Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: witte bonen in tomatensaus

Tijm1

Witte bonen in tomatensaus hoeven niet per se uit een potje te komen, je kan ze ook zelf maken. Hieronder volgen 2 manieren.

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 2 koppen gedroogde witte bonen
- water
- 100 gram tomatenpuree
- olijfolie
- 4 tenen knoflook
- 2 rode uien, in kleine stukjes
- tijmtakjes, vers of gedroogd
- sap van 1 citroen
- zout en peper, naar smaak

Bereiding - Eerste manier

Breng water aan de kook, haal van het vuur en week hierin de bonen 12 uur, spoel ze daarna goed af en herhaal dit nog een keer 12 uur. Spoel ze weer af.

Meng in een ovenschaal de olie, de bonen, tomatenpuree, knoflook, zout en tijm. Zet dit 6 uur (!) in een oven op 150 graden. Af en toe alles mengen. Als het te droog lijkt te worden, voeg dan wat olie toe.

Haal het gerecht uit de oven, verwijder de tijmtakjes en voeg de uienstukjes en citroensap toe.

Het gerecht is klaar als de bonen zacht zijn. Ze zijn dan niet melig.

Bereiding - Tweede manier (deze gaat een stuk sneller.)

Week en kook de bonen volgens de aanwijzingen. Nog sneller is het als je gare bonen uit een pot of blik gebruikt.

Verhit in een koekenpan de olie. Bak hierin de bonen met de overige ingrediënten.

Palmkool

categorieën: producten

palmkool jonge_palmkool (foto: Gwen Rijsdijk)

Brassica oleracae. - Synoniemen zijn: zwarte kool, cavolo nero, toscaanse kool.

Palmkool is een bladkoolsoort met omhooggroeiende bladeren waardoor de plant inderdaad een beetje op een palmboom lijkt. Hij groeit vooral in het Middelandse-Zeegebied, maar tegenwoordig wordt hij ook af en toe hier (in Nederland) gekweekt en verkocht, kijk in biowinkels of op de boerenmarkt.

Je koopt palmkool meestal niet als hele kool maar als losse bladeren. Deze zijn vrij groot en soms taai. In dat laatste geval is het het beste om de nerven eruit te snijden en het blad kleingesneden een tijdje te stoven. Je kan het echter ook rauw eten, vooral de jonge blaadjes. Verder is deze kool op dezelfde manier als boerenkool te eten, dus in stamppot bijvoorbeeld of geroergebakt met andere groenten.

Bij eigen kweek is het mogelijk om maandenlang van deze kool te eten; vanaf pakweg november tot maart kan je telkens opnieuw bladeren afsnijden om te gebruiken.