Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: haver-gerst-schotel

Graan

Afwisseling van voedingsmiddelen is heel belangrijk. Te veel van hetzelfde kan er toe leiden dat mensen overgevoelig worden voor die producten. In onze streken is tarwe de meest gegeten graansoort, het zit niet alleen in vrijwel al het brood maar ook in pasta, pizza's en gebak. Te veel van een bepaald voedingsmiddel kan echter leiden tot voedselintoleranties en -allergieën. Vaker een ander graan eten is dus beter.

Ingrediënten

haver
gerst
bonekruid
ao nori
ui
kerrie
olie
appel
hazelnoten
rozijnen
zout naar smaak

Bereiding

Was, week en kook de granen volgens de aanwijzingen (weken en koken van granen). Kook ze met bonekruid en ao nori om de vertering te bevorderen.

De ui in ringen snijden en fruiten met de kerrie in de olie.
De appel wassen en in stukjes snijden. Deze bij de ui in de pan doen, net als de in stukjes gesneden of gehakte hazelnoten en de rozijnen.

Met het deksel op de pan ongeveer 10 minuten laten smoren en dan de granen toevoegen. Doorroeren en eventueel zout toevoegen.

Serveersuggestie

Opdienen met gebakken groenten en een spitskoolsalade.

Plastische chirurgie bij koeien

categorieën: Vlees en veeteelt

melkkoeien

Een speencorrectie is een plastisch-chirurgische ingreep op een uier van een koe waarvan de spenen te dicht bij elkaar staan of elkaar kruisen. Dit komt voor bij een te nauwe achterspeenplaatsing, of kan gebeuren als een koe na een paar keer kalven een uitgezakte of uitgelubberde uier krijgt. In dat geval kan de melkrobot de spenen niet 'pakken', en kan de koe dus niet gemolken worden.

Ongeveer 8% van de boeren gebruikt zo'n melkmachine, en een koe die er niet in past moet met de hand gemolken worden; dat is lastig, en de koe gaat om die reden vaak meteen naar het slachthuis.

Een veearts in de Achterhoek is nu begonnen met het opereren van de uiers om de spenen recht te zetten.