Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boerenkoolstamppot

Boerenkool

Bij deze stamppot kookt de kool niet met de aardappels mee, maar wordt ze gestoofd.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 400 gram aardappels
- 300 gram boerenkool
- olijfolie
- 1 ui
- 1 prei (alleen het wit, in ringen)
- 1 teen knoflook, geperst
- scheut sojaroom
- zout en peper

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en kook ze net onder water ongeveer 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat staan.

De boerenkool van de nerven af snijden en de bladeren zo fijn mogelijk snijden of hakken.
Of de zak openknippen.

Giet de olie in een braad- of bakpan en fruit hierin de ui en de prei op een laag vuur. Voeg de gesneden boerenkool en de knoflook toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.
Voeg een beetje water toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe omscheppen en kijken of er nog genoeg water in zit.

Als de kool zacht geworden is de aardappels afgieten en bij de kool voegen. Stampen of goed doorroeren.
Voeg de sojaroom, zout en peper toe en laat alles goed warm worden.

Platform Aarde Boer Consument

categorieën: Acties, Landbouw algemeen, natuur en milieu, organisaties, Vlees en veeteelt

boekje_aarde-boer-consument aardeboerconsument

Platform Aarde Boer Consument zoekt samenwerking met consumenten en organisaties die ook bezorgd zijn over voedselveiligheid, duurzaamheid, de positie van de boeren in Europa en de ontwikkelingslanden, en over een vitaal platteland en een milieu- en diervriendelijke landbouw.

In platform ABC zijn vertegenwoordigers actief uit de volgende organisaties: Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehoudersvakbond (dat zijn twee boeren-organisaties die begin jaren 90 de LTO verlaten hebben), Werkgroep Landbouw en Inkomen, de Boerengroep Wageningen, X min Y Solidariteitsfonds, en het Afrika-Europa Netwerk. Leden van GroenLinks en de Socialistische Partij fungeren als ondersteuners.

Zij lobbyen voor een ander landbouwbeleid binnen Nederland, en op Europees niveau binnen het Europees Platform voor Voedselsoevereiniteit. Soms organiseren zij of doen zij mee aan publieksbijeenkomsten.

Visie

Voedselzekerheid vergt regulering in plaats van de huidige ‘vrije markt’-ideologie, die leidt tot lage wereldmarktprijzen voor de landbouw, uitschakeling van boeren in Europa en in ontwikkelingslanden, en verlies aan biodiversiteit. Het is zeker met de dreigende klimaatcrisis de verkeerde weg.
Regulering is niet moeilijk (zie Canada, Noorwegen, Zwitserland) het vereist voornamelijk politieke wil. Het is te regelen met bordersupports en productiebeheersing. Niet de agribusiness en de supermarktketens moeten het beleid bepalen, maar overheden, consumenten en producenten, zoals in bovengenoemde landen ook mogelijk blijkt.

Petitie

Op dit moment loopt er een petitie voor een beter voedsel en landbouwbeleid. Om te tekenen zie de link onderaan.
Deze petitie vraagt om 'eerlijk' voedsel dat voor de boer een kostendekkende prijs oplevert en dat milieu- en diervriendelijker geproduceerd wordt. In tegenstelling tot wat de Europese Commissie wil (meer concurrentie op de 'vrije' wereldmarkt) streeft het Platform Aarde Boer Consument daarom naar een regionale voedselproductie. Dat is ook beter voor het klimaat en biedt meer voedselzekerheid.
Het platform wil deze zaken vastgelegd zien in een rechtvaardiger Europees voedsel- en landbouwbeleid