Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken pastinaak met groene pompoen en spinazie

Pastinaak 2

Ingrediënten

- olijfolie
- pastinaak
- groene pompoen
- wilde spinazie
- knoflook
- gomasio

Bereiding

De pastinaak goed schrobben en eventuele slechte plekjes wegsnijden. In de lengte in plakken snijden.
De groene pompoen halveren, de pitten er met een lepel uitscheppen en de uitgeholde helft in plakken van maximaal een centimeter dik snijden. Hier de schil af halen. Daarna de plakken halveren.
De spinazie wassen en drogen in een slacentrifuge of droogdeppen met een theedoek. Hele grote bladeren scheuren in kleinere stukken.

In een bakpan olijfolie gieten en even laten verwarmen.
De pastinaak en pompoenplakken erin doen en lekker bakken. Regelmatig keren. Bij dreigend aanbranden kan iets water toegevoegd worden. Als je met een vork makkelijk door de plakken heen kan prikken zijn ze gaar. Dit duurt afhankelijk van de dikte van de plakken tien tot twintig minuten. Nu de gomasio erover strooien en de knoflook erbij. Roeren en dan de spinazie er bovenop leggen. Deksel op de pan. Na ongeveer vijf minuten deksel eraf, even doorroeren.

Serveersuggestie

Serveren met een sojaknoflooksaus of appelmoes.

Polare

categorieën: Permacultuur, Wat verder ter tafel komt

polare

De, waarschijnlijke, sluiting van de winkels van Polare en De Slegte in Nederland is een duidelijke demonstratie van een principe uit de permacultuur. Namelijk dat meer biodiversiteit leidt tot een gezonder (eco)-systeem en dat monocultuur een groot risico inhoudt. Bij monocultuur, of dat nou in de landbouw of in andere contexten voorkomt, bestaat het gevaar van verlies van een heel gewas en dus een tekort aan voedsel. Een beroemd voorbeeld hiervan is de Ierse hongersnood (1845-1850) toen de aardappeloogst mislukte door de aardappelziekte (fytoftora), en er meer dan een miljoen mensen stierven doordat zij voor hun voedselvoorziening voor een groot deel afhankelijk waren van dit ene gewas.

Door samenvoeging van de grootste boekhandels in Nederland en België (o.a. Donner in Rotterdam, Broese in Utrecht, Heinen in Den Bosch en Dominicanen in Maastricht - nota bene in 2008 door The Guardian verkozen tot mooiste boekhandel ter wereld) ontstond eerst Selexyz en later, na de samenvoeging met de Slegte, Polare. Toen er problemen kwamen die niet meer opgelost konden worden, betekende dat het, waarschijnlijke, einde van al deze winkels.

Vraag blijft natuurlijk of deze winkels het op zichzelf wel gered zouden hebben, maar op deze manier verliest Nederland in één klap 20 van z’n grootste boekhandels plus alle filialen van de grootste tweedehandsboeken-handel De Slegte. Een ernstige verschraling van het culturele landschap.

12 februari 2014