Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: abrikoos-biscuit-taart

Abrikoos

Ingrediënten

voor de bodem:
1 pakje moutbiscuit
150 gram margarine

voor de vulling:
200 gram abrikozen (8 uur geweekt)
2 bananen
75 gram griesmeel
2 eetlepels appel-diksap
1 theelepel citroenrasp
kokos

Bereiding

Week de abrikozen een nacht van tevoren in 3 dl water.

Verkruimel de biscuit en smelt de margarine. Mengen en goed aandrukken in een springvorm.

De abrikozen afgieten (weekwater bewaren) en pureren met de bananen. Het weekwater met het griesmeel aan de kook brengen. Een paar minuten zachtjes doorkoken en dan appel-diksap en citroenrasp toevoegen. Van het vuur halen en mengen met het abrikozen/bananen-mengsel.

In springvorm gieten en af laten koelen. De kokos eroverheen strooien.

Palmkool

categorieën: producten

palmkool jonge_palmkool (foto: Gwen Rijsdijk)

Brassica oleracae. - Synoniemen zijn: zwarte kool, cavolo nero, toscaanse kool.

Palmkool is een bladkoolsoort met omhooggroeiende bladeren waardoor de plant inderdaad een beetje op een palmboom lijkt. Hij groeit vooral in het Middelandse-Zeegebied, maar tegenwoordig wordt hij ook af en toe hier (in Nederland) gekweekt en verkocht, kijk in biowinkels of op de boerenmarkt.

Je koopt palmkool meestal niet als hele kool maar als losse bladeren. Deze zijn vrij groot en soms taai. In dat laatste geval is het het beste om de nerven eruit te snijden en het blad kleingesneden een tijdje te stoven. Je kan het echter ook rauw eten, vooral de jonge blaadjes. Verder is deze kool op dezelfde manier als boerenkool te eten, dus in stamppot bijvoorbeeld of geroergebakt met andere groenten.

Bij eigen kweek is het mogelijk om maandenlang van deze kool te eten; vanaf pakweg november tot maart kan je telkens opnieuw bladeren afsnijden om te gebruiken.