Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zomerse groentestoofpot

Spinazie

Ingrediënten

olie
ui in snippers of ringen
wortel in stukjes of schijven
snijboon in stukjes
knoflook
kerriepoeder
chilipoeder
verse spinazieblaadjes (veel)
shoyu (zoute sojasaus)
water

Bereiding

Olie in een grote bakpan gieten. Meteen alles behalve de spinazie, de shoyu en het water toevoegen. Gas hoog zetten en onder voortdurend roeren lekker bakken. Dit hoeft maar een paar minuten.

Het vuur laag zetten en shoyu en water toevoegen. Deksel op de pan en zo'n 15 minuten laten sudderen. Af en toe kijken of het niet droogkookt, dan wat water toevoegen.

Na 15 minuten de gewassen spinazieblaadjes erop leggen, (als het te veel is even doorroeren, het slinkt vanzelf) het deksel er weer op en nog 5 minuten laten staan.

Serveersuggestie

Een yofuknoflooksaus erbij en gierst.

Pocheren

categorieën: Bereidingstechnieken

Pocheren is het garen van een voedingsmiddel door het net niet te koken. Op deze manier blijft het voedingsmiddel heel. De vloeistof kan gewoon water met eventueel smaakstoffen als zout, citroensap, kruiden en specerijen zijn; maar ook bouillon, suikerwater of vruchtesap.

Pocheren gebeurt niet alleen met vis en ei maar ook met bijvoorbeeld vruchten.