Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: haver-gerst-schotel

Graan

Afwisseling van voedingsmiddelen is heel belangrijk. Te veel van hetzelfde kan er toe leiden dat mensen overgevoelig worden voor die producten. In onze streken is tarwe de meest gegeten graansoort, het zit niet alleen in vrijwel al het brood maar ook in pasta, pizza's en gebak. Te veel van een bepaald voedingsmiddel kan echter leiden tot voedselintoleranties en -allergieën. Vaker een ander graan eten is dus beter.

Ingrediënten

haver
gerst
bonekruid
ao nori
ui
kerrie
olie
appel
hazelnoten
rozijnen
zout naar smaak

Bereiding

Was, week en kook de granen volgens de aanwijzingen (weken en koken van granen). Kook ze met bonekruid en ao nori om de vertering te bevorderen.

De ui in ringen snijden en fruiten met de kerrie in de olie.
De appel wassen en in stukjes snijden. Deze bij de ui in de pan doen, net als de in stukjes gesneden of gehakte hazelnoten en de rozijnen.

Met het deksel op de pan ongeveer 10 minuten laten smoren en dan de granen toevoegen. Doorroeren en eventueel zout toevoegen.

Serveersuggestie

Opdienen met gebakken groenten en een spitskoolsalade.

Platform Aarde Boer Consument

categorieën: Acties, Landbouw algemeen, natuur en milieu, organisaties, Vlees en veeteelt

boekje_aarde-boer-consument aardeboerconsument

Platform Aarde Boer Consument zoekt samenwerking met consumenten en organisaties die ook bezorgd zijn over voedselveiligheid, duurzaamheid, de positie van de boeren in Europa en de ontwikkelingslanden, en over een vitaal platteland en een milieu- en diervriendelijke landbouw.

In platform ABC zijn vertegenwoordigers actief uit de volgende organisaties: Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehoudersvakbond (dat zijn twee boeren-organisaties die begin jaren 90 de LTO verlaten hebben), Werkgroep Landbouw en Inkomen, de Boerengroep Wageningen, X min Y Solidariteitsfonds, en het Afrika-Europa Netwerk. Leden van GroenLinks en de Socialistische Partij fungeren als ondersteuners.

Zij lobbyen voor een ander landbouwbeleid binnen Nederland, en op Europees niveau binnen het Europees Platform voor Voedselsoevereiniteit. Soms organiseren zij of doen zij mee aan publieksbijeenkomsten.

Visie

Voedselzekerheid vergt regulering in plaats van de huidige ‘vrije markt’-ideologie, die leidt tot lage wereldmarktprijzen voor de landbouw, uitschakeling van boeren in Europa en in ontwikkelingslanden, en verlies aan biodiversiteit. Het is zeker met de dreigende klimaatcrisis de verkeerde weg.
Regulering is niet moeilijk (zie Canada, Noorwegen, Zwitserland) het vereist voornamelijk politieke wil. Het is te regelen met bordersupports en productiebeheersing. Niet de agribusiness en de supermarktketens moeten het beleid bepalen, maar overheden, consumenten en producenten, zoals in bovengenoemde landen ook mogelijk blijkt.

Petitie

Op dit moment loopt er een petitie voor een beter voedsel en landbouwbeleid. Om te tekenen zie de link onderaan.
Deze petitie vraagt om 'eerlijk' voedsel dat voor de boer een kostendekkende prijs oplevert en dat milieu- en diervriendelijker geproduceerd wordt. In tegenstelling tot wat de Europese Commissie wil (meer concurrentie op de 'vrije' wereldmarkt) streeft het Platform Aarde Boer Consument daarom naar een regionale voedselproductie. Dat is ook beter voor het klimaat en biedt meer voedselzekerheid.
Het platform wil deze zaken vastgelegd zien in een rechtvaardiger Europees voedsel- en landbouwbeleid