Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde pompoen uit de oven

Pompoen1

Ingrediënten

1 middelgrote oranje pompoen
300 gram spruitjes (net niet gaar gekookt)
300 gram kastanjes (net niet gaar, geschild)
kerrie
gomasio (zeezout met sesamzaad)

Bereiding

De pompoen wassen. Het bovenstuk, met steel, eraf snijden, zodanig dat er een gat ontstaat met een diameter van +/- 10 cm. Door dit gat de pompoen uithollen met een lepel.
Aan de onderkant ook een schijf afsnijden maar hier moet geen gat komen. Dit dient om de pompoen neer te kunnen zetten.

De uitgeholde pompoen koken in een ruime pan water, de pompoen moet in zijn geheel onder water. Het deksel, met de steel, ook meekoken.
Ongeveer een kwartier laten koken. De pompoen moet niet helemaal gaar zijn.

Ondertussen de (bijna gaargekookte) kastanjes en spruitjes een beetje verkruimelen en mengen met de kerrie en gomasio.
Met dit mengsel de pompoen vullen.

De gevulde pompoen ongeveer 20 minuten à een half uur in een op 200 graden voorverwarmde oven doen (ook het 'deksel' van de pompoen).
Prikken met een vork of de pompoen gaar is. Zo ja, met deksel erop opdienen en aan tafel snijden en verdelen.

Serveersuggestie

Serveren met gierst en een yofuknoflooksaus.

Permacultuurtuinderij De Veldhof

categorieën: Alternatieve landbouw, Bedrijven, Permacultuur

veldhof2 de_veldhof1 veldhof3

Tijdens een vliegende start (permaflits of permablitz) is met tientallen vrijwilligers in Joppe, gemeente Lochem, begin juli 2015 Permacultuurtuinderij De Veldhof gestart.

Van de site tuinderijdeveldhof.nl :
Vanuit het enthousiasme en de wens naar lokale en gezonde groenten van een aantal inwoners van Gorssel is een tijdje geleden het idee van het opzetten van een permacultuur tuinderij ontstaan. Tuinders Meike, Frans en Valérie starten op 1,7 hectare grond op de Veldhofstraat met Community Supported Agriculture (CSA), ofwel door de gemeenschap gesteunde landbouw.

De Veldhof is een samenwerking tussen de tuinders en de abonnementhouders (deelnemers). Doordat de deelnemer zijn aandeel vooraf betaalt, hoeft de tuinder niet bij een bank aan te kloppen voor een lening. De productiekosten worden betaald uit de bijdrage en de tuinder ontvangt een eerlijk loon.

Door de weg van producent naar consument zo kort mogelijk te maken ontstaat er lokale veerkracht. Deelnemers ontvangen jaarrond gezonde, lokaal en natuurlijk gekweekte groenten. Een win-win situatie.