Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde groenekoolstamppot met tempeh

Groenekool

Ingrediënten

groene kool
aardappels
paprika
ui
wortel
tempeh
water
shoyu
ketchup (optioneel)
zout
olie

Bereiding

De tempeh in plakken van ongeveer een halve centimeter of minder snijden. In een diep bord marineren in shoyu en eventueel ketchup.

Bladeren van de groene kool loshalen, eventueel wassen en de harde nerf er uitsnijden. De rest in zo klein mogelijke reepjes snijden.
Beetje olie in een pan met dikke bodem, daar de reepjes kool inleggen. Het gas laag houden. Na een paar minuten een scheutje shoyu toevoegen en wat water. Deksel op de pan en laten stoven. Regelmatig even omroeren en zorgen dat het vochtig genoeg blijft. Niet nat, het moet niet koken maar stoven.

In een bakpan de paprika, ui en wortel bakken in olie.

De aardappels eventueel schillen en wassen. In kleine blokjes snijden en koken.

De tempeh bakken in olie op redelijk hoog vuur. Regelmatig keren. Ze zijn in een paar minuten klaar.

De aardappels als ze gaar zijn afgieten en bij de groene kool doen. Ook de gebakken groente erdoor. Zout toevoegen. Stampen.

Opdienen met de tempeh apart.

Overleven op je eigen km2

categorieën: boeken, Tuinieren

overleven_op_je_eigen_km2

Auteurs: Dick & James Strawbridge
Uitgevers: Fontaine en Lannoo
Oorspronkelijke titel: Practical Self Sufficiency
ISBN: 978 90 72975 09 6

Recensie door Mirjam Vaes

Mijn ouders waren van die halve hippies met grote dromen en idealen. Zo ben ik opgegroeid met stapels boeken over hoe je anders, beter, zou kunnen leven. Twee van de titels die me altijd bijgebleven zijn, zijn Opnieuw beginnen en Leven van het land, niets verspillen en gezond blijven (Oorspronkelijke titel: The Complete Book of Self-Sufficiency) van John Seymour.

Jaren lang neem ik deze boeken nu al mee omdat ik zelf ook van die grote dromen en idealen heb. Toch heb ik er eigenlijk nooit iets mee gedaan behalve in gelezen en bij weggedroomd. Het leek allemaal te ingewikkeld en te veel iets voor later.

Nu is er echter een waardige opvolger. Overleven op je eigen km2, stap voor stap naar een duurzame levenstijl van Dick en James Strawbridge gaat ook over zo zelfvoorzienend en duurzaam mogelijk leven maar in dit boek staan ook veel onderwerpen die toepasbaar zijn als je (nog) niet die vierkante kilometer tot je beschikking hebt maar alleen een balkon of een klein tuintje.

Het boek gaat over van alles en nog wat maar een groot deel gaat uiteraard over voedsel. Hoe je je eigen voedsel kan verbouwen, wat daar allemaal voor theoriën over en mogelijkheden voor zijn (hydrocultuur, permacultuur, combinatieteelt, biologisch telen, niet-spitten, composteren, smeerwortelmeststof maken, vruchtwisseling enz. enz.). Plus beschrijvingen van veel soorten groenten, kruiden en fruit en hoe ze te kweken. Buiten of in kassen, in broeibakken, op de vensterbank of in een kruidenspiraal.
En hoe ze te behandelen, te verwerken en te bewaren (drogen, zouten, roken).
Kortom te veel om op te noemen.

Alle onderwerpen worden behandeld in een paar pagina's. daardoor kunnen er veel onderwerpen besproken worden.Dat geeft soms de indruk dat het allemaal wel erg simpel te doen is terwijl dat niet altijd zo is, maar het geeft ook een heel brede indruk van wat er allemaal bij komt kijken als je min of meer zelfvoorzienend wil leven. En als je meer over iets wilt weten valt er altijd wel meer over te vinden. Dit boek geeft talloze ideeën en suggesties waarvan de meeste uitgebreid (of zo uitgebreid als mogelijk is in een paar pagina's) beschreven en vooral ook geïllustreerd zijn.
Overleven op je eigen km2 is prachtig vormgegeven, duidelijke teksten, een mooie layout en de vele foto's en tekeningen maken het een genot om in te bladeren.

Kortom een prachtig boek om in te lezen en bij weg te dromen maar ook om echt iets mee te doen. Gewoon te beginnen met een paar kruiden en tomaten kweken op het balkon, een volkstuin nemen, je eigen geneesmiddelen maken, een zonnedroger bouwen, je energierekening verlagen, voedsel te zoeken in het wild, zonnepanelen installeren of nu echt de sprong te wagen naar dat grote ideaal.
En dan kan je hieruit leren hoe je voor een groot terrein een plan maakt en hoe je een wortelkelder bouwt om je grote hoeveelheden op te slaan of hoe je een bosperceel exploiteert.

Vader en zoon Strawbridge hebben een kleine boerderij (newhousefarm) in Cornwall. De verhuizing hierheen is gefilmd door de BBC en uitgezonden als serie onder de titel It's Not Easy Being Green.