Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegratineerde venkel

Venkel

Ingrediënten

- 2 venkelknollen, in dunne plakjes
- sap van 2 citroenen
- 300 ml sojaroom
- 1 eetlepel rijststroop

Voor het gegratineerde laagje:
- 80 g havervlokken
- 80 g paneermeel
- 40 g bloem
- 50 g margarine

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de venkel 5 minuten in water met 2 eetlepels citroensap. Spoel de venkel af met koud water en laat uitlekken op een vergiet.

Meng de venkel met de rest van het citroensap en de rijststroop. Doe het mengsel in een ovenschaal en giet er de sojaroom bij.

Meng voor het kruimellaagje de havervlokken, bloem en het paneermeel.
Verhit de margarine en giet over het haver-vlokkenmengsel. Strooi dit over de venkel.

Zet de schotel 30 minuten in de oven.

Plofkip

categorieën: Bio industrie

plofkip

De term plofkip is bedacht door Wouter Klootwijk, journalist en medewerker van het programma 'Keuringsdienst van Waarde'.

Plofkippen zijn vleeskuikens die in grote hoeveelheden in stallen opeengepakt zitten. Ze zijn zodanig doorgefokt, dat ze zo snel groeien dat ze na gemiddeld 42 dagen 'slachtrijp' zijn. Deze snelle manier van groeien veroorzaakt vaak hartproblemen: vleeskuikens lopen het risico letterlijk dood te groeien. Ook worden ze zo snel zo zwaar en lijden ze vaak zo zeer aan kalkgebrek, dat hun eigen poten het gewicht niet meer kunnen dragen, en ze dus letterlijk door hun poten zakken.