Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastinaaksoep met gember en sinaasappel

Gember

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 ui, gesnipperd
- 2 theelepels korianderzaad (ketoembar)
- ongeveer 600 ml groentebouillon
- ongeveer 5 cm gemberwortel, eventueel geschild en geraspt
- 600 gram pastinaak, in plakjes of blokjes
- sap van 3 sinaasappels
- 125 ml sojaroom (soja cuisine)
- naar smaak zout en peper
- schil van 1 sinaasappel, geraspt

Bereiding

Bak de ui in de olie ongeveer 3 minuten op een laag vuur en voeg hierna de knoflook en ketoembar toe. Bak nog een paar minuten.

Voeg de bouillon, de pastinaak en de gember toe en breng aan de kook. Kook totdat de pastinaak zacht is (ongeveer 8 minuten).

Pureer de soep en roer er dan de sinaasappelsap en soja cuisine door.

Breng nog even aan de kook en maak af met zout en peper. Bestrooi met de sinaasappelschilletjes.

Pompoen

categorieën: producten

pompoenen Zapallito_pompoen (foto: Gwen Rijsdijk)

Pompoen is een vruchtgewas, familie van komkommers, kalebas, courgette en meloen.

Soorten

Pompoenen komen in allerlei varianten in kleur, grootte en vorm voor. De twee belangrijkste, in Nederland meest voorkomende, zijn de groene en de oranje. Dit zijn de Hokkaïdopompoenen, ook wel Japanse of zoete pompoen genoemd. Deze komen oorspronkelijk van het Japanse eiland Hokkaïdo. De oranje wordt ook wel Oranje Zon genoemd.
Al jaren zijn pompoenen vooral in Turkse winkeltjes te koop, tegenwoordig zijn ze ook in de biowinkels ingeburgerd, en komen ze steeds meer voor in reguliere supermarkten. Het is het beste om de pompoenen in een biologische winkel te kopen aangezien de schil meestal meegegeten wordt, en dus het liefst niet bespoten moet zijn. Tegenwoordig wordt ook steeds vaker de spaghettipompoen of butternut verkocht.

Smaak

Pompoenen hebben over het algemeen geen erg overheersende smaak. Ze zijn zoeter dan aardappels maar lijken er een beetje op, vooral qua substantie. Het is dan ook een goede zetmeelbron. In tegenstelling tot de aardappel groeit de pompoen niet onder maar óp de grond. Er is een smaakverschil tussen kleine en grote exemplaren. Hoe kleiner ze zijn, hoe meer smaak. Er is ook een verschil in smaak tussen de oranje en de groene soort. De groene is over het algemeen zoeter en kan zelfs erg zoet zijn.

Bereiden

Er zijn verschillende manieren om deze groente klaar te maken. Bakken, koken en bijvoorbeeld pureren voor een romig soepje.
Om te beginnen moet de pompoen schoongemaakt worden. Het makkelijkste is dat met een borsteltje onder de kraan. Daarna doormidden snijden, het liefst met een klein (aardappelschil)-mesje - omdat je met een groot mes het risico loopt jezelf in je andere hand te steken als het mes er doorheen schiet.
De groene variant heeft over het algemeen een vrij stugge schil en kan dus beter geschild worden. De oranje pompoenen hebben een zachtere schil maar ook die kan stug zijn.
De helften kan je mooi schoon schrapen met een soeplepel: alle pitten en losse draden eruit halen. De pitten zijn te eten, maar pas nadat je het schilletje er af gehaald hebt en dat is een vervelend klusje. Maar ze zijn dan wel heel erg vers en supergezond.
Soms zijn pompoenen bitter, net als komkommers en courgettes soms bitter kunnen zijn. Het is niet duidelijk waardoor dit komt.

Oogsten en bewaren

Ze kunnen geoogst worden als het steeltje verkurkt is en als ze onbeschadigd en goed rijp zijn. Op een droge plek kunnen ze weken of maanden bewaard worden.

Gezondheid

De kleuren duiden er al op dat deze groente vol antioxidanten zit, vooral bèta caroteen en vitamine E. De zaden zijn rijk aan ijzer, fosfor, kalium, magnesium en zink.