Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chapatie

Olijfolie

Chapaties, ook wel geschreven als chapati, zijn, net als bv. roti, nan, paratha en wraps, een soort pannekoekjes of (ongerezen) broodjes die gegeten worden bij de warme maaltijd. Oorspronkelijk uit India worden ze tegenwoordig veel gegeten in Oost-Afrika, maar ook steeds meer in West-Europa en de Verenigde Staten.

Je kan ze kant-en-klaar kopen maar ook eenvoudig zelf maken.

Ingrediënten

250 gram volkorenmeel
1 theelepel zeezout
1,8 dl. lauw water
2 eetlepels olijfolie

Bereiding

240 gram van het meel en het zout mengen in een schaal. Het water en de olie erbij gieten en kneden tot een dik deeg.
De rest van het meel op een werkvlak strooien en daarop nog een kwartier het deeg kneden. Tot het glad en veerkrachtig is. Met een vinger in het deeg prikken. Hij moet er schoon uitkomen, anders nog wat meel toevoegen. Een vochtige schone doek erover en een uur laten rusten op kamertemperatuur.

Het deeg verdelen in 8 stukken. Telkens een deel bewerken en de andere afgedekt laten. Rol het stuk tussen de handpalmen tot een balletje. Druk dit plat tot een rondje van ongeveer 1,5 mm dik. Doe dit met alle stukken.
Verwarm een droge gietijzeren pan of bakplaat tot die heet is. Bak de chapaties een voor een tot ze lichtbruin zijn met donkere spikkels, ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant.

Plastische chirurgie bij koeien

categorieën: Vlees en veeteelt

melkkoeien

Een speencorrectie is een plastisch-chirurgische ingreep op een uier van een koe waarvan de spenen te dicht bij elkaar staan of elkaar kruisen. Dit komt voor bij een te nauwe achterspeenplaatsing, of kan gebeuren als een koe na een paar keer kalven een uitgezakte of uitgelubberde uier krijgt. In dat geval kan de melkrobot de spenen niet 'pakken', en kan de koe dus niet gemolken worden.

Ongeveer 8% van de boeren gebruikt zo'n melkmachine, en een koe die er niet in past moet met de hand gemolken worden; dat is lastig, en de koe gaat om die reden vaak meteen naar het slachthuis.

Een veearts in de Achterhoek is nu begonnen met het opereren van de uiers om de spenen recht te zetten.