagelijkse kost uit de vuilnisbak van de lokale supermarkt. Ze zijn het niet eens met het huidige consumptiegedrag en vinden voedselverspilling ongehoord. In ZEMBLA zien we een groep Utrechtse dumpsterdivers, die dagelijks hun kost uit de containers halen. De opbrengst is opmerkelijk.

Bron: zembla.vara.nl