Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegrilde courgette

Courgettebloem

Ingrediënten

courgette
cherry-tomaten
ui in ringetjes
knoflook
olijfolie
zout
peper
chilipoeder
ketchup

Bereiding

Snij de courgette in plakken van maximaal een halve centimeter dik. De tomaten halveren.
Marineer alles in olijfolie met zout, peper, chilipoeder. Laat even uitlekken en gril ze dan in een hete grilpan, een hete koekepan of op de barbeque. De pan moet goed heet zijn voor de groenten erin gaan. Beide zijden ongeveer een paar minuten tot de courgette zacht is. De courgette en tomaat uit de pan halen en nu de ui en knofook erin, even bakken en dan ketchup erbij. Dit over de courgette en tomaat gieten.

Bij hele grote courgettes kunnen eventueel de zaden eruit geschept worden. Dit gaat goed met een lepel.

Gegrilde courgette is erg lekker als broodbeleg of als bijgerecht bij pasta of aardappels.

Paardebloem, molsla

categorieën: natuur en milieu, producten

paardebloem

Taraxacum officinale

Oftewel paardebloem, molsla, beddepisser, pisbloem, uitblazer, kettingbloem, konijnengroen, pissenlit.
Vrijwel iedereen (her)kent deze plant, vooral door zijn gele bloem en zijn pluizenbol na de bloei, maar er bestaan alleen al in Europa zo'n duizend ondersoorten.Die varieren in onder andere bladvorm en bitterheid.

Eetbaar

De paardebloem bloeit rond begin april, hele velden kleuren dan geel. Voor de bloei kunnen de jonge bladeren al geplukt worden om thee, shakes of salades mee te maken.
De penwortels en bloemen zijn ook eetbaar. De wortels worden gedroogd en als koffiesubstituut gebruikt (cichorei).
De bladeren worden bitterder naarmate ze ouder zijn. Verhitting verzacht dit weer enigszins.

Van de bloemen kan jam of gelei worden gemaakt, dit gebeurt meestal samen met een berg suiker.

Medicinaal

De paardebloem staat al eeuwen bekend om zijn vochtafdrijvende en zuiverende eigenschappen. Vooral lever en gal lijken baat te hebben hierbij.
Het blad bevat veel vitamine A en C en ijzer