Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: borsjt

Bietjes2

Borstj is een van oorsprong Russische traditionele heldere bietensoep. Er zijn veel manieren om 'm klaar te maken, hieronder staat een eenvoudige variant.

Ingrediënten

500 gram bieten, geraspt
2 wortels, fijngehakt
1 grote ui, in snippers
1 teen knoflook, geperst
eventueel 1 kruidenboeket
1 liter bouillon
2 à 3 theelepels citroensap
sojaroom

Bereiding

Breng alle ingrediënten, behalve de citroensap en de sojaroom, in een pan aan de kook. en laat het zo'n 45 minuten pruttelen.
Druk de soep door een zeef of een passe vite en voeg het citroensap en naar smaak nog peper en zout toe.
Breng het weer aan de kook en laat nog 2 minuten pruttelen.

Op het bord sojaroom toevoegen.

Permacultuurtuinderij De Veldhof

categorieën: Alternatieve landbouw, Bedrijven, Permacultuur

veldhof2 de_veldhof1 veldhof3

Tijdens een vliegende start (permaflits of permablitz) is met tientallen vrijwilligers in Joppe, gemeente Lochem, begin juli 2015 Permacultuurtuinderij De Veldhof gestart.

Van de site tuinderijdeveldhof.nl :
Vanuit het enthousiasme en de wens naar lokale en gezonde groenten van een aantal inwoners van Gorssel is een tijdje geleden het idee van het opzetten van een permacultuur tuinderij ontstaan. Tuinders Meike, Frans en Valérie starten op 1,7 hectare grond op de Veldhofstraat met Community Supported Agriculture (CSA), ofwel door de gemeenschap gesteunde landbouw.

De Veldhof is een samenwerking tussen de tuinders en de abonnementhouders (deelnemers). Doordat de deelnemer zijn aandeel vooraf betaalt, hoeft de tuinder niet bij een bank aan te kloppen voor een lening. De productiekosten worden betaald uit de bijdrage en de tuinder ontvangt een eerlijk loon.

Door de weg van producent naar consument zo kort mogelijk te maken ontstaat er lokale veerkracht. Deelnemers ontvangen jaarrond gezonde, lokaal en natuurlijk gekweekte groenten. Een win-win situatie.