Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koude tomatensoep

Rozemarijn

Ingrediënten

- olijfolie (eventueel)
- ui
- knoflook
- zongedroogde tomaten in olie (in stukjes gesneden)
- olijven (gehalveerd en zonder pit!)
- blikje gepelde tomaten in stukjes
- tomatenpuree
- rozemarijn
- basilicum
- bouillonblokje
- water

- tomaten
- komkommer
- rode ui

Bereiding

De olie van het potje zongedroogde tomaten in een pan gieten, als het te weinig is aanvullen met olijfolie. Olie geeft alle gerechten meer smaak en een betere structuur, en het is nog gezond ook. Er zijn veel mensen die hier anders over denken, zij gebruiken gewoon wat minder.

Het vuur laag houden en de ui zachtjes laten garen. De knoflook, zongedroogde tomaatjes, de olijven en de takjes van rozemarijn mee laten sudderen. Na zo'n 10 minuten het blikje gepelde tomaten en de tomatenpuree erbij. Roeren, water en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Even lekker laten doorkoken.

Het vuur uitzetten. De rozemarijntakjes verwijderen, dit gaat het makkelijkste als ze bijeengebonden zijn of als ze in een theeëi zitten. Rozemarijn blijft over het algemeen vrij hard.
Dan de basilicum erdoor doen en met de staafmixer alles glad mengen.

Als de soep afgekoeld is er de verse tomaten, de rode ui en komkommer (de tomaten en komkommer in blokjes gesneden, de ui in snippers) erdoor roeren.

Serveersuggestie

Koud opdienen met bv. geroosterd knoflook- of olijvenbrood.

Permacultuur School Nederland

categorieën: Permacultuur

groentebedden_permacultuurschool

De Stichting Permacultuur School Nederland zet zich in voor het verspreiden van de permacultuur-gedachte in Nederland, het vergroten van de kennis op dit gebied en het initiëren en stimuleren van permacultuur-projecten.

Om het doel van de stichting te kunnen realiseren heeft de stichting een 1-jarige permacultuur-opleiding in het leven geroepen. Tijdens de theorie- en praktijklessen leer je om de principes van permacultuur te begrijpen en toe te passen in de seizoenen en in je dagelijkse leven.

De opleiding is kleinschalig en is opgezet door enkele bevlogen professionals met jarenlange ervaring, die het belangrijk vinden dat de theorie en de praktijk van permacultuur hand in hand gaan. Vandaar dat gekozen is voor onderwijs op locatie, op nieuwe en bestaande permacultuur-projecten.

Op de website http://www.permacultuur.eu/ vind je veel achtergrondinformatie over de inhoud van de opleiding en over de projecten die momenteel begeleid worden. Daarnaast vind je hier algemene informatie over het hoe en het waarom van permacultuur en links naar andere permacultuur-initiatieven.

Nieuwe opleidingen

Regelmatig starten in Nederland en Belgiè nieuwe opleidingen. Kijk hiervoor op de site.
De opleiding vind in Nederland op diverse plekken plaats, de opleiding in Bel­gisch Limburg vindt plaats op kasteel Nieuwen­hoven in Sint-Truiden.