Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: havermoutpap

Rozijnen

Een lekkere warme hap.

Ingrediënten

klein beetje water
(moes)-appel
rozijnen
havermout
amandelen en/of hazelnoten, gemalen
kaneel
soja-, rijst- of notenmelk
iets om te zoeten bv. diksap, jam, agavesiroop of ahornsiroop

Bereiding

Zet een steelpannetje met een bodempje water op het vuur. Gas op laagste stand.
Doe hierin de rozijnen en appel in stukjes. Laat dit een tijdje pruttelen tot het moezig wordt. Pas op dat het niet aanbrandt, voeg desnoods nog wat water toe.
De gemalen nootjes erdoor roeren. Net als de havermout. Niet te veel, want het wordt altijd meer en steviger dan je van tevoren inschat.

De melk erbij doen, zorg dat alles ruim onder staat, het dikt behoorlijk in. Hou je van betonpap dan kan je minder melk erbij doen maar vind je een vloeibare pap lekkerder, zorg dan voor voldoende vocht.

Kaneel en zoetmiddel erbij, alles goed doorroeren en op een, nog steeds, heel laag vuur al roerend aan de kook laten komen. Eventjes door laten koken en dan in een kommetje of een diep bord serveren. Nu kan er naar smaak nog meer kaneel en/of zoetmiddel toegevoegd worden.

Een stevig ontbijt dat je, dankzij de haver, verwarmt en lang een verzadigd gevoel geeft.

Palmkool

categorieën: producten

palmkool jonge_palmkool (foto: Gwen Rijsdijk)

Brassica oleracae. - Synoniemen zijn: zwarte kool, cavolo nero, toscaanse kool.

Palmkool is een bladkoolsoort met omhooggroeiende bladeren waardoor de plant inderdaad een beetje op een palmboom lijkt. Hij groeit vooral in het Middelandse-Zeegebied, maar tegenwoordig wordt hij ook af en toe hier (in Nederland) gekweekt en verkocht, kijk in biowinkels of op de boerenmarkt.

Je koopt palmkool meestal niet als hele kool maar als losse bladeren. Deze zijn vrij groot en soms taai. In dat laatste geval is het het beste om de nerven eruit te snijden en het blad kleingesneden een tijdje te stoven. Je kan het echter ook rauw eten, vooral de jonge blaadjes. Verder is deze kool op dezelfde manier als boerenkool te eten, dus in stamppot bijvoorbeeld of geroergebakt met andere groenten.

Bij eigen kweek is het mogelijk om maandenlang van deze kool te eten; vanaf pakweg november tot maart kan je telkens opnieuw bladeren afsnijden om te gebruiken.