Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde koolrolletjes

Spitskool1

Ingrediënten

spitskool

sojabrokjes
water
paprikapoeder
kerrie
ketchup
shoyu (zoute sojasaus)

ui
prei
tomatenstukjes in blik of gedroogde en geweekte tomaten
olie
ketchup
paprikapoeder
gistvlokken
pijnboompitjes

Bereiding

De spitskoolbladeren in hun geheel losmaken. Een paar minuten in kokend water blancheren. Goed uit laten lekken.

De sojabrokjes met het water, paprikapoeder, kerrie, ketchup en shoyu koken tot ze zacht zijn. Ongeveer 15 minuten.

In een bakpan olie warm laten worden. De ui en de prei bakken. Daarna de tomaten erbij doen en de ketchup, paprikapoeder, gistvlokken en de sojabrokjes meebakken.

De prut met de pijnboompitten in de koolbladeren rollen. In een ovenschaal leggen op zo'n manier dat er niets uit kan vallen. Ongeveer 30 à 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken.

Pastinaak

pastinaak

Ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd. Dit is een wortelgewas dat al eeuwen in ons land voorkomt. Verdrongen door de aardappel wordt het nu nog maar weinig gegeten. De originele hutspot werd gemaakt van pastinaken in plaats van aardappels. In onder andere Engeland en Ierland wordt deze groente nog wel volop gegeten.

Pastinaken zijn rijk aan vezels, vitamine C en E en bevatten foliumzuur. Dit is een vrij zoete wortel; als ze geoogst worden een paar weken na de vorst zijn ze het zoetst.

Pastinaken groeien in Nederland en België ook in het wild, als inheemse plant, in bermen, uiterwaarden en op dijken.

Bronnen:

- Handboek ecologisch tuinieren - de moestuin
Voeding die Schaadt Voeding die Baat
- Wikipedia