Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-preisoep

Aardappelpreisoep

Ingrediënten

olijfolie
400 gram aardappels, in dobbelsteentjes
1 dikke prei, in ringetjes, het groene en het witte deel apart houden
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook
peper
zout
nootmuskaat
herbs de provence
½ liter water
1 bouillonblokje

Bereiding

Giet de olijfolie in de pan en voeg meteen de ui en het witte deel van de prei (in ringetjes) toe. Het vuur moet op z’n laagste stand staan zodat de groenten zachtjes smoren. De aardappels, de knoflook en de kruiden toevoegen. Een paar minuten bakken, maar opletten dat het niet aanbrandt.

Water en bouillonblokje toevoegen en aan de kook laten komen. Ongeveer 15 à 20 minuten laten koken.

Met de staafmixer tot een romige soep mixen.
De groene preiringetjes erbij doen en nog een paar minuten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan naar smaak in blokjes gesneden en knapperig gebakken (rook)-tofu en/of een scheutje (soja)-room toegevoegd worden.

Paardebloem, molsla

categorieën: natuur en milieu, producten

paardebloem

Taraxacum officinale

Oftewel paardebloem, molsla, beddepisser, pisbloem, uitblazer, kettingbloem, konijnengroen, pissenlit.
Vrijwel iedereen (her)kent deze plant, vooral door zijn gele bloem en zijn pluizenbol na de bloei, maar er bestaan alleen al in Europa zo'n duizend ondersoorten.Die varieren in onder andere bladvorm en bitterheid.

Eetbaar

De paardebloem bloeit rond begin april, hele velden kleuren dan geel. Voor de bloei kunnen de jonge bladeren al geplukt worden om thee, shakes of salades mee te maken.
De penwortels en bloemen zijn ook eetbaar. De wortels worden gedroogd en als koffiesubstituut gebruikt (cichorei).
De bladeren worden bitterder naarmate ze ouder zijn. Verhitting verzacht dit weer enigszins.

Van de bloemen kan jam of gelei worden gemaakt, dit gebeurt meestal samen met een berg suiker.

Medicinaal

De paardebloem staat al eeuwen bekend om zijn vochtafdrijvende en zuiverende eigenschappen. Vooral lever en gal lijken baat te hebben hierbij.
Het blad bevat veel vitamine A en C en ijzer