Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gierst met pompoenschotel

Pompoen1

Ingrediënten

gierst

groene pompoen
ui
prei
wortel
knoflook
cashewnoten (het liefst ongezouten en ongebrand)
bouillon
kerrie
currypasta (naar eigen smaak pittig of minder pittig)
koriander (gedroogd)
olie

Bereiding

De gierst aan de kook brengen met ruim twee keer zoveel water met bouillon. Na tien minuten koken wegzetten in hooikist of bed.

Groene pompoen schillen en in stukken snijden, ongeveer een vierkante cm, het luistert niet heel erg nauw. Opzetten met niet te veel water. De bedoeling is dat al het water verdwenen is op het moment dat de pompoen heel zacht is geworden. Eventueel tijdens het koken water toevoegen. Bouillon, kerry, koriander en currypasta meekoken. Af en toe roeren zodat alle stukken pompoen regelmatig onder water komen te staan en alles gelijktijdig gaart.

In een bakpan olie doen en vrijwel meteen de kleingesneden ui, prei en wortel toevoegen. Iets later de knoflook erbij. Het vuur laag laten en onder af en toe omscheppen in ongeveer een kwartier gaar laten worden zonder het echt te bakken, eventueel wat vocht toevoegen als het te hard gaat. Op het laatst de gehakte cashewnoten erbij.

Tenslotte de supergare, uit elkaar vallende, pompoenprut hierbij doen en alles goed door elkaar roeren. De gierst uit bed halen en alles opdienen.

Peen- en venkelfile

categorieën: producten

venkel

De peen- en venkelfile ontstaat voor de kassa van een supermarkt waar het zelf wegen en prijzen van groente en fruit is afgeschaft. Nu moet degene achter de kassa herkennen wat het product is en dat lukt vaak niet. Een plaatjesboek moet uitkomst geven, en het doornemen daarvan kan enige tijd in beslag nemen.

Niet alleen (winter)-penen en venkels kunnen tot verwarring leiden, ook een avocado, mango, koolrabi, pompoen en nog veel meer andere knollen, vruchten en groenten worden tegenwoordig vaak niet meer herkend.

Bron:

- Wim de Jong, Volkskrantmagazine, 26 september 2009