Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bataat en pompoenpuree

Bataat

Ingrediënten

1 bataat (zoete aardappel)
water
1/2 kleine pompoen
2 theelepels kaneel
1 eetlepel chilipoeder
1 theelepel komijn
olijfolie
3 eetlepels gomasio

Bereiding

- Schil de bataat en snijd 'm in kleine blokjes. Zet deze op in ruim water en alle kruiden behalve de gomasio.

- Halveer de pompoen en haal de pitjes eruit. (Als je deze droogt en bewaart kan je ze weer gebruiken om te zaaien, je kan ze ook roosteren en opeten.)
Schil de pompoen en snijd deze ook in kleine blokjes. Omdat pompoen veel sneller gaar is dan de bataat doe je deze pas bij de bataat als die al een minuut of 7 gekookt heeft. Daarna alles nog even koken tot de pompoen zacht is.

- Dan afgieten en olijfolie en de gomasio toevoegen. Alles stampen tot puree.

Serveersuggestie

Deze puree combineert goed met broccoli en een kikkererwtenschotel.

Pastinaak

pastinaak

Ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd. Dit is een wortelgewas dat al eeuwen in ons land voorkomt. Verdrongen door de aardappel wordt het nu nog maar weinig gegeten. De originele hutspot werd gemaakt van pastinaken in plaats van aardappels. In onder andere Engeland en Ierland wordt deze groente nog wel volop gegeten.

Pastinaken zijn rijk aan vezels, vitamine C en E en bevatten foliumzuur. Dit is een vrij zoete wortel; als ze geoogst worden een paar weken na de vorst zijn ze het zoetst.

Pastinaken groeien in Nederland en België ook in het wild, als inheemse plant, in bermen, uiterwaarden en op dijken.

Bronnen:

- Handboek ecologisch tuinieren - de moestuin
Voeding die Schaadt Voeding die Baat
- Wikipedia