Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoencurry

Zapallito pompoen

Ingrediënten

- pompoen, in stukjes
- sperziebonen, gebroken
- broccoli, in roosjes en het steeltje in stukjes
- ui
- prei, in ringetjes
- wortel
- kerrie,
- koriander
- kurkuma
- knoflook
- kokosmelk

Bereiding

De pompoen, boontjes en broccoli ongeveer 10 minuten koken tot ze net niet helemaal gaar zijn. In een andere pan de ui, prei en wortel in de olie bakken.
Na ongeveer 10 minuten de kruiden en knoflook erbij. Dan de afgegoten groenten en de kokosmelk toevoegen. Ongeveer een kwartier laten sudderen. Als het te droog lijkt te worden meer kokosmelk of water toevoegen. Af en toe roeren om aanbranden te voorkomen.

Panamaziekte

categorieën: Handel, Landbouw algemeen, voedselveiligheid

banaan

De Panamaziekte is een schimmelziekte die de hele bananenteelt bedreigt. Het wordt wel één van de meest vernietigende plantenziektes van de moderne tijd genoemd (NRC, 17 januari 2009). De ziekmakende schimmel is de Fusarium. Als een bananenboom besmet is met deze schimmel, die in de grond de wortels aantast, worden de bladeren geel tot de hele kruin dood is; een zieke plant herstelt vrijwel nooit. De schimmel is uiterst lastig te bestrijden.

In de eerste helft van de twintigste eeuw heeft deze ziekte al veel plantages totaal verwoest, vooral in Midden- en Zuid-Amerika. Er werd echter een resistente soort bananen ontdekt, de Cavendisch, dit werd de standaardbanaan in de internationale bananenhandel.

Op dit moment is de schimmel weer in opkomst en hij bedreigt nu ook de Cavendisch banaan.
Omdat bananen pitloze vruchten zijn, is het onmogelijk om nieuwe rassen te kweken, en als de schimmel zich verder verspreid over de wereld is er een kans dat alle voor de export gekweekte bananen verloren gaan.
Daarom wordt er op dit moment overal gezocht naar andere manieren om resistente bananesoorten te kweken. Genetische modificatie is hierbij een mogelijkheid die onderzocht wordt, naast het klonen van bestaande soorten - en dan maar hopen dat er per ongeluk iets nieuws uitrolt.

Bronnen:

- Intermediair (zie links hieronder)
- NRC (zie links hieronder)
- NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - zie links hieronder)
- PRI (Plant Research International Wageningen - zie links hieronder)
- Wikipedia