Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: vet lekkere pasta met snijbiet

Snijbiet akker

Ik at dit geweldige smeuïge gerecht bij Alexandra van leefbarewereld.nl.

In dit recept gebruikt zij snijbiet uit eigen tuin, een geweldige plant die maandenlang blad geeft, maar bij gebrek daaraan kan ook een andere (blad)-groente gebruikt worden. Bijvoorbeeld spinazie, zevenblad, zuring voor de liefhebbers, veldsla, andijvie of wat maar voorhanden is.

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 400 gram penne
- heel veel snijbiet, ongekookt een grote pan vol
- 2 uien, gesnipperd
- 1 prei
- 1 teentje knoflook
- 1/2 pakje sojacuisine (=sojaroom)
- sojamelk
- 60 gram margarine
- 3 eetlepels bloem
- olie
- verse nootmuskaat
- tijm
- paprikapoeder
- kerrie
- peper en zout

Bereiding

Smelt de margarine in een grote bakpan en roerbak hier de uien in op een matig vuur, met de tijm, knoflook, zout, peper en paprikapoeder.

Strooi de bloem erbij en roer dit erdoor, de bloem mag niet bruin worden. Blijven roeren.
Sojamelk toevoegen en roeren tot een glad papje ontstaat. Het moet een dikke saus worden.

Was de snijbiet en haal de nerven eruit. Snijd of scheur de bladeren in kleine stukken.
Was en snijd de prei in halve ringetjes.

Verhit olie in wok en smoor hier de prei in met een beetje kerrie. Voeg de snijbiet toe en schep deze op een hoog vuur regelmatig om.
Vuur laag zetten en deksel erop.

Kook de pasta 7 minuten.

De saus in de pan bij de prei gieten. Goed doorroeren met de room en nootmuskaat.

In een schaal de pasta en de rest mengen. Meteen opdienen.

Pompoen

categorieën: producten

pompoenen Zapallito_pompoen (foto: Gwen Rijsdijk)

Pompoen is een vruchtgewas, familie van komkommers, kalebas, courgette en meloen.

Soorten

Pompoenen komen in allerlei varianten in kleur, grootte en vorm voor. De twee belangrijkste, in Nederland meest voorkomende, zijn de groene en de oranje. Dit zijn de Hokkaïdopompoenen, ook wel Japanse of zoete pompoen genoemd. Deze komen oorspronkelijk van het Japanse eiland Hokkaïdo. De oranje wordt ook wel Oranje Zon genoemd.
Al jaren zijn pompoenen vooral in Turkse winkeltjes te koop, tegenwoordig zijn ze ook in de biowinkels ingeburgerd, en komen ze steeds meer voor in reguliere supermarkten. Het is het beste om de pompoenen in een biologische winkel te kopen aangezien de schil meestal meegegeten wordt, en dus het liefst niet bespoten moet zijn. Tegenwoordig wordt ook steeds vaker de spaghettipompoen of butternut verkocht.

Smaak

Pompoenen hebben over het algemeen geen erg overheersende smaak. Ze zijn zoeter dan aardappels maar lijken er een beetje op, vooral qua substantie. Het is dan ook een goede zetmeelbron. In tegenstelling tot de aardappel groeit de pompoen niet onder maar óp de grond. Er is een smaakverschil tussen kleine en grote exemplaren. Hoe kleiner ze zijn, hoe meer smaak. Er is ook een verschil in smaak tussen de oranje en de groene soort. De groene is over het algemeen zoeter en kan zelfs erg zoet zijn.

Bereiden

Er zijn verschillende manieren om deze groente klaar te maken. Bakken, koken en bijvoorbeeld pureren voor een romig soepje.
Om te beginnen moet de pompoen schoongemaakt worden. Het makkelijkste is dat met een borsteltje onder de kraan. Daarna doormidden snijden, het liefst met een klein (aardappelschil)-mesje - omdat je met een groot mes het risico loopt jezelf in je andere hand te steken als het mes er doorheen schiet.
De groene variant heeft over het algemeen een vrij stugge schil en kan dus beter geschild worden. De oranje pompoenen hebben een zachtere schil maar ook die kan stug zijn.
De helften kan je mooi schoon schrapen met een soeplepel: alle pitten en losse draden eruit halen. De pitten zijn te eten, maar pas nadat je het schilletje er af gehaald hebt en dat is een vervelend klusje. Maar ze zijn dan wel heel erg vers en supergezond.
Soms zijn pompoenen bitter, net als komkommers en courgettes soms bitter kunnen zijn. Het is niet duidelijk waardoor dit komt.

Oogsten en bewaren

Ze kunnen geoogst worden als het steeltje verkurkt is en als ze onbeschadigd en goed rijp zijn. Op een droge plek kunnen ze weken of maanden bewaard worden.

Gezondheid

De kleuren duiden er al op dat deze groente vol antioxidanten zit, vooral bèta caroteen en vitamine E. De zaden zijn rijk aan ijzer, fosfor, kalium, magnesium en zink.