Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Indiase bietensalade

Indiase bietensalade

Ingrediënten

- 1 potje rode bieten (demeter)
- halve komkommer, gesneden in blokjes
- 2 tomaten, gesneden in partjes
- groene peper (naar wens)
- 1 tl geraspte kokos
- 3 el (soja)yoghurt
- handje geroosterde pinda’s of evt andere noten
- verse korianderblaadjes
- komijnzaadjes

Bereiding

Rooster de komijnzaadjes in een pan met een beetje olie en laat het even afkoelen.

Roer de bieten, komkommer, tomaten, (soja)yoghurt en wat geraspte kokos door elkaar.

Doe in een vijzel de komijnzaadjes, pinda’s en eventueel nog de groene peper.
Maal het wat fijner en strooi het door de bietensalade.

Roer alles door elkaar en  garneer de salade met korianderblaadjes.

Permanaut

categorieën: Permacultuur

tuinen_van_overvloed

1) Een ontdekkingsreiziger van het aardse universum; iemand die met schwung de kansen creëert en pakt om de wereld, in het klein of in het groot, te herscheppen volgens de principes van de permacultuur; een groene tovenaar. Avontuurlijk alternatief voor het foeilelijke, tevens anglicistische 'permaculturist', dat klinkt als een Sowjet-academicus met een nare ziekte.

2) Iemand die de permacultuur inzet als actiekader voor kantelingen ver voorbij de eigen kruidenspiraal. Een permanaut mikt op maatschappelijke impact en maakt daar vuile handen voor, wat de kijkcijfers ook zeggen. Dankbaar voor de eigen radicalisering is de permanaut soms geroepen om schaamteloos te duwen, trekken en pionieren, dan weer om slim en sluipend te navigeren. De rand die daarbij natuurlijk steeds weer de grootste rijkdom biedt is vooral die van de eigen comfortzone... En tot het spiegeltje aan de wand zegt de permanaut:  "waar kan ik nog n tandje bijzetten?"
 
3) Een gespecialiseerde verwante van de 'zeronaut' - het nieuwe soort leider dat de internationale duurzaamheidsgoeroe John Elkington zomer 2012 introduceerde in zijn boek "The Zeronauts: Breaking the Sustainability Barrier". 
Daarin luidt de definitie: 

ZERONAUT, n. 1. An inventor, innovator, entrepreneur, intrapreneur, investor, manager, or educator who promotes wealth creation while driving adverse environmental, social, and economic impacts toward zero. 2. Someone who finds, investigates, and develops breakthrough, footprint-shrinking solutions for the growing tensions between demography, consumerist lifestyles, and sustainability. 3. Political leader or policymaker who helps to create the regulatory frameworks and incentives needed to drive related “1-Earth” solutions to scale.” (John Elkington, 'The Zeronauts', zeronauts.com)

 
In Vlaanderen wordt het fenomeen van de zeronaut uitgedragen via zeronaut.be - een open blog ter ere van de duurzame revolutie.
 
Als pionier van de permacultuur in Nederland en bedenker van de term maakt Fransjan de Waard zich sterk voor de specifieke visie en waarde die de permanaut aan de duurzame revolutie bij te dragen heeft. We zitten nu eenmaal diep in de shit, en de transitie moet versnellen. En hoe wezenlijk en verantwoord het ook is om in eigen subculturele kring eigen boontjes te blijven doppen, om de complexe en urgente vraagstukken werkelijk te gaan oplossen, is dat domweg niet voldoende. Nu beschikt de permanaut over het geweldige, hoog-integrale pespectief van de permacultuur, en zou daarom herkenbaar kunnen worden als een categorie van activisten die de transitie rond voedsel, gezond groen en multifunctionele ecosystemen daadwerkelijk vooruit helpt, en daarbij zichzelf ook in sociale zin blijft overstijgen. Zo kan de bemoeienis van permanauten voor anderen een signaal gaan vormen dat er kwaliteit en ongezouten inzet wordt geleverd. De ambitie om een permanaut vanuit de spiegel terug te zien kijken vraagt meer dan het certificaat van een ontwerpcursus, en juist opvallend veel bescheidenheid. De associatie van meerdere permanauten biedt een bemoedigende kans op succes, in het klein en in het groot. Aldus Fransjan de Waard, auteur van het eerste Nederlandstalige boek over permacultuur: Tuinen van overvloed.