Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde spitskool

Rodespitskool

Ingrediënten

olie
ui
verse gember
kerrie
spitskool
kokosmelk

Bereiding

De spitskool in fijne reepjes snijden.

In een pan met een dikke bodem de ui in de olie fruiten. De gember schillen en fijnsnijden of door een knoflookpers persen en meebakken. Vuur niet te hoog. Kerrie toevoegen.

De spitskool erbij doen en even meebakken. Dan de kokosmelk toevoegen. Goed roeren en met een deksel op de pan nog ongeveer 15 minuten stoven.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan geserveerd worden als een bijgerecht bij een rijsttafel of als een hoofdgroentegerecht bij een aardappelmaaltijd.

Plastic Planet

categorieën: Acties, Gezondheid algemeen, natuur en milieu, schandalen

Oostenrijks-Duitse documentaire uit 2009 van regisseur Werner Boote.

Plastic is bijna niet meer weg te denken uit onze maatschappij: van de baby-fopspenen tot rubberen eend, van de haardroger tot aan de auto. Sinds de ontdekking van bakeliet kunnen we met recht spreken van de ‘Plastic Age’.
In Europa wordt op dit moment zo’n 60 miljoen ton plastic per jaar geproduceerd en wereldwijd loopt dat op tot circa 240 miljoen ton plastic per jaar.
Plastic is overal: in de oceanen zit nu al meer plastic dan plankton en zelfs in ons bloed zijn sporen van plastic terug te vinden!

Regisseur Werner Boote deed interviews over de hele wereld met producenten, milieu-activisten, wetenschappers en gewone burgers die versteld staan over de hoeveelheid plastic die ze in huis hebben. Ondanks het dreigende gevaar voor het milieu en onze gezondheid, weigert de industrie om de productie terug te schroeven of om over te schakelen naar bio-afbreekbare materialen. Waarom reageren ze niet en wie heeft er baat bij dat onze planeet stilaan bedekt wordt met een plastic tapijt?