Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-spruitjessalade

Spruiten

Ingrediënten

- 1 grote wortel
- een handvol spruitjes
- 1 prei
- 1/2 blok rooktofu
- 1/2 pak yofu (sojayoghurt)
- 1 teen knoflook
- kruidenzout
- 1 theelepel chilimosterd
- scheutje diksap
- scheut olijfolie

Bereiding

De spruitjes schoonmaken en halveren. Ongeveer een minuut of acht koken, afhankelijk van de grootte. Ze moeten niet heel zacht zijn. De tofu in blokjes snijden en in hete olie knapperig bakken.

De wortel raspen en van de prei een klein wit stukje in hele dunne ringetjes snijden. Mengen.

Een sausje maken van yofu, olie, mosterd, knoflook, kruidenzout en diksap. Dit mengen door de wortel en prei.
Als de spruiten en tofu enigzins zijn afgekoeld kunnen ze er ook door.

Polare

categorieën: Permacultuur, Wat verder ter tafel komt

polare

De, waarschijnlijke, sluiting van de winkels van Polare en De Slegte in Nederland is een duidelijke demonstratie van een principe uit de permacultuur. Namelijk dat meer biodiversiteit leidt tot een gezonder (eco)-systeem en dat monocultuur een groot risico inhoudt. Bij monocultuur, of dat nou in de landbouw of in andere contexten voorkomt, bestaat het gevaar van verlies van een heel gewas en dus een tekort aan voedsel. Een beroemd voorbeeld hiervan is de Ierse hongersnood (1845-1850) toen de aardappeloogst mislukte door de aardappelziekte (fytoftora), en er meer dan een miljoen mensen stierven doordat zij voor hun voedselvoorziening voor een groot deel afhankelijk waren van dit ene gewas.

Door samenvoeging van de grootste boekhandels in Nederland en België (o.a. Donner in Rotterdam, Broese in Utrecht, Heinen in Den Bosch en Dominicanen in Maastricht - nota bene in 2008 door The Guardian verkozen tot mooiste boekhandel ter wereld) ontstond eerst Selexyz en later, na de samenvoeging met de Slegte, Polare. Toen er problemen kwamen die niet meer opgelost konden worden, betekende dat het, waarschijnlijke, einde van al deze winkels.

Vraag blijft natuurlijk of deze winkels het op zichzelf wel gered zouden hebben, maar op deze manier verliest Nederland in één klap 20 van z’n grootste boekhandels plus alle filialen van de grootste tweedehandsboeken-handel De Slegte. Een ernstige verschraling van het culturele landschap.

12 februari 2014