Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: muesli maken

Lijnzaad

Ingrediënten

(hoeveelheden naar eigen smaak en inzicht)
- diverse graanvlokken (bv. tarwe, gerst, spelt, een nacht geweekt)
- rozijnen en gedroogde pruimen en/of abrikoos (in stukjes, een nacht geweekt)
- diksap
- appel
- noten (hazelnoten, paranoten, walnoten, amandelen) ( in stukjes gebroken of gemalen in een notenmolentje,)
- kokos (gemalen)
- lijnzaad

Bereiding

De appel raspen en met de nootjes bij de geweekte vlokken en vruchten doen.

Paleodieet

categorieën: filosofie, Gezondheid algemeen, Koken en eten

Het paleodieet gaat terug naar de tijd voor de landbouw. Mensen leefden toen als jagers/verzamelaars die rondtrokken als nomaden. Dit hebben zij vele duizenden jaren gedaan en ons lichaam is aangepast aan die manier van leven. De landbouw begon pas 10.000 jaar geleden, een korte tijd in het bestaan van de mens, en onze lichamen zijn nog lang niet aangepast aan de manier van eten van vandaag. Dat al weer heel anders is dan aan het begin van de landbouw.

Ons dagelijks voedsel, dat vooral bewerkt is en verrijkt met allerlei toevoegingen (niet alleen chemische als smaakversterkers, emulgatoren en nog veel meer, maar ook zout, suiker en nog wat nieuwerwetse dingen) wijkt wel heel erg af als dat waarvoor we genetisch uitgerust zijn..

Het paleodieet bestond vooral uit onbewerkte, verse groenten, fruit (besjes en zo), noten en vlees en vis. Granen, peulvruchten en zuivelproducten werden nog helemaal niet gegeten.

Tegenwoordig is er een beweging van mensen die zo veel mogelijk dit ideaal willen benaderen. Zij eten veel groenten, fruit, noten, zaden en vlees en vis. Het liefst van biologische oorsprong.