Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koude tomatensoep

Rozemarijn

Ingrediënten

- olijfolie (eventueel)
- ui
- knoflook
- zongedroogde tomaten in olie (in stukjes gesneden)
- olijven (gehalveerd en zonder pit!)
- blikje gepelde tomaten in stukjes
- tomatenpuree
- rozemarijn
- basilicum
- bouillonblokje
- water

- tomaten
- komkommer
- rode ui

Bereiding

De olie van het potje zongedroogde tomaten in een pan gieten, als het te weinig is aanvullen met olijfolie. Olie geeft alle gerechten meer smaak en een betere structuur, en het is nog gezond ook. Er zijn veel mensen die hier anders over denken, zij gebruiken gewoon wat minder.

Het vuur laag houden en de ui zachtjes laten garen. De knoflook, zongedroogde tomaatjes, de olijven en de takjes van rozemarijn mee laten sudderen. Na zo'n 10 minuten het blikje gepelde tomaten en de tomatenpuree erbij. Roeren, water en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Even lekker laten doorkoken.

Het vuur uitzetten. De rozemarijntakjes verwijderen, dit gaat het makkelijkste als ze bijeengebonden zijn of als ze in een theeëi zitten. Rozemarijn blijft over het algemeen vrij hard.
Dan de basilicum erdoor doen en met de staafmixer alles glad mengen.

Als de soep afgekoeld is er de verse tomaten, de rode ui en komkommer (de tomaten en komkommer in blokjes gesneden, de ui in snippers) erdoor roeren.

Serveersuggestie

Koud opdienen met bv. geroosterd knoflook- of olijvenbrood.

Paleodieet

categorieën: filosofie, Gezondheid algemeen, Koken en eten

Het paleodieet gaat terug naar de tijd voor de landbouw. Mensen leefden toen als jagers/verzamelaars die rondtrokken als nomaden. Dit hebben zij vele duizenden jaren gedaan en ons lichaam is aangepast aan die manier van leven. De landbouw begon pas 10.000 jaar geleden, een korte tijd in het bestaan van de mens, en onze lichamen zijn nog lang niet aangepast aan de manier van eten van vandaag. Dat al weer heel anders is dan aan het begin van de landbouw.

Ons dagelijks voedsel, dat vooral bewerkt is en verrijkt met allerlei toevoegingen (niet alleen chemische als smaakversterkers, emulgatoren en nog veel meer, maar ook zout, suiker en nog wat nieuwerwetse dingen) wijkt wel heel erg af als dat waarvoor we genetisch uitgerust zijn..

Het paleodieet bestond vooral uit onbewerkte, verse groenten, fruit (besjes en zo), noten en vlees en vis. Granen, peulvruchten en zuivelproducten werden nog helemaal niet gegeten.

Tegenwoordig is er een beweging van mensen die zo veel mogelijk dit ideaal willen benaderen. Zij eten veel groenten, fruit, noten, zaden en vlees en vis. Het liefst van biologische oorsprong.