Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ananas-banaan-kokos-taart

Rijpe bananen2

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels, ontpit
1 theelepel geraspte nootmuskaat

voor de vulling::
4 rijpe bananen
25 gram geraspte kokos
1 klein potje ananasstukjes
2 theelepels diksap
1 zakje agar-agar
3 eetlepels geraspte kokos

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem, behalve de nootmuskaat, in een keukenmachine fijn malen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. Bestrooi deze taartbodem met nootmuskaat.

De bananen in plakjes snijden en over de bodem verdelen. De ananasstukjes met het sap, de agar-agar, 25 gram geraspte kokos en diksap mengen met staafmixer.
Dit een paar minuten zachtjes laten doorkoken in een pannetje en daarna over de taartbodem gieten.

Bestrooien met de kokos en af laten koelen in de springvorm. Minsten twee uur in de koelkast zetten. Daarna pas uit de vorm halen.

Paardebloem, molsla

categorieën: natuur en milieu, producten

paardebloem

Taraxacum officinale

Oftewel paardebloem, molsla, beddepisser, pisbloem, uitblazer, kettingbloem, konijnengroen, pissenlit.
Vrijwel iedereen (her)kent deze plant, vooral door zijn gele bloem en zijn pluizenbol na de bloei, maar er bestaan alleen al in Europa zo'n duizend ondersoorten.Die varieren in onder andere bladvorm en bitterheid.

Eetbaar

De paardebloem bloeit rond begin april, hele velden kleuren dan geel. Voor de bloei kunnen de jonge bladeren al geplukt worden om thee, shakes of salades mee te maken.
De penwortels en bloemen zijn ook eetbaar. De wortels worden gedroogd en als koffiesubstituut gebruikt (cichorei).
De bladeren worden bitterder naarmate ze ouder zijn. Verhitting verzacht dit weer enigszins.

Van de bloemen kan jam of gelei worden gemaakt, dit gebeurt meestal samen met een berg suiker.

Medicinaal

De paardebloem staat al eeuwen bekend om zijn vochtafdrijvende en zuiverende eigenschappen. Vooral lever en gal lijken baat te hebben hierbij.
Het blad bevat veel vitamine A en C en ijzer