Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoensoep

Prei

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 1 middelgrote oranje pompoen
- 1 ui
- 1 prei, wit en groen gescheiden
- 2 kleine of 1 grote wortel
- 1 courgette
- 2 tenen knoflook
- 1 (moes)appel
- 1 liter water
- 2 bouillonblokjes
- theelepel bonenkruid
- scheut olijfolie
- eventueel iets van peulvruchten, linzen, kikkererwten of bonen
- kerrie, koriander
- eventueel peper en zout
- blok rooktofu (real smoked tofu van Viana)

Bereiding

Als de oranje pompoen al een tijdje eerder geplukt is bestaat de kans dat de schil hard en bitter wordt. Dan is het aan te bevelen om de vrucht te schillen.
De pompoen in stukjes snijden en opzetten met water, bouillon en bonenkruid.
Aan de kook laten komen en op een laag vuur laten koken tot de pompoen bijna gaar is. Dit duurt meestal maar een minuut of 10 à 15.
Gas uitzetten en de soep pureren met een staafmixer of een vork. Niet alle blokjes pompoen hoeven vermalen te worden.

Ondertussen in een andere pan de olie verwarmen en daar langzaam de kleingesneden groenten, behalve het groen van de prei, in bakken. De kruiden meebakken.
Als de groenten gaar zijn de pompoensoep hier bij gieten, het fijngesneden groen van de prei en de appel, geschild en in stukjes, toevoegen.
Een minuut of 10 laten koken.

De eventuele peulvruchten moeten al gaar zijn als ze erbij gaan.

De tofu in blokjes snijden en hard bakken. Deze kunnen dan na het opscheppen toegevoegd worden.

Over voedselverspilling

categorieën: films

Een aflevering van het televisieprogramma Zembla, uitgezonden op 9 maart 2012.

Van de site zembla.vara.nl

Een pak yoghurt één dag over de houdbaarheidsdatum? De meeste mensen gooien het dan weg. Een blik met boontjes een paar maanden over de datum? Dat gaat zeker bij het afval. Supermarkten en consumenten gooien elke dag grote hoeveelheden voedsel in de container. In Nederland wordt jaarlijks voedsel met een totale waarde van meer dan vier miljard euro op de vuilnisbelt gegooid. Maar veel daarvan is nog prima eetbaar. We onderzoeken waarom Nederlanders zoveel eten verspillen. ‘Voedselverspilling’ vrijdag 9 maart om 21.20 uur te zien bij de VARA op Nederland 2.

Onderzoek

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 44 kilo aan goed voedsel weg. Dat is negen procent van het eten dat we in huis halen, wat neerkomt op ongeveer 65 warme maaltijden per jaar. Onderzoek van statistisch bureau Eurostat laat zien dat we samen met landen als België en Ierland in de top zitten van voedselverspillende landen in Europa.

Verwarring rond houdbaarheidsdata

Een belangrijke oorzaak van de verspilling is de onduidelijkheid van houdbaarheidsdata op producten. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata: Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). De verwarring ontstaat doordat de meeste mensen het verschil niet weten tussen deze twee.

Wie bepaalt de houdbaarheidsdatum?

Alleen steekproeven

Producenten van voedsel mogen volgens de Warenwet zelf de Tenminste Houdbaar Tot-data op hun producten bepalen. Ze moeten daarvoor wel een rapport inleveren bij de NVWA, maar die controleert alleen steekproefsgewijs of dit geen gevaar voor onze gezondheid oplevert. Doordat de THT-datum soms te strak is afgesteld, gaat er jaarlijks voor miljoenen aan voedsel verloren.

Tonnen voedsel

Ook supermarkten gooien voor miljoenen euro’s aan voedsel in de afvalcontainer. Dagelijks worden er allerlei producten weggegooid, omdat de producten over datum zijn of om cosmetische redenen als onverkoopbaar worden beschouwd. Elke week zetten Nederlandse supermarkten tonnen voedsel aan de straat.

Dumpsterdivers

Er zijn mensen die uit protest volledig leven van dit afval van de supermarkten. Zij noemen zichzelf dumpsterdivers of skippers. Zij halen hun dagelijkse kost uit de vuilnisbak van de lokale supermarkt. Ze zijn het niet eens met het huidige consumptiegedrag en vinden voedselverspilling ongehoord. In ZEMBLA zien we een groep Utrechtse dumpsterdivers, die dagelijks hun kost uit de containers halen. De opbrengst is opmerkelijk.

Bron: zembla.vara.nl