Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bloemkoolcurry

Gember

Een recept van Andy McDonald, de tv-kok van wijlen omroep Llink.

Ingrediënten voor 4 personen

- 4 el olie  
- grote bloemkool, in roosjes
- 1 ui, in halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 50 g verse gemberwortel, geraspt (of 1 tl gemberpoeder)
- 2 aardappels, geschild, in blokjes
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnzaad
- ½ tl chilipoeder of cayennepeper
- 1 tl kurkuma
- eventueel 1 tl garam masala (curry specerijenmengsel, kant-en-klaar te koop)
- 1 blik kokosmelk
- zout
- peper
- 200 gram basmatirijst

Bereiding

Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de bloemkoolroosjes ± 5 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ± 10 minuten op middelhoog vuur. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan 1 minuut.

Verhit ondertussen een andere koekenpan met 2 el olie, voeg de uien, knoflook en gember toe, en bak zachtjes 10 minuten. Voeg nu het komijnzaad, korianderpoeder, chilipoeder, kurkuma en evt. de garam masala toe. Bak 2 minuten mee. Voeg de bloemkoolroosjes, aardappelblokjes en kokosmelk toe.

Breng op smaak met zout en peper. Laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Serveer met basmatirijst.

Plantensterolen

categorieën: Gezondheid algemeen

Plantaardig equivalent van cholesterol.

Plantensterolen remmen de opname van zowel het cholesterol uit de voeding als het lichaamscholesterol dat je zelf aanmaakt. Al die cholesterol wordt vervolgens uitgescheiden.

Of de plantensterol ook uitgescheiden wordt is mij niet helemaal duidelijk. Op de site food-info.net/nl van de Universiteit Wageningen staat van wel, maar in de Volkskrant van 16 augustus 2008 staat dat de concentratie sterolen in het bloed stijgt en dat daarom het risico op hart- en vaatziekten niet afneemt. Misschien heeft dit te maken met de manier waarop de plantensterolen genuttigd werden. In het artikel in de VK gaat het over pro activ-producten van Becel.

Waarschijnlijk is het zo dat plantensterolen die je binnenkrijgt door gewoon planten te eten zich anders gedragen, en wel gewoon uitgescheiden worden.