Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wilde lentesalade

Bieslookbloem

In het vroege voorjaar komen er veel blaadjes van planten (groenten en (on)-kruiden) boven de grond. Veel van deze blaadjes kunnen als salade gegeten worden. Vooral mensen met een (moes)-tuin kunnen hiervan profiteren, maar veel van de ingrediënten zijn ook in het wild te vinden. Maak een selectie uit (het blad van) onderstaande soorten:

- wilde rucola
- snijbiet
- zuring
- rode bietjes
- radijs
- paardebloem (molsla)
- loof van (wilde) knoflook, daslook of bieslook

Maak hierbij een dressing van olijfolie, citroen, zout, peper en gescheurde muntblaadjes.

Overleven op je eigen km2

categorieën: boeken, Tuinieren

overleven_op_je_eigen_km2

Auteurs: Dick & James Strawbridge
Uitgevers: Fontaine en Lannoo
Oorspronkelijke titel: Practical Self Sufficiency
ISBN: 978 90 72975 09 6

Recensie door Mirjam Vaes

Mijn ouders waren van die halve hippies met grote dromen en idealen. Zo ben ik opgegroeid met stapels boeken over hoe je anders, beter, zou kunnen leven. Twee van de titels die me altijd bijgebleven zijn, zijn Opnieuw beginnen en Leven van het land, niets verspillen en gezond blijven (Oorspronkelijke titel: The Complete Book of Self-Sufficiency) van John Seymour.

Jaren lang neem ik deze boeken nu al mee omdat ik zelf ook van die grote dromen en idealen heb. Toch heb ik er eigenlijk nooit iets mee gedaan behalve in gelezen en bij weggedroomd. Het leek allemaal te ingewikkeld en te veel iets voor later.

Nu is er echter een waardige opvolger. Overleven op je eigen km2, stap voor stap naar een duurzame levenstijl van Dick en James Strawbridge gaat ook over zo zelfvoorzienend en duurzaam mogelijk leven maar in dit boek staan ook veel onderwerpen die toepasbaar zijn als je (nog) niet die vierkante kilometer tot je beschikking hebt maar alleen een balkon of een klein tuintje.

Het boek gaat over van alles en nog wat maar een groot deel gaat uiteraard over voedsel. Hoe je je eigen voedsel kan verbouwen, wat daar allemaal voor theoriën over en mogelijkheden voor zijn (hydrocultuur, permacultuur, combinatieteelt, biologisch telen, niet-spitten, composteren, smeerwortelmeststof maken, vruchtwisseling enz. enz.). Plus beschrijvingen van veel soorten groenten, kruiden en fruit en hoe ze te kweken. Buiten of in kassen, in broeibakken, op de vensterbank of in een kruidenspiraal.
En hoe ze te behandelen, te verwerken en te bewaren (drogen, zouten, roken).
Kortom te veel om op te noemen.

Alle onderwerpen worden behandeld in een paar pagina's. daardoor kunnen er veel onderwerpen besproken worden.Dat geeft soms de indruk dat het allemaal wel erg simpel te doen is terwijl dat niet altijd zo is, maar het geeft ook een heel brede indruk van wat er allemaal bij komt kijken als je min of meer zelfvoorzienend wil leven. En als je meer over iets wilt weten valt er altijd wel meer over te vinden. Dit boek geeft talloze ideeën en suggesties waarvan de meeste uitgebreid (of zo uitgebreid als mogelijk is in een paar pagina's) beschreven en vooral ook geïllustreerd zijn.
Overleven op je eigen km2 is prachtig vormgegeven, duidelijke teksten, een mooie layout en de vele foto's en tekeningen maken het een genot om in te bladeren.

Kortom een prachtig boek om in te lezen en bij weg te dromen maar ook om echt iets mee te doen. Gewoon te beginnen met een paar kruiden en tomaten kweken op het balkon, een volkstuin nemen, je eigen geneesmiddelen maken, een zonnedroger bouwen, je energierekening verlagen, voedsel te zoeken in het wild, zonnepanelen installeren of nu echt de sprong te wagen naar dat grote ideaal.
En dan kan je hieruit leren hoe je voor een groot terrein een plan maakt en hoe je een wortelkelder bouwt om je grote hoeveelheden op te slaan of hoe je een bosperceel exploiteert.

Vader en zoon Strawbridge hebben een kleine boerderij (newhousefarm) in Cornwall. De verhuizing hierheen is gefilmd door de BBC en uitgezonden als serie onder de titel It's Not Easy Being Green.