Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met pesto

Zevenblad1

Ingrediënten

voor de pesto:
zevenblad, rucola en/of basilicum
olijfolie
pijnboompitjes
gistvlokken
knoflook
peper
zout

voor de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders):
pasta
ui
knoflook
olijfolie
olijven

Bereiding

Pesto: meng alle ingrediënten in een vijzel of maal alles fijn met een staafmixer.

Kook de pasta beetgaar. Afspoelen onder koud water en uit laten lekken.
In een bakpan of wok de olie langzaam verwarmen. Meteen al de fijngesneden ui en knoflook meebakken, pas op dat de knoflook niet te bruin wordt. Als de uien mooi glazig zijn de pasta erbij bakken. Pesto en gehalveerde olijven (zonder de pitten) erdoor roeren en opdienen.

Serveersuggestie

Lekker met een frisse groene salade, van onkruid (boerenwormkruid, zuring, melde, zevenblad etc.) uit eigen tuin ofzo.

Paleodieet

categorieën: filosofie, Gezondheid algemeen, Koken en eten

Het paleodieet gaat terug naar de tijd voor de landbouw. Mensen leefden toen als jagers/verzamelaars die rondtrokken als nomaden. Dit hebben zij vele duizenden jaren gedaan en ons lichaam is aangepast aan die manier van leven. De landbouw begon pas 10.000 jaar geleden, een korte tijd in het bestaan van de mens, en onze lichamen zijn nog lang niet aangepast aan de manier van eten van vandaag. Dat al weer heel anders is dan aan het begin van de landbouw.

Ons dagelijks voedsel, dat vooral bewerkt is en verrijkt met allerlei toevoegingen (niet alleen chemische als smaakversterkers, emulgatoren en nog veel meer, maar ook zout, suiker en nog wat nieuwerwetse dingen) wijkt wel heel erg af als dat waarvoor we genetisch uitgerust zijn..

Het paleodieet bestond vooral uit onbewerkte, verse groenten, fruit (besjes en zo), noten en vlees en vis. Granen, peulvruchten en zuivelproducten werden nog helemaal niet gegeten.

Tegenwoordig is er een beweging van mensen die zo veel mogelijk dit ideaal willen benaderen. Zij eten veel groenten, fruit, noten, zaden en vlees en vis. Het liefst van biologische oorsprong.