Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: geroosterde wortel en biet

Geroosterde biet en wortel

Een ovenschotel die zowel als bij- als als hoofdschotel gegeten kan worden.

Ingrediënten (hoofdschotel voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen)

- 400 gram biet
- 400 gram wortel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- zout naar smaak
- 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

Bereiding

Borstel de bieten en wortels tot ze schoon zijn, en snijd de wortels in de lengte een aantal keer door - afhankelijk van de dikte van de wortel. Het moeten smalle repen worden. Snijd de bieten in plakjes van ongeveer een 1/2 cm dikte.
Kook de groenten ongeveer 5 minuten, ze hoeven niet gaar te worden. Afgieten.

In een platte ovenschaal de overige ingrediënten mengen en daar de groenten in wentelen, zodat overal olie zit.

De oven op ongeveer 200 graden zetten en de schaal erin doen. Na een kwartier de temperatuur verlagen tot 100 graden. Nu nog een kwartier laten staan.

Serveersuggesties

- Bij de groenten kunnen ook nog stukken pompoen gevoegd worden, deze hoeven niet eerst gekookt te worden. Met meer groenten wel meer olie gebruiken.
- Dit gerecht combineert goed met een graan- of peulvruchtgerecht.
- Serveren met appelmoes of knoflooksaus.

Paardebloem, molsla

categorieën: natuur en milieu, producten

paardebloem

Taraxacum officinale

Oftewel paardebloem, molsla, beddepisser, pisbloem, uitblazer, kettingbloem, konijnengroen, pissenlit.
Vrijwel iedereen (her)kent deze plant, vooral door zijn gele bloem en zijn pluizenbol na de bloei, maar er bestaan alleen al in Europa zo'n duizend ondersoorten.Die varieren in onder andere bladvorm en bitterheid.

Eetbaar

De paardebloem bloeit rond begin april, hele velden kleuren dan geel. Voor de bloei kunnen de jonge bladeren al geplukt worden om thee, shakes of salades mee te maken.
De penwortels en bloemen zijn ook eetbaar. De wortels worden gedroogd en als koffiesubstituut gebruikt (cichorei).
De bladeren worden bitterder naarmate ze ouder zijn. Verhitting verzacht dit weer enigszins.

Van de bloemen kan jam of gelei worden gemaakt, dit gebeurt meestal samen met een berg suiker.

Medicinaal

De paardebloem staat al eeuwen bekend om zijn vochtafdrijvende en zuiverende eigenschappen. Vooral lever en gal lijken baat te hebben hierbij.
Het blad bevat veel vitamine A en C en ijzer