Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-linzen met gedroogde tomaten

Dupuis linzen-1

Ingrediënten

dupuis-linzen
bouillonblokje
olie
ui
knoflook
bleekselderij
paprika
korianderpoeder
zongedroogde tomaten in een potje met olijfolie

Bereiding

De dupuis-linzen koken met een bouillonblokje en eventueel uit laten lekken.
In een andere pan de olijfolie uit het potje tomaten langzaam verhitten. Eventueel meer olie toevoegen als het te weinig is. Ui en knoflook toevoegen, doorroeren en zorgen dat de knoflook niet verbrandt. Stukjes bleekselderij en paprika meebakken. Korianderpoeder toevoegen. Zongedroogde tomaatjes in stukjes erbij en op het laatst de linzen erbij.
Goed warm laten worden.

Paleodieet

categorieën: filosofie, Gezondheid algemeen, Koken en eten

Het paleodieet gaat terug naar de tijd voor de landbouw. Mensen leefden toen als jagers/verzamelaars die rondtrokken als nomaden. Dit hebben zij vele duizenden jaren gedaan en ons lichaam is aangepast aan die manier van leven. De landbouw begon pas 10.000 jaar geleden, een korte tijd in het bestaan van de mens, en onze lichamen zijn nog lang niet aangepast aan de manier van eten van vandaag. Dat al weer heel anders is dan aan het begin van de landbouw.

Ons dagelijks voedsel, dat vooral bewerkt is en verrijkt met allerlei toevoegingen (niet alleen chemische als smaakversterkers, emulgatoren en nog veel meer, maar ook zout, suiker en nog wat nieuwerwetse dingen) wijkt wel heel erg af als dat waarvoor we genetisch uitgerust zijn..

Het paleodieet bestond vooral uit onbewerkte, verse groenten, fruit (besjes en zo), noten en vlees en vis. Granen, peulvruchten en zuivelproducten werden nog helemaal niet gegeten.

Tegenwoordig is er een beweging van mensen die zo veel mogelijk dit ideaal willen benaderen. Zij eten veel groenten, fruit, noten, zaden en vlees en vis. Het liefst van biologische oorsprong.