Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ananas-banaan-kokos-taart

Rijpe bananen2

Ingrediënten

voor de bodem:
40 gram zonnebloempitten
75 gram sesamzaad
75 gram amandelen
30 gram kokos
75 gram rozijnen
75 gram dadels, ontpit
1 theelepel geraspte nootmuskaat

voor de vulling::
4 rijpe bananen
25 gram geraspte kokos
1 klein potje ananasstukjes
2 theelepels diksap
1 zakje agar-agar
3 eetlepels geraspte kokos

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem, behalve de nootmuskaat, in een keukenmachine fijn malen. Een klein beetje water toevoegen en dan deze massa in een springvorm goed aandrukken. Bestrooi deze taartbodem met nootmuskaat.

De bananen in plakjes snijden en over de bodem verdelen. De ananasstukjes met het sap, de agar-agar, 25 gram geraspte kokos en diksap mengen met staafmixer.
Dit een paar minuten zachtjes laten doorkoken in een pannetje en daarna over de taartbodem gieten.

Bestrooien met de kokos en af laten koelen in de springvorm. Minsten twee uur in de koelkast zetten. Daarna pas uit de vorm halen.

Panamaziekte

categorieën: Handel, Landbouw algemeen, voedselveiligheid

banaan

De Panamaziekte is een schimmelziekte die de hele bananenteelt bedreigt. Het wordt wel één van de meest vernietigende plantenziektes van de moderne tijd genoemd (NRC, 17 januari 2009). De ziekmakende schimmel is de Fusarium. Als een bananenboom besmet is met deze schimmel, die in de grond de wortels aantast, worden de bladeren geel tot de hele kruin dood is; een zieke plant herstelt vrijwel nooit. De schimmel is uiterst lastig te bestrijden.

In de eerste helft van de twintigste eeuw heeft deze ziekte al veel plantages totaal verwoest, vooral in Midden- en Zuid-Amerika. Er werd echter een resistente soort bananen ontdekt, de Cavendisch, dit werd de standaardbanaan in de internationale bananenhandel.

Op dit moment is de schimmel weer in opkomst en hij bedreigt nu ook de Cavendisch banaan.
Omdat bananen pitloze vruchten zijn, is het onmogelijk om nieuwe rassen te kweken, en als de schimmel zich verder verspreid over de wereld is er een kans dat alle voor de export gekweekte bananen verloren gaan.
Daarom wordt er op dit moment overal gezocht naar andere manieren om resistente bananesoorten te kweken. Genetische modificatie is hierbij een mogelijkheid die onderzocht wordt, naast het klonen van bestaande soorten - en dan maar hopen dat er per ongeluk iets nieuws uitrolt.

Bronnen:

- Intermediair (zie links hieronder)
- NRC (zie links hieronder)
- NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - zie links hieronder)
- PRI (Plant Research International Wageningen - zie links hieronder)
- Wikipedia