Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Tofu-spread

Ingrediënten

- olijfolie
- kruidenzout
- olijven
- mosterd
- knoflook
- kruiden naar smaak
- witte tofu

Bereiding

Alles mixen in blender of staafmixer.

Platform Aarde Boer Consument

categorieën: Acties, Landbouw algemeen, natuur en milieu, organisaties, Vlees en veeteelt

boekje_aarde-boer-consument aardeboerconsument

Platform Aarde Boer Consument zoekt samenwerking met consumenten en organisaties die ook bezorgd zijn over voedselveiligheid, duurzaamheid, de positie van de boeren in Europa en de ontwikkelingslanden, en over een vitaal platteland en een milieu- en diervriendelijke landbouw.

In platform ABC zijn vertegenwoordigers actief uit de volgende organisaties: Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehoudersvakbond (dat zijn twee boeren-organisaties die begin jaren 90 de LTO verlaten hebben), Werkgroep Landbouw en Inkomen, de Boerengroep Wageningen, X min Y Solidariteitsfonds, en het Afrika-Europa Netwerk. Leden van GroenLinks en de Socialistische Partij fungeren als ondersteuners.

Zij lobbyen voor een ander landbouwbeleid binnen Nederland, en op Europees niveau binnen het Europees Platform voor Voedselsoevereiniteit. Soms organiseren zij of doen zij mee aan publieksbijeenkomsten.

Visie

Voedselzekerheid vergt regulering in plaats van de huidige ‘vrije markt’-ideologie, die leidt tot lage wereldmarktprijzen voor de landbouw, uitschakeling van boeren in Europa en in ontwikkelingslanden, en verlies aan biodiversiteit. Het is zeker met de dreigende klimaatcrisis de verkeerde weg.
Regulering is niet moeilijk (zie Canada, Noorwegen, Zwitserland) het vereist voornamelijk politieke wil. Het is te regelen met bordersupports en productiebeheersing. Niet de agribusiness en de supermarktketens moeten het beleid bepalen, maar overheden, consumenten en producenten, zoals in bovengenoemde landen ook mogelijk blijkt.

Petitie

Op dit moment loopt er een petitie voor een beter voedsel en landbouwbeleid. Om te tekenen zie de link onderaan.
Deze petitie vraagt om 'eerlijk' voedsel dat voor de boer een kostendekkende prijs oplevert en dat milieu- en diervriendelijker geproduceerd wordt. In tegenstelling tot wat de Europese Commissie wil (meer concurrentie op de 'vrije' wereldmarkt) streeft het Platform Aarde Boer Consument daarom naar een regionale voedselproductie. Dat is ook beter voor het klimaat en biedt meer voedselzekerheid.
Het platform wil deze zaken vastgelegd zien in een rechtvaardiger Europees voedsel- en landbouwbeleid