Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappels bakken

Aardappel

Aardappels kunnen op verschillende manieren gebakken worden. Ze kunnen rauw in hete olie gebakken worden of eerst een paar minuten gekookt, vervolgens afgegoten en dan gebakken worden. 
De meest gebruikte vorm is in schijfjes, maar als ze eerst gekookt worden kan je ze ook in vierkantjes of grove blokjes snijden (dit doen voor je ze kookt), en dan bakken. Op deze manier nemen ze minder ruimte in, in de pan.

Het lekkerste is het om de aardappels met schil te bakken maar dat is alleen aan te raden als ze nog niet oud en uitgelopen zijn. De uitlopers bevatten namelijk een giftige stof (solanine) die je beter niet teveel binnen kan krijgen. Dit is ook het geval als de aardappels groenig kleuren onder de schil, je kan ze dan beter wat dikker schillen.
Aardappelschillen worden ook wel los als een soort chips gefrituurd.

Zeer belangrijk bij het bakken is geduld, een grote pan met een dikke bodem en hete olie.

Het beste is het om elk schijfje of blokje op de bodem te leggen en ze stuk voor stuk om te draaien, dit gaat vanzelf als er een korstje op komt. Het vuur in het begin goed hoog houden om een lekker korstje te krijgen, daarna lager om de aardappels goed gaar te krijgen. Blijven omdraaien. Prik met een vork in één van de dikkere stukken om de gaarheid te testen.
Als de aardappels, vrijwel, gaar zijn kan je er eventueel andere (snelgarende) groenten zoals ui, spinazie, paprika, knoflook, kruiden (zout!) en wat je nog meer wilt, toevoegen om even mee te bakken. Zet het vuur dan hoog en blijf erbij om regelmatig alles om te scheppen.

Het lijkt moeilijk maar op deze manier moet het eigenlijk altijd lukken, zelfs in een pan zonder anti-aanbaklaag.

Permacultuuropleiding projecten

categorieën: Permacultuur, Project: knabbel en babbel, Meningen, Tuinieren

balkon_2_24_mei_2010 balkon_1_6_juni_2010 balkon_1_24_mei_2010

Voor de opleiding permacultuur (pc) die ik (Mirjam Vaes) dit jaar (2010) volg moet ik ook een project bijhouden, meestal is dat een tuin die je inricht volgens de pc-principes. IJverig en enthousiast als ik ben heb ik al snel meerdere projecten. Ik begin samen met een collega een Keltische tuin, een paar weken later voeg ik daar mijn eigen tuin aan toe: de knabbel en babbeltuin, voor eten en gezelligheid. Verder experimenteer ik met het verbouwen van zoveel mogelijk voedsel op mijn balkon, in mijn slaapkamer (tijdelijk ingericht als kas) en in het trappenhuis van de flat waar ik woon.

Op deze plek zal ik mijn ervaringen delen. Het is geen chronologisch verslag maar het zijn losse stukjes naar aanleiding van verschillende ervaringen en gedachten die ik heb. Veel onderwerpen lenen zich niet om meteen te vertellen maar moeten eerst een tijdje sudderen of gecombineerd worden met andere ervaringen en gedachten voor ze beschreven kunnen worden.

Zie:

- Project: knabbel en babbel