Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rodekoolsalade

Venkel

Ingrediënten

voor de salade:
rode kool
appel
venkel
geweekte rozijnen
kiemen

voor de dressing:
milde olijfolie
sojaroom
zout
knoflook
chilimosterd
citroensap of azijn
ahornsiroop

Bereiding

De rode kool raspen. De appel en de venkel in kleine stukjes snijden. De kiemen eventueel ook klein snijden. Dit alles mengen en de geweekte rozijnen toevoegen.

2 keer zoveel sojaroom als olijfolie bij elkaar voegen. De rest er ook bij en met de staafmixer mixen. Even proeven en eventueel iets toevoegen. Het zuur van de citroen of azijn is nodig om de room en de olie te binden tot een consistente massa.

De dressing door de salade mengen.

Pastinaak

pastinaak

Ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd. Dit is een wortelgewas dat al eeuwen in ons land voorkomt. Verdrongen door de aardappel wordt het nu nog maar weinig gegeten. De originele hutspot werd gemaakt van pastinaken in plaats van aardappels. In onder andere Engeland en Ierland wordt deze groente nog wel volop gegeten.

Pastinaken zijn rijk aan vezels, vitamine C en E en bevatten foliumzuur. Dit is een vrij zoete wortel; als ze geoogst worden een paar weken na de vorst zijn ze het zoetst.

Pastinaken groeien in Nederland en België ook in het wild, als inheemse plant, in bermen, uiterwaarden en op dijken.

Bronnen:

- Handboek ecologisch tuinieren - de moestuin
Voeding die Schaadt Voeding die Baat
- Wikipedia