Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: haver-gerst-schotel

Graan

Afwisseling van voedingsmiddelen is heel belangrijk. Te veel van hetzelfde kan er toe leiden dat mensen overgevoelig worden voor die producten. In onze streken is tarwe de meest gegeten graansoort, het zit niet alleen in vrijwel al het brood maar ook in pasta, pizza's en gebak. Te veel van een bepaald voedingsmiddel kan echter leiden tot voedselintoleranties en -allergieën. Vaker een ander graan eten is dus beter.

Ingrediënten

haver
gerst
bonekruid
ao nori
ui
kerrie
olie
appel
hazelnoten
rozijnen
zout naar smaak

Bereiding

Was, week en kook de granen volgens de aanwijzingen (weken en koken van granen). Kook ze met bonekruid en ao nori om de vertering te bevorderen.

De ui in ringen snijden en fruiten met de kerrie in de olie.
De appel wassen en in stukjes snijden. Deze bij de ui in de pan doen, net als de in stukjes gesneden of gehakte hazelnoten en de rozijnen.

Met het deksel op de pan ongeveer 10 minuten laten smoren en dan de granen toevoegen. Doorroeren en eventueel zout toevoegen.

Serveersuggestie

Opdienen met gebakken groenten en een spitskoolsalade.

Peak food

categorieën: filosofie, Handel, Landbouw algemeen, natuur en milieu, wereldvoedselverdeling

prijzenpeakfood

Het begrip peak food is afgeleid van peak oil. Met dit laatste wordt bedoeld dat de olieproductie binnenkort een maximum zal bereiken (gaat pieken), waarna de productie kleiner wordt of enige tijd op dat niveau blijft, terwijl de vraag naar olie toeneemt.

Enkele gevolgen

Ditzelfde kan gebeuren met de voedselvoorraden. Dit zal grotere en ingrijpender gevolgen hebben. In 2007 waren de eerste signalen al zichtbaar:
- sterke afname van de voedselvoorraden;
- sterke prijsstijgingen, tot 50% of meer;
- voedselrellen in vele landen;
- toename van de honger.

Het aantal mensen met honger was in 2008 al gestegen tot 963 miljoen (FAO).
Begin 2008 besloten landen als China, India, Indonesië, Argentinië en Kazachstan de export van graan, rijst, maïs of soja te beperken, waardoor de tekorten en prijzen verder toenamen.

Oorzaken

- klimaatverandering;
- huidige landbouwpraktijken (bio-industrie, grootschaligheid, monocultuur etc.)
- productie van vlees en zuivel
- grootschalige productie van biobrandstoffen; 
- vervuilende subsidies;
- ongelijke welvaartsverdeling, machtsverhoudingen en voedselverdeling;
- oorlogen en gewapende conflicten
- afname landbouwgrond door erosie, urbanisatie en industrialisering
- bevolkingsgroei.

Mogelijke oplossingen

- onmiddellijk stoppen met ontbossing- het gebruik van fossiele brandstoffen met 80% terugdringen in 2020
- het stoppen van het gebruik van voedselgewasen als graan, maïs en soja voor veevoer; 
- het stoppen van de verbouw van biobrandstoffen op landbouwgrond;
- het aanleggen van grote voedselvoorraden en opzetten van voedselrantsoenering;
- het beperken van verliezen in de keten van voedselproductie en consumptie;
- het beter besteden van milieuvervuilende subsidies.

Bronnen

- Joop Boer (zie links)
- FAO (zie links)