Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spitskoolsalade

Spitskool1

Ingrediënten

spitskool
rode ui
wortel
appel
yofu
mosterd
knoflook
dille
olijfolie

Bereiding

De kool in kleine stukjes snijden, de appel en de wortel raspen. De rode ui in dunne ringetjes snijden.
De overige ingrediënten mengen tot een dikke saus.
Alles door elkaar mengen.

Peak food

categorieën: filosofie, Handel, Landbouw algemeen, natuur en milieu, wereldvoedselverdeling

prijzenpeakfood

Het begrip peak food is afgeleid van peak oil. Met dit laatste wordt bedoeld dat de olieproductie binnenkort een maximum zal bereiken (gaat pieken), waarna de productie kleiner wordt of enige tijd op dat niveau blijft, terwijl de vraag naar olie toeneemt.

Enkele gevolgen

Ditzelfde kan gebeuren met de voedselvoorraden. Dit zal grotere en ingrijpender gevolgen hebben. In 2007 waren de eerste signalen al zichtbaar:
- sterke afname van de voedselvoorraden;
- sterke prijsstijgingen, tot 50% of meer;
- voedselrellen in vele landen;
- toename van de honger.

Het aantal mensen met honger was in 2008 al gestegen tot 963 miljoen (FAO).
Begin 2008 besloten landen als China, India, Indonesië, Argentinië en Kazachstan de export van graan, rijst, maïs of soja te beperken, waardoor de tekorten en prijzen verder toenamen.

Oorzaken

- klimaatverandering;
- huidige landbouwpraktijken (bio-industrie, grootschaligheid, monocultuur etc.)
- productie van vlees en zuivel
- grootschalige productie van biobrandstoffen; 
- vervuilende subsidies;
- ongelijke welvaartsverdeling, machtsverhoudingen en voedselverdeling;
- oorlogen en gewapende conflicten
- afname landbouwgrond door erosie, urbanisatie en industrialisering
- bevolkingsgroei.

Mogelijke oplossingen

- onmiddellijk stoppen met ontbossing- het gebruik van fossiele brandstoffen met 80% terugdringen in 2020
- het stoppen van het gebruik van voedselgewasen als graan, maïs en soja voor veevoer; 
- het stoppen van de verbouw van biobrandstoffen op landbouwgrond;
- het aanleggen van grote voedselvoorraden en opzetten van voedselrantsoenering;
- het beperken van verliezen in de keten van voedselproductie en consumptie;
- het beter besteden van milieuvervuilende subsidies.

Bronnen

- Joop Boer (zie links)
- FAO (zie links)