Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snijbonen in vinaigrette

Ingrediënten

voor de snijbonen:
3 ½ theelepel grof zeezout
1 kleine rode ui in dunne plakjes
750 gram snijbonen
1 eetlepel azijn
snufje versgemalen zwarte peper

voor vinaigrette:
2 eetlepels versgeperst citroensap
1 eetlepel mosterd
1 klein teentje knoflook, geplet
1 eetlepel agavesiroop
½ theelepel grof zeezout
snufje peper
3 eetlepels extra vierge olijfolie

Bereiding

Spreid een schone theedoek uit op een bakplaat. Breng 3 liter water aan de kook in een grote pan en voeg 3 theelepels zout toe.

Leg de plakjes ui in een kom en overgiet ze met een halve liter kokend water. Dek de kom af met een bord en laat 10 à 15 minuten rusten.

Schep de bonen in de rest van het kokende water en laat ze in 4 à 6 minuten beetgaar koken. Laat ze hierna uitlekken en spreid ze uit over de bakplaat.

Laat de ui uitlekken en meng met azijn, de overblijvende ½ theelepel zout en peper.

Maak de vinaigrette door citroensap, mosterd, knoflook, agavesiroop, zout en peper te mengen in een grote kom. Roer alles glad en voeg de olie toe tot een romige saus ontstaat.

Laat de ui nog eens uitlekken en knijp ‘m goed droog. Voeg dit en de snijbonen bij de vinaigrette en meng alles goed door elkaar.
Laat voor het opdienen 15 minuten trekken op kamertemperatuur.

Peak food

categorieën: filosofie, Handel, Landbouw algemeen, natuur en milieu, wereldvoedselverdeling

prijzenpeakfood

Het begrip peak food is afgeleid van peak oil. Met dit laatste wordt bedoeld dat de olieproductie binnenkort een maximum zal bereiken (gaat pieken), waarna de productie kleiner wordt of enige tijd op dat niveau blijft, terwijl de vraag naar olie toeneemt.

Enkele gevolgen

Ditzelfde kan gebeuren met de voedselvoorraden. Dit zal grotere en ingrijpender gevolgen hebben. In 2007 waren de eerste signalen al zichtbaar:
- sterke afname van de voedselvoorraden;
- sterke prijsstijgingen, tot 50% of meer;
- voedselrellen in vele landen;
- toename van de honger.

Het aantal mensen met honger was in 2008 al gestegen tot 963 miljoen (FAO).
Begin 2008 besloten landen als China, India, Indonesië, Argentinië en Kazachstan de export van graan, rijst, maïs of soja te beperken, waardoor de tekorten en prijzen verder toenamen.

Oorzaken

- klimaatverandering;
- huidige landbouwpraktijken (bio-industrie, grootschaligheid, monocultuur etc.)
- productie van vlees en zuivel
- grootschalige productie van biobrandstoffen; 
- vervuilende subsidies;
- ongelijke welvaartsverdeling, machtsverhoudingen en voedselverdeling;
- oorlogen en gewapende conflicten
- afname landbouwgrond door erosie, urbanisatie en industrialisering
- bevolkingsgroei.

Mogelijke oplossingen

- onmiddellijk stoppen met ontbossing- het gebruik van fossiele brandstoffen met 80% terugdringen in 2020
- het stoppen van het gebruik van voedselgewasen als graan, maïs en soja voor veevoer; 
- het stoppen van de verbouw van biobrandstoffen op landbouwgrond;
- het aanleggen van grote voedselvoorraden en opzetten van voedselrantsoenering;
- het beperken van verliezen in de keten van voedselproductie en consumptie;
- het beter besteden van milieuvervuilende subsidies.

Bronnen

- Joop Boer (zie links)
- FAO (zie links)