Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kastanjepuree

Tamme kastanje

Ingrediënten

kastanjes
water met daarin opgelost bouillon (poeder of blokje)
sojaroom

Bereiding

Voor dit recept moet je de (tamme) kastanjes minimaal 12 minuten koken zonder ze van te voren in te kruisen. (Dit doe je normaal gesproken wel omdat ze dan makkelijker te pellen zijn.)
Na het koken afgieten en de kastanjes overdwars doorsnijden. Als ze lang genoeg gekookt hebben kan je het vruchtvlees er makkelijk uit scheppen of peuteren.
Al het vruchtvlees weer in een pan met bouillon doen zodat het net onder water staat.

Ongeveer 40 minuten op een laag vuurtje koken, het moet net niet droogkoken. Gas uitzetten.
Sojaroom toevoegen en met de staafmixer, of een vork, lekker smeuïg maken.

Serveersuggestie

Je kan deze puree zien als vervanging voor aardappels of graan. Serveer hem dan met gekookte of gestoofde groenten en gebakken tofu.

Ook lekker is het om kastanjepuree met stoofpeertjes te combineren. En misschien wat vanillevla, dan wordt het wel echt een snoeppartijtje.

Polare

categorieën: Permacultuur, Wat verder ter tafel komt

polare

De, waarschijnlijke, sluiting van de winkels van Polare en De Slegte in Nederland is een duidelijke demonstratie van een principe uit de permacultuur. Namelijk dat meer biodiversiteit leidt tot een gezonder (eco)-systeem en dat monocultuur een groot risico inhoudt. Bij monocultuur, of dat nou in de landbouw of in andere contexten voorkomt, bestaat het gevaar van verlies van een heel gewas en dus een tekort aan voedsel. Een beroemd voorbeeld hiervan is de Ierse hongersnood (1845-1850) toen de aardappeloogst mislukte door de aardappelziekte (fytoftora), en er meer dan een miljoen mensen stierven doordat zij voor hun voedselvoorziening voor een groot deel afhankelijk waren van dit ene gewas.

Door samenvoeging van de grootste boekhandels in Nederland en België (o.a. Donner in Rotterdam, Broese in Utrecht, Heinen in Den Bosch en Dominicanen in Maastricht - nota bene in 2008 door The Guardian verkozen tot mooiste boekhandel ter wereld) ontstond eerst Selexyz en later, na de samenvoeging met de Slegte, Polare. Toen er problemen kwamen die niet meer opgelost konden worden, betekende dat het, waarschijnlijke, einde van al deze winkels.

Vraag blijft natuurlijk of deze winkels het op zichzelf wel gered zouden hebben, maar op deze manier verliest Nederland in één klap 20 van z’n grootste boekhandels plus alle filialen van de grootste tweedehandsboeken-handel De Slegte. Een ernstige verschraling van het culturele landschap.

12 februari 2014