Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bieten-peren salade

Walnoten

Naar een recept van Annelini D'Angelo, te eten als voorgerecht of als maaltijdsalade.

Ingrediënten

voor de salade:

4 grote bieten, in stukjes
3 grote rode uien, in partjes
3 grote peren, geschild en in 8 partjes
60 ml olijfolie
2 el agave- of rijstestroop
2 el balsamico-azijn
zout, peper
2 handenvol gepelde walnoten
200 gram groene blaadjes b.v. spinazie of veldsla

voor de dressing:
1 el pesto
2 el citroensap
3 el olijfolie
zout, peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de stukjes biet in een ondiepe ovenschaal. Leg in een andere schaal de uien en peren.

Verdeel de stroop, azijn, en olie gelijkmatig over de twee schalen en vermeng. Spreid de groenten uit tot 1 laag. Bak ze 40–50 minuten, roer ze enkele malen om, tot ze zacht zijn en het vocht verdampt is.
Rooster de walnoten 12–15 minuten in een apart schaaltje, en laat de groenten afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de pestodressing en maak er de sla mee aan. Voeg bietjes, uien, peer en walnoten toe en meng alles.

Pastinaak

pastinaak

Ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd. Dit is een wortelgewas dat al eeuwen in ons land voorkomt. Verdrongen door de aardappel wordt het nu nog maar weinig gegeten. De originele hutspot werd gemaakt van pastinaken in plaats van aardappels. In onder andere Engeland en Ierland wordt deze groente nog wel volop gegeten.

Pastinaken zijn rijk aan vezels, vitamine C en E en bevatten foliumzuur. Dit is een vrij zoete wortel; als ze geoogst worden een paar weken na de vorst zijn ze het zoetst.

Pastinaken groeien in Nederland en België ook in het wild, als inheemse plant, in bermen, uiterwaarden en op dijken.

Bronnen:

- Handboek ecologisch tuinieren - de moestuin
Voeding die Schaadt Voeding die Baat
- Wikipedia