Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pitabroodjes met sojabrokjes en knoflooksaus

Pitabroodje

Ingrediënten

sojabrokjes (fijn)
water
shoyu (zoute sojasaus)
ketchup
shoarmakruiden of een mengsel van paprikapoeder, koriander, peper en komijn
ui
paprika
slablaadjes

pitabroodjes

yofu (sojayoghurt)
knoflook
zout
olijfolie

Bereiding

De brokjes opzetten in water en shoyu, ketchup en de kruiden toevoegen. Aan de kook laten komen.
Laten koken tot al het water zo goed als verdampt is. Minimaal 10 à 15 minuten. Als het eerder droog komt te staan, dan extra water toevoegen.

In een bakpan de ui en paprika bakken in olijfolie. De brokjes er bij doen en goed laten bakken.

Ondertussen de sla wassen en scheuren. En een sausje maken van de yofu, knoflook olijfolie en zout.

De pitabroodjes roosteren in een broodrooster of een droge bakpan.

Serveersuggestie

Opensnijden en vullen met slablad, gebakken brokjes en saus.

Permacultuurtuinderij De Veldhof

categorieën: Alternatieve landbouw, Bedrijven, Permacultuur

veldhof2 de_veldhof1 veldhof3

Tijdens een vliegende start (permaflits of permablitz) is met tientallen vrijwilligers in Joppe, gemeente Lochem, begin juli 2015 Permacultuurtuinderij De Veldhof gestart.

Van de site tuinderijdeveldhof.nl :
Vanuit het enthousiasme en de wens naar lokale en gezonde groenten van een aantal inwoners van Gorssel is een tijdje geleden het idee van het opzetten van een permacultuur tuinderij ontstaan. Tuinders Meike, Frans en Valérie starten op 1,7 hectare grond op de Veldhofstraat met Community Supported Agriculture (CSA), ofwel door de gemeenschap gesteunde landbouw.

De Veldhof is een samenwerking tussen de tuinders en de abonnementhouders (deelnemers). Doordat de deelnemer zijn aandeel vooraf betaalt, hoeft de tuinder niet bij een bank aan te kloppen voor een lening. De productiekosten worden betaald uit de bijdrage en de tuinder ontvangt een eerlijk loon.

Door de weg van producent naar consument zo kort mogelijk te maken ontstaat er lokale veerkracht. Deelnemers ontvangen jaarrond gezonde, lokaal en natuurlijk gekweekte groenten. Een win-win situatie.