Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rijst met aubergine en snijbiet

Snijbietrood

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram rijst, gekookt en afgekoeld
- 1 aubergine, in blokjes
- halve courgette, in blokjes
-1 ui, in ringen
- 1 teen knoflook
- flinke berg snijbiet, gewassen en in stukken gescheurd
- flinke scheut frituur
- zout, peper
- paprikapoeder, chilipeper
- ketchup
- 1 eetlepel gistvlokken

Bereiding

Verhit de olie in een ruime koekepan. (Normaal gebruik ik olijfolie maar frituurolie kan beter tegen hoge temperaturen. Het bakken van aubergines lukt het best in ruim olie die goed heet is.)
Bak hierin de aubergineblokjes tot ze gaar zijn. Schep ze regelmatig om om te voorkomen dat ze aanbranden.

Als de aubergine zacht en gaar is voeg dan de courgette en de ui toe. Blijven roeren.
Na een paar minuten de rijst, kruiden en knoflook toevoegen. Het vuur blijft al die tijd hoog en om aanbranden te voorkomen moet er telkens geroerd worden.

De ketchup erdoor mengen.

Op het laatst de snijbiet in porties toevoegen. (In één keer 'past' dit waarschijnlijk niet, maar snijbiet krimpt snel, zodat de rest er zeker bij kan.)
Naar smaak gistvlokken eroverheen strooien.

Plastic Bag

categorieën: films, natuur en milieu

Plastic! in zo'n beetje alles wat we gebruiken zit het wel verwerkt. Waar komt het eigenlijk vandaag en wat gebeurt er mee als we het weggooien? Enorme bergen plastic bevolken inmiddels de planeet. Acteur Jeb Berrier - volgens eigen zeggen geen bomenknuffelende wereldverbeteraar - gaat op onderzoek uit. Zijn zoektocht brengt hem in supermarkten, op vuilnisbelten en op de oceanen. Een humoristische en tegelijkertijd inspirerende documentaire over onze verslaving aan plastic. Hoe komen we van onze verslaving af?