Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: walnoot-knolselderiesoep

Walnoot2

Ingrediënten

olijfolie
ui
knolselderie
knoflook
water met daarin opgelost een bouillonblokje of -poeder
verse walnoten
bosui
sojaroom

Bereiding

In een soeppan olie verwarmen. Hierin de kleingesneden ui, de in blokjes gesneden knolselderie bakken.
Na een paar minuten de uitgeperste knoflook toevoegen en alles nog even bakken op een laag vuur tot het allemaal gaar en zacht is geworden. Dan de, gepelde en in stukken gebroken, walnoten toevoegen samen met het water en de daarin opgeloste bouillon. Aan de kook laten komen en even laten koken.
Met een staafmixer de soep pureren.

Serveersuggestie

Opdienen en op het bord bosui en nog wat stukjes walnoot erover strooien. De echte lekkerbekken kunnen er ook nog wat sojaroom aan toe voegen.

Pompoen

categorieën: producten

pompoenen Zapallito_pompoen (foto: Gwen Rijsdijk)

Pompoen is een vruchtgewas, familie van komkommers, kalebas, courgette en meloen.

Soorten

Pompoenen komen in allerlei varianten in kleur, grootte en vorm voor. De twee belangrijkste, in Nederland meest voorkomende, zijn de groene en de oranje. Dit zijn de Hokkaïdopompoenen, ook wel Japanse of zoete pompoen genoemd. Deze komen oorspronkelijk van het Japanse eiland Hokkaïdo. De oranje wordt ook wel Oranje Zon genoemd.
Al jaren zijn pompoenen vooral in Turkse winkeltjes te koop, tegenwoordig zijn ze ook in de biowinkels ingeburgerd, en komen ze steeds meer voor in reguliere supermarkten. Het is het beste om de pompoenen in een biologische winkel te kopen aangezien de schil meestal meegegeten wordt, en dus het liefst niet bespoten moet zijn. Tegenwoordig wordt ook steeds vaker de spaghettipompoen of butternut verkocht.

Smaak

Pompoenen hebben over het algemeen geen erg overheersende smaak. Ze zijn zoeter dan aardappels maar lijken er een beetje op, vooral qua substantie. Het is dan ook een goede zetmeelbron. In tegenstelling tot de aardappel groeit de pompoen niet onder maar óp de grond. Er is een smaakverschil tussen kleine en grote exemplaren. Hoe kleiner ze zijn, hoe meer smaak. Er is ook een verschil in smaak tussen de oranje en de groene soort. De groene is over het algemeen zoeter en kan zelfs erg zoet zijn.

Bereiden

Er zijn verschillende manieren om deze groente klaar te maken. Bakken, koken en bijvoorbeeld pureren voor een romig soepje.
Om te beginnen moet de pompoen schoongemaakt worden. Het makkelijkste is dat met een borsteltje onder de kraan. Daarna doormidden snijden, het liefst met een klein (aardappelschil)-mesje - omdat je met een groot mes het risico loopt jezelf in je andere hand te steken als het mes er doorheen schiet.
De groene variant heeft over het algemeen een vrij stugge schil en kan dus beter geschild worden. De oranje pompoenen hebben een zachtere schil maar ook die kan stug zijn.
De helften kan je mooi schoon schrapen met een soeplepel: alle pitten en losse draden eruit halen. De pitten zijn te eten, maar pas nadat je het schilletje er af gehaald hebt en dat is een vervelend klusje. Maar ze zijn dan wel heel erg vers en supergezond.
Soms zijn pompoenen bitter, net als komkommers en courgettes soms bitter kunnen zijn. Het is niet duidelijk waardoor dit komt.

Oogsten en bewaren

Ze kunnen geoogst worden als het steeltje verkurkt is en als ze onbeschadigd en goed rijp zijn. Op een droge plek kunnen ze weken of maanden bewaard worden.

Gezondheid

De kleuren duiden er al op dat deze groente vol antioxidanten zit, vooral bèta caroteen en vitamine E. De zaden zijn rijk aan ijzer, fosfor, kalium, magnesium en zink.