Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: paddestoelenrisotto

Shitake

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- olie en/of plantaardige margarine
- 300 gram paddestoelen, het liefst een mengsel van verschillende soorten, zoals bv. shi-take, oesterzwammen en cantharellen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 dunne prei
- 300 gram verse of een potje spinazie of een pak diepvries spinazie
- 100 gram arborio- of andere risottorijst
- handje gistvlokken
- ongeveer een liter bouillon
- naar smaak zout, peper

Bereiding

Diepvriesspinazie zoveel mogelijk laten ontdooien en er zoveel mogelijk water uit knijpen, dit laatste geldt ook voor spinazie uit een potje. Verse spinazie wassen.
Van de paddestoelen de harde stelen verwijderen en ze in stukken breken, niet te klein.
De ui in ringen snijden.
De prei in smalle ringetjes snijden en wassen. Uit laten lekken.

In een hoge braadpan de olie en/of de margarine langzaam verhitten en hier de ui en de paddestoelen in smoren. De prei toevoegen en blijven roeren.

Nu de rijst erbij doen en deze ook even bakken met de knoflook.

Een beetje bouillon toevoegen en erdoor roeren. Dit moet je telkens blijven doen tot de bouillon op is of tot de rijst gaar genoeg is voor jouw smaak. (De meningen verschillen hier nog wel eens over, zie ook bij risotto.)

Daarna de spinazie, zout en peper erdoor roeren tot alles goed warm is.

Op het bord de gistvlokken er over heen strooien.

Overleven op je eigen km2

categorieën: boeken, Tuinieren

overleven_op_je_eigen_km2

Auteurs: Dick & James Strawbridge
Uitgevers: Fontaine en Lannoo
Oorspronkelijke titel: Practical Self Sufficiency
ISBN: 978 90 72975 09 6

Recensie door Mirjam Vaes

Mijn ouders waren van die halve hippies met grote dromen en idealen. Zo ben ik opgegroeid met stapels boeken over hoe je anders, beter, zou kunnen leven. Twee van de titels die me altijd bijgebleven zijn, zijn Opnieuw beginnen en Leven van het land, niets verspillen en gezond blijven (Oorspronkelijke titel: The Complete Book of Self-Sufficiency) van John Seymour.

Jaren lang neem ik deze boeken nu al mee omdat ik zelf ook van die grote dromen en idealen heb. Toch heb ik er eigenlijk nooit iets mee gedaan behalve in gelezen en bij weggedroomd. Het leek allemaal te ingewikkeld en te veel iets voor later.

Nu is er echter een waardige opvolger. Overleven op je eigen km2, stap voor stap naar een duurzame levenstijl van Dick en James Strawbridge gaat ook over zo zelfvoorzienend en duurzaam mogelijk leven maar in dit boek staan ook veel onderwerpen die toepasbaar zijn als je (nog) niet die vierkante kilometer tot je beschikking hebt maar alleen een balkon of een klein tuintje.

Het boek gaat over van alles en nog wat maar een groot deel gaat uiteraard over voedsel. Hoe je je eigen voedsel kan verbouwen, wat daar allemaal voor theoriën over en mogelijkheden voor zijn (hydrocultuur, permacultuur, combinatieteelt, biologisch telen, niet-spitten, composteren, smeerwortelmeststof maken, vruchtwisseling enz. enz.). Plus beschrijvingen van veel soorten groenten, kruiden en fruit en hoe ze te kweken. Buiten of in kassen, in broeibakken, op de vensterbank of in een kruidenspiraal.
En hoe ze te behandelen, te verwerken en te bewaren (drogen, zouten, roken).
Kortom te veel om op te noemen.

Alle onderwerpen worden behandeld in een paar pagina's. daardoor kunnen er veel onderwerpen besproken worden.Dat geeft soms de indruk dat het allemaal wel erg simpel te doen is terwijl dat niet altijd zo is, maar het geeft ook een heel brede indruk van wat er allemaal bij komt kijken als je min of meer zelfvoorzienend wil leven. En als je meer over iets wilt weten valt er altijd wel meer over te vinden. Dit boek geeft talloze ideeën en suggesties waarvan de meeste uitgebreid (of zo uitgebreid als mogelijk is in een paar pagina's) beschreven en vooral ook geïllustreerd zijn.
Overleven op je eigen km2 is prachtig vormgegeven, duidelijke teksten, een mooie layout en de vele foto's en tekeningen maken het een genot om in te bladeren.

Kortom een prachtig boek om in te lezen en bij weg te dromen maar ook om echt iets mee te doen. Gewoon te beginnen met een paar kruiden en tomaten kweken op het balkon, een volkstuin nemen, je eigen geneesmiddelen maken, een zonnedroger bouwen, je energierekening verlagen, voedsel te zoeken in het wild, zonnepanelen installeren of nu echt de sprong te wagen naar dat grote ideaal.
En dan kan je hieruit leren hoe je voor een groot terrein een plan maakt en hoe je een wortelkelder bouwt om je grote hoeveelheden op te slaan of hoe je een bosperceel exploiteert.

Vader en zoon Strawbridge hebben een kleine boerderij (newhousefarm) in Cornwall. De verhuizing hierheen is gefilmd door de BBC en uitgezonden als serie onder de titel It's Not Easy Being Green.