Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige slasoep

Bieslookbloem

Tegenwoordig wordt sla (kropsla, romeinse sla, bataviasla of ijsbergsla) voornamelijk rauw gegeten, in een salade. Maar vroeger werd er ook vaak soep van gemaakt. Mensen met een tuin hebben vaak veel kroppen tegelijk die snel kunnen doorschieten. In de vroege zomer kost deze groente ook vaak bijna niets. Sla in de soep is een manier om veel hiervan te verwerken.

Ingrediënten

- scheut olie
- 1 (bos-, of rode) ui
- 1 teentje knoflook
- 1 krop sla
- 2 bouillonblokjes
- liter water
- 50 gram aardappel
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Stoof de ui (in ringen) en de gewassen of geschilde en in kleine blokjes gesneden aardappels met de olie in een pan. Voeg na een paar minuten de uitgeperste knoflook en de gewassen en grof gesneden sla toe.

Daarna het water met de bouillon erbij doen en alles nog zo'n 10 minuten doorkoken. In een stukje aardappel prikken of die gaar is en als dat het geval is met de staafmixer de soep pureren. Eventueel peper en zout toevoegen.

Serveersuggesties

- Op het bord kleingeknipte bieslook over de soep strooien.
- In plaats van aardappel kan ook sojaroom of bloem gebruikt worden om een romige structuur te krijgen.

Paneren

categorieën: Bereidingstechnieken

Paneren is het aanbrengen van een laagje om een gerecht of voedingsmiddel voordat het gebakken of gefrituurd wordt. Zo'n laagje wordt een panade genoemd. Het kan bestaan uit alleen paneermeel, of het kan een dun beslagje zijn.
Het paneren voorkomt dat het gerecht uit elkaar valt of z'n vorm verliest tijdens het bakken. Bovendien zorgt het voor een bruin korstje.

Gepaneerde gerechten zijn bij voorbeeld kroketten, tempura en beignets.
Alle soorten groenten, fruit, paddestoelen en zelfs bloemen kunnen op deze manier gebakken of gefrituurd worden.