Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boskip in tomatensaus, nassa con pomodori

Handboek paddestoelen zoeken en bereiden

Boskip is een andere naam voor zwavelzwam, een in Nederland en België voorkomende paddestoel die met name groeit op oude eiken maar ook op andere loofbomen. De smaak doet denken aan die van kip, vandaar de benaming.
Dit recept heb ik (iets gewijzigd) overgenomen uit het Handboek paddestoelen van Mark Janssen. Hij heeft het weer van de Amerikaanse auteur Joe Maruca.

Ingrediënten

- 350 gram zwavelzwam
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 4 tomaten
- rode wijn
- tijm
- basilicum
- oregano
- eventueel iets van room

Bereiding

Snijd de zwam in reepjes. Bak ze 10 tot 15 minuten met de knoflook op matig vuur (de zwam kleurt dan dieporanje).

Ontvel de tomaten, snijd ze klein en laat ze met de kruiden en het sjalotje sudderen in de wijn.

Voeg deze tomatensaus toe aan de zwam en  laat nog 10 tot 15 minuten sudderen.

Voeg eventueel een scheutje room toe.

Serveersuggestie

Serveer als voorgerecht met brood of als een bijgerecht bij de maaltijd.

Plastic soep

categorieën: boeken, natuur en milieu

plastic_soep

Auteur: Jesse Goossens
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 978 90 477 0177 4

In 1997 ontdekte Charles Moore een groot drijvend eiland van plastic afval in de Stille Oceaan, hij noemde dit de 'Great Pacific Garbage Patch'.

In dit boek beschrijft Goossens niet alleen de oorzaken van de grote hoeveelheid plastic in de oceanen, maar ook wat er eventueel gedaan zou kunnen en moeten worden om te voorkomen dat het erger wordt. Helaas lijkt het niet mogelijk om de bestaande troep op te ruimen, omdat het plastic niet vergaat maar alleen uit steeds kleinere deeltjes komt te bestaan. Deze deeltjes zijn niet allleen heel giftig, maar ook kunnen ze niet uit het water gevist worden zonder tegelijkertijd ook alle organismen te vangen die groter zijn dan 0,3 millimeter.

Het boek bestaat uit interviews en blogs. Er staan veel foto's en andere illustraties in.