Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: curry van pastinaak en wortel

Kokos

Ingrediënten (voor ongeveer 3 porties)

- 3 middelgrote pastinaken
- 150 gram winterwortel
- 2 eetlepels olie
- 2/3 theelepel zwart mosterdzaad
- koriander naar smaak
- kopje water
- 1/2 kopje sojaroom
- kaneel naar smaak
- theelepel kerrie
- geraspte kokos

Bereiding

Borstel de pastinaken en wortels schoon en snijd ze in blokjes.

Verhit de olie en doe hier de mosterdzaadjes bij. Als ze beginnen te springen de groenten en een beetje van het water toevoegen. Roeren en ongeveer een kwartier laten pruttelen op een laag vuur, af en toe kijken of het niet droogkookt, dan extra water toevoegen.

Hierna de sojaroom, nog wat water en de rest van de specerijen toevoegen. Nog ongeveer 5 minuten laten pruttelen.

Serveersuggestie

Garneren met kokos en verse koriander en opdienen met rijst of gerst.

Polare

categorieën: Permacultuur, Wat verder ter tafel komt

polare

De, waarschijnlijke, sluiting van de winkels van Polare en De Slegte in Nederland is een duidelijke demonstratie van een principe uit de permacultuur. Namelijk dat meer biodiversiteit leidt tot een gezonder (eco)-systeem en dat monocultuur een groot risico inhoudt. Bij monocultuur, of dat nou in de landbouw of in andere contexten voorkomt, bestaat het gevaar van verlies van een heel gewas en dus een tekort aan voedsel. Een beroemd voorbeeld hiervan is de Ierse hongersnood (1845-1850) toen de aardappeloogst mislukte door de aardappelziekte (fytoftora), en er meer dan een miljoen mensen stierven doordat zij voor hun voedselvoorziening voor een groot deel afhankelijk waren van dit ene gewas.

Door samenvoeging van de grootste boekhandels in Nederland en België (o.a. Donner in Rotterdam, Broese in Utrecht, Heinen in Den Bosch en Dominicanen in Maastricht - nota bene in 2008 door The Guardian verkozen tot mooiste boekhandel ter wereld) ontstond eerst Selexyz en later, na de samenvoeging met de Slegte, Polare. Toen er problemen kwamen die niet meer opgelost konden worden, betekende dat het, waarschijnlijke, einde van al deze winkels.

Vraag blijft natuurlijk of deze winkels het op zichzelf wel gered zouden hebben, maar op deze manier verliest Nederland in één klap 20 van z’n grootste boekhandels plus alle filialen van de grootste tweedehandsboeken-handel De Slegte. Een ernstige verschraling van het culturele landschap.

12 februari 2014