Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hachee met seitan

Ingrediënten

uien
kruidnagel
laurier
paprikapoeder
peper
zout
seitan
meel
bouillon (een blokje of poeder opgelost in heet of kokend water)
scheut diksap of balsamico-azijn
evt. plantaardig juspoeder

Bereiding

Veel uien bakken, in olie in een hoge (braad)pan. Niet op het hoogste gas, maar langzaam bruin laten worden. Knoflook erbij doen en mee laten bakken. Pas op dat het niet aanbrandt, knoflook doet dat snel als je het vuur te hoog hebt staan. De kruiden toevoegen.

Ondertussen in een andere pan de kleingesneden seitan bakken op een hoog vuur. Blijven roeren tegen het aanbranden.
De seitan bij de uien doen. Meel eroverheen strooien. Niet te veel. Goed doorroeren en dan de bouillon en diksap of balsamico-azijn toevoegen.
Blijven roeren. Eventueel kan er, als het nog wat dun is, plantaardig juspoeder door gemengd worden. Op deze manier wordt het iets dikker en krijgt het nog meer smaak.

Serveersuggestie

Deze hachee is lekker als saus bij stamppot. Of met brood of rijst.

Panamaziekte

categorieën: Handel, Landbouw algemeen, voedselveiligheid

banaan

De Panamaziekte is een schimmelziekte die de hele bananenteelt bedreigt. Het wordt wel één van de meest vernietigende plantenziektes van de moderne tijd genoemd (NRC, 17 januari 2009). De ziekmakende schimmel is de Fusarium. Als een bananenboom besmet is met deze schimmel, die in de grond de wortels aantast, worden de bladeren geel tot de hele kruin dood is; een zieke plant herstelt vrijwel nooit. De schimmel is uiterst lastig te bestrijden.

In de eerste helft van de twintigste eeuw heeft deze ziekte al veel plantages totaal verwoest, vooral in Midden- en Zuid-Amerika. Er werd echter een resistente soort bananen ontdekt, de Cavendisch, dit werd de standaardbanaan in de internationale bananenhandel.

Op dit moment is de schimmel weer in opkomst en hij bedreigt nu ook de Cavendisch banaan.
Omdat bananen pitloze vruchten zijn, is het onmogelijk om nieuwe rassen te kweken, en als de schimmel zich verder verspreid over de wereld is er een kans dat alle voor de export gekweekte bananen verloren gaan.
Daarom wordt er op dit moment overal gezocht naar andere manieren om resistente bananesoorten te kweken. Genetische modificatie is hierbij een mogelijkheid die onderzocht wordt, naast het klonen van bestaande soorten - en dan maar hopen dat er per ongeluk iets nieuws uitrolt.

Bronnen:

- Intermediair (zie links hieronder)
- NRC (zie links hieronder)
- NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - zie links hieronder)
- PRI (Plant Research International Wageningen - zie links hieronder)
- Wikipedia