Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: italiaanse aardappelschotel

Aardappel

Ingrediënten

olie
ui
aardappels (in blokjes)
boontjes (breek- of sperzie-boontjes)
knoflook
courgette
lavas of selderie (vers)
bonekruid (liefst vers)
Italiaanse of Provencaalse kruidenmix
zwarte-olijventapenade
zout (naar behoefte)
peper (naar behoefte)
water

Bereiding

In een bakpan de olie verwarmen, meteen al de ui in ringen erbij doen en een paar minuten op een laag vuurtje bakken tot de ui glazig wordt.

De aardappels en de overige groenten, ongekookt en in handzame blokjes of schijfjes gesneden, toevoegen. Even, hooguit een paar minuten, bakken op een wat hoger vuur. Blijven roeren en zorgen dat het niet aanbakt.

De knoflook, de kruiden en de tapenade toevoegen.
Een bodempje water erbij. Aan de kook brengen met deksel erop.

Regelmatig kijken of het niet droogkookt, desnoods extra water toevoegen.

Het is klaar als de aardappels gaar zijn.

Serveersuggestie

Lekker met een yofuknoflooksaus.

Plastic soep

categorieën: boeken, natuur en milieu

plastic_soep

Auteur: Jesse Goossens
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 978 90 477 0177 4

In 1997 ontdekte Charles Moore een groot drijvend eiland van plastic afval in de Stille Oceaan, hij noemde dit de 'Great Pacific Garbage Patch'.

In dit boek beschrijft Goossens niet alleen de oorzaken van de grote hoeveelheid plastic in de oceanen, maar ook wat er eventueel gedaan zou kunnen en moeten worden om te voorkomen dat het erger wordt. Helaas lijkt het niet mogelijk om de bestaande troep op te ruimen, omdat het plastic niet vergaat maar alleen uit steeds kleinere deeltjes komt te bestaan. Deze deeltjes zijn niet allleen heel giftig, maar ook kunnen ze niet uit het water gevist worden zonder tegelijkertijd ook alle organismen te vangen die groter zijn dan 0,3 millimeter.

Het boek bestaat uit interviews en blogs. Er staan veel foto's en andere illustraties in.