Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken spruiten met hazelnoten

Hazelnootblad

Ingrediënten

- 450 gram spruiten
- 60 ml olijfolie
- 60 ml water
- zout en peper
- 75 gram hazelnoten, gehakt
- 1 el balsamicoazijn of vers citroensap
- 20 gram verse munt, dille en/of peterselie, fijngehakt

Bereiding

Snij de onderkant van de spruiten en verwijder eventuele gele blaadjes, snij de spruiten in plakken. Doe de helft van de olie in een grote hapjespan en zet op matig vuur. Doe de spruiten erbij als de olie heet is en voeg 60 ml water toe. Voorzichtig.
Zout en peper toevoegen en vuur laag zetten. Met deksel op de pan ongeveer 5 minuten koken.

Verhit ondertussen de rest van de olie in een andere pan op matig vuur. Voeg dan de noten toe en bak ze, onder voortdurend roeren tot ze geuren maar nauwelijks verkleurd zijn.

Haal het deksel van de pan met spruitjes en zet het vuur weer hoog. Bak nog 5 à 10 minuten tot het water is verdampt en de spruiten zacht zijn. Roer de azijn of het citroensap door de spruiten en garneer met de noten en hun olie en de kruiden.

Suggestie

Spruiten en noten gaan goed samen met pompoengerechten.

Bron

De dikke vegetariër

Over voedselverspilling

categorieën: films

Een aflevering van het televisieprogramma Zembla, uitgezonden op 9 maart 2012.

Van de site zembla.vara.nl

Een pak yoghurt één dag over de houdbaarheidsdatum? De meeste mensen gooien het dan weg. Een blik met boontjes een paar maanden over de datum? Dat gaat zeker bij het afval. Supermarkten en consumenten gooien elke dag grote hoeveelheden voedsel in de container. In Nederland wordt jaarlijks voedsel met een totale waarde van meer dan vier miljard euro op de vuilnisbelt gegooid. Maar veel daarvan is nog prima eetbaar. We onderzoeken waarom Nederlanders zoveel eten verspillen. ‘Voedselverspilling’ vrijdag 9 maart om 21.20 uur te zien bij de VARA op Nederland 2.

Onderzoek

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 44 kilo aan goed voedsel weg. Dat is negen procent van het eten dat we in huis halen, wat neerkomt op ongeveer 65 warme maaltijden per jaar. Onderzoek van statistisch bureau Eurostat laat zien dat we samen met landen als België en Ierland in de top zitten van voedselverspillende landen in Europa.

Verwarring rond houdbaarheidsdata

Een belangrijke oorzaak van de verspilling is de onduidelijkheid van houdbaarheidsdata op producten. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata: Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). De verwarring ontstaat doordat de meeste mensen het verschil niet weten tussen deze twee.

Wie bepaalt de houdbaarheidsdatum?

Alleen steekproeven

Producenten van voedsel mogen volgens de Warenwet zelf de Tenminste Houdbaar Tot-data op hun producten bepalen. Ze moeten daarvoor wel een rapport inleveren bij de NVWA, maar die controleert alleen steekproefsgewijs of dit geen gevaar voor onze gezondheid oplevert. Doordat de THT-datum soms te strak is afgesteld, gaat er jaarlijks voor miljoenen aan voedsel verloren.

Tonnen voedsel

Ook supermarkten gooien voor miljoenen euro’s aan voedsel in de afvalcontainer. Dagelijks worden er allerlei producten weggegooid, omdat de producten over datum zijn of om cosmetische redenen als onverkoopbaar worden beschouwd. Elke week zetten Nederlandse supermarkten tonnen voedsel aan de straat.

Dumpsterdivers

Er zijn mensen die uit protest volledig leven van dit afval van de supermarkten. Zij noemen zichzelf dumpsterdivers of skippers. Zij halen hun dagelijkse kost uit de vuilnisbak van de lokale supermarkt. Ze zijn het niet eens met het huidige consumptiegedrag en vinden voedselverspilling ongehoord. In ZEMBLA zien we een groep Utrechtse dumpsterdivers, die dagelijks hun kost uit de containers halen. De opbrengst is opmerkelijk.

Bron: zembla.vara.nl