Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: witlof met tofu en tomaten

Tomaatjes

Ingrediënten

1 kg witlof
6 kleine tomaten
400 gram tofu fijngehakt
1 ui, in ringen of gesnipperd
olie
peper
zout
peterselie
paneermeel
margarine

Bereiding

De witlof in kleine stukjes snijden en in weinig water gaar koken (ongeveer 10 min.).
De ui in olie op een laag vuur lichtbruin laten worden, en daarna de tofu toevoegen en even bakken op hoog vuur.
Zout, peper en de peterselie toevoegen.

De oven voorverwarmen op 200 graden.
In een ingevette vuurvaste schaal laag om laag witlof, tofu en schijfjes tomaat leggen. Paneermeel en klontjes margarine bovenop leggen, en in de oven bruin laten worden.

Permacultuurtuinderij De Veldhof

categorieën: Alternatieve landbouw, Bedrijven, Permacultuur

veldhof2 de_veldhof1 veldhof3

Tijdens een vliegende start (permaflits of permablitz) is met tientallen vrijwilligers in Joppe, gemeente Lochem, begin juli 2015 Permacultuurtuinderij De Veldhof gestart.

Van de site tuinderijdeveldhof.nl :
Vanuit het enthousiasme en de wens naar lokale en gezonde groenten van een aantal inwoners van Gorssel is een tijdje geleden het idee van het opzetten van een permacultuur tuinderij ontstaan. Tuinders Meike, Frans en Valérie starten op 1,7 hectare grond op de Veldhofstraat met Community Supported Agriculture (CSA), ofwel door de gemeenschap gesteunde landbouw.

De Veldhof is een samenwerking tussen de tuinders en de abonnementhouders (deelnemers). Doordat de deelnemer zijn aandeel vooraf betaalt, hoeft de tuinder niet bij een bank aan te kloppen voor een lening. De productiekosten worden betaald uit de bijdrage en de tuinder ontvangt een eerlijk loon.

Door de weg van producent naar consument zo kort mogelijk te maken ontstaat er lokale veerkracht. Deelnemers ontvangen jaarrond gezonde, lokaal en natuurlijk gekweekte groenten. Een win-win situatie.