Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zijdetofu-dressing of -saus

Gedroogde tomaten

Dit sausje kan gebruikt worden als dressing over (groene blaadjes) salade of als saus over de pasta.

Ingrediënten

Ongeveer eenderde pakje zijdetofu (een pakje bevat 400 gram)
5 gedroogde tomaten, uit een zakje (droog) of uit een potje (in de olie)
1 teentje knoflook
4 eetlepels olijfolie of olie uit het potje tomaten
een beetje vers citroensap

Bereiding

Bij het gebruik van droge tomaten: deze eerst een paar uur weken.

Alle ingrediënten met de staafmixer pureren tot een gladde saus ontstaat. De dikte is te beïnvloeden door meer of minder olie te gebruiken, maar hij mag best redelijk dik zijn.

Serveersuggestie

De tomaten kunnen vervangen of aangevuld worden door olijven. Let er wel op dat deze echt ontpit zijn, ook als dat vermeld wordt, want een pit in de staafmixer kan ellende opleveren.

In de lente en zomer kunnen verse kruiden, bieslook, oregano, tijm, toegevoegd worden.

Palmkool

categorieën: producten

palmkool jonge_palmkool (foto: Gwen Rijsdijk)

Brassica oleracae. - Synoniemen zijn: zwarte kool, cavolo nero, toscaanse kool.

Palmkool is een bladkoolsoort met omhooggroeiende bladeren waardoor de plant inderdaad een beetje op een palmboom lijkt. Hij groeit vooral in het Middelandse-Zeegebied, maar tegenwoordig wordt hij ook af en toe hier (in Nederland) gekweekt en verkocht, kijk in biowinkels of op de boerenmarkt.

Je koopt palmkool meestal niet als hele kool maar als losse bladeren. Deze zijn vrij groot en soms taai. In dat laatste geval is het het beste om de nerven eruit te snijden en het blad kleingesneden een tijdje te stoven. Je kan het echter ook rauw eten, vooral de jonge blaadjes. Verder is deze kool op dezelfde manier als boerenkool te eten, dus in stamppot bijvoorbeeld of geroergebakt met andere groenten.

Bij eigen kweek is het mogelijk om maandenlang van deze kool te eten; vanaf pakweg november tot maart kan je telkens opnieuw bladeren afsnijden om te gebruiken.