Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-smeersel

Dupuis linzen-1

Een smeersel voor op brood of als dipsaus.

Ingrediënten

dupuis-linzen
water
bouillon
ao nori
bonekruid
selderijblad

 

sjalotje
knoflook
gedroogde tomaten in olijfolie
eventueel extra olijfolie
beetje zout
naar smaak wat citroensap

Bereiding

Kook de dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak, maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn dan nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), ze uit het water scheppen met een schuimspaan. De overgebleven bouillon kan gebruikt worden als basis voor soep, ook kan er een gedeelte van de linzen in de bouillon blijven om bijvoorbeeld dupuis soep te maken.

De linzen mengen met de olie uit het potje gedroogde tomaten, deze tomaten in stukjes gesneden plus de rest van de ingrediënten toevoegen. Pureren.

Serveersuggestie

Op een (geroosterde) boterham smeersel smeren, daar bovenop stukjes rode paprika, knoflook, ui, komkommer, verse kiemen en eventueel nog wat verse kruiden (bieslook, koriander).

Panamaziekte

categorieën: Handel, Landbouw algemeen, voedselveiligheid

banaan

De Panamaziekte is een schimmelziekte die de hele bananenteelt bedreigt. Het wordt wel één van de meest vernietigende plantenziektes van de moderne tijd genoemd (NRC, 17 januari 2009). De ziekmakende schimmel is de Fusarium. Als een bananenboom besmet is met deze schimmel, die in de grond de wortels aantast, worden de bladeren geel tot de hele kruin dood is; een zieke plant herstelt vrijwel nooit. De schimmel is uiterst lastig te bestrijden.

In de eerste helft van de twintigste eeuw heeft deze ziekte al veel plantages totaal verwoest, vooral in Midden- en Zuid-Amerika. Er werd echter een resistente soort bananen ontdekt, de Cavendisch, dit werd de standaardbanaan in de internationale bananenhandel.

Op dit moment is de schimmel weer in opkomst en hij bedreigt nu ook de Cavendisch banaan.
Omdat bananen pitloze vruchten zijn, is het onmogelijk om nieuwe rassen te kweken, en als de schimmel zich verder verspreid over de wereld is er een kans dat alle voor de export gekweekte bananen verloren gaan.
Daarom wordt er op dit moment overal gezocht naar andere manieren om resistente bananesoorten te kweken. Genetische modificatie is hierbij een mogelijkheid die onderzocht wordt, naast het klonen van bestaande soorten - en dan maar hopen dat er per ongeluk iets nieuws uitrolt.

Bronnen:

- Intermediair (zie links hieronder)
- NRC (zie links hieronder)
- NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - zie links hieronder)
- PRI (Plant Research International Wageningen - zie links hieronder)
- Wikipedia