Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: risotto

Spinazie

Risotto is een rijstgerecht dat meestal met een speciaal soort rijst - arborio - klaargemaakt wordt. Deze rijstsoort is zo geschikt omdat hij heel kleverig wordt en toch van binnen stevig blijft. Sommige mensen hebben het idee dat hij van binnen ongaar blijft, dus laten ze de rijst langer koken dan aangegeven staat. Op het pak wordt een hoeveelheid van 100 gram rijst en 0,25 liter bouillon per persoon aangegeven, maar om het gaarder te krijgen is het mogelijk om de hoeveelheid vocht te verhogen en de rijst langer te laten koken.

Ingrediënten

arborio rijst
olijfolie
bouillon
ui
knoflook
wortel
bieslook (gedroogd)
dille (gedroogd)
gistvlokken
doperwten (diepvries.dan wel ontdooid, of potje, Als je dit gerecht in de zomer maakt natuurlijk vers!)
veel blaadjes bv. spinazie, veldsla of iets anders dat vers te krijgen is

Bereiding

Bak de ui, wortel en knoflook in de olie. Gebruik een pan met een dikke bodem. Ongeveer 10 minuten bakken op een niet te hoog vuur, de knoflook mag niet aanbranden. Roer ondertussen de bieslook en dille erdoor.

Hierna de rijst (ongekookt) erbij doen en blijven roeren. Weer ongeveer 10 minuten. Daarna beetje bij beetje de, hete, bouillon toevoegen. Blijven roeren, dit is echt een gerecht waar je continu bij moet blijven om te roeren. Net zo lang doorgaan tot de bouillon bijna op is of totdat jij vindt dat de rijst bijna gaar genoeg is. Dan de doperwten, de gistvlokken en de blaadjes erdoor roeren tot alles goed heet is.

Serveersuggestie

Opdienen met een salade en bv. gebakken pompoen of pastinaak.

Paardebloem, molsla

categorieën: natuur en milieu, producten

paardebloem

Taraxacum officinale

Oftewel paardebloem, molsla, beddepisser, pisbloem, uitblazer, kettingbloem, konijnengroen, pissenlit.
Vrijwel iedereen (her)kent deze plant, vooral door zijn gele bloem en zijn pluizenbol na de bloei, maar er bestaan alleen al in Europa zo'n duizend ondersoorten.Die varieren in onder andere bladvorm en bitterheid.

Eetbaar

De paardebloem bloeit rond begin april, hele velden kleuren dan geel. Voor de bloei kunnen de jonge bladeren al geplukt worden om thee, shakes of salades mee te maken.
De penwortels en bloemen zijn ook eetbaar. De wortels worden gedroogd en als koffiesubstituut gebruikt (cichorei).
De bladeren worden bitterder naarmate ze ouder zijn. Verhitting verzacht dit weer enigszins.

Van de bloemen kan jam of gelei worden gemaakt, dit gebeurt meestal samen met een berg suiker.

Medicinaal

De paardebloem staat al eeuwen bekend om zijn vochtafdrijvende en zuiverende eigenschappen. Vooral lever en gal lijken baat te hebben hierbij.
Het blad bevat veel vitamine A en C en ijzer