Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hachee met seitan

Ingrediënten

uien
kruidnagel
laurier
paprikapoeder
peper
zout
seitan
meel
bouillon (een blokje of poeder opgelost in heet of kokend water)
scheut diksap of balsamico-azijn
evt. plantaardig juspoeder

Bereiding

Veel uien bakken, in olie in een hoge (braad)pan. Niet op het hoogste gas, maar langzaam bruin laten worden. Knoflook erbij doen en mee laten bakken. Pas op dat het niet aanbrandt, knoflook doet dat snel als je het vuur te hoog hebt staan. De kruiden toevoegen.

Ondertussen in een andere pan de kleingesneden seitan bakken op een hoog vuur. Blijven roeren tegen het aanbranden.
De seitan bij de uien doen. Meel eroverheen strooien. Niet te veel. Goed doorroeren en dan de bouillon en diksap of balsamico-azijn toevoegen.
Blijven roeren. Eventueel kan er, als het nog wat dun is, plantaardig juspoeder door gemengd worden. Op deze manier wordt het iets dikker en krijgt het nog meer smaak.

Serveersuggestie

Deze hachee is lekker als saus bij stamppot. Of met brood of rijst.

Pastinaak

pastinaak

Ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd. Dit is een wortelgewas dat al eeuwen in ons land voorkomt. Verdrongen door de aardappel wordt het nu nog maar weinig gegeten. De originele hutspot werd gemaakt van pastinaken in plaats van aardappels. In onder andere Engeland en Ierland wordt deze groente nog wel volop gegeten.

Pastinaken zijn rijk aan vezels, vitamine C en E en bevatten foliumzuur. Dit is een vrij zoete wortel; als ze geoogst worden een paar weken na de vorst zijn ze het zoetst.

Pastinaken groeien in Nederland en België ook in het wild, als inheemse plant, in bermen, uiterwaarden en op dijken.

Bronnen:

- Handboek ecologisch tuinieren - de moestuin
Voeding die Schaadt Voeding die Baat
- Wikipedia