Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pittige lentekoolstoofschotel

Kokosolie

Ingrediënten voor 2 personen:

- flinke scheut olijf- of sesamolie
- 1 eetlepel kokosvet (kokosolie)
- 8 bladeren palmkool
- 4 grote bladeren spitskool
- 2 bosuien, in ringetjes
- 2 flinke handen snijbiet
- 1 eetlepel gomasio
- 1 eetlepel currypasta (let op ze zijn lang niet allemaal vega, die op de foto iig wel )
- 1 hand ongezouten cashewnootjes
- 300 gram verse doperwten (in de dop)
- 20 gram santen (coconut creamed, biona organic)
- snufje zout naar smaak

Bereiding

Verwarm de olie en kokosvet langzaam in een hapjespan, voeg de bosui meteen toe en laat dit zachtjes garen.
De doperwten doppen.

Van de de bladeren van de palmkool en spitskool de nerven verwijderen, de bladeren in repen snijden en wassen. Deze dan met het aanhangende water in de pan doen. Even roeren. Daarna hetzelfde met de snijbiet.
de (rauwe) doperwten, gomasio, cashewnootjes, currypasta, santen en het zout toevoegen. Eventueel wat extra water als het droog lijkt te staan.

Vuur even hoog zetten zodat alles goed heet wordt, blijven roeren. Dan vuur laag, deksel op de pan.
Het is klaar als de ertjes gaar zijn.

Wie dat wil kan een salade, rijst en/of aardappelen erbij eten. Of iets anders natuurlijk.

Por Eso!

categorieën: Gezond voedsel, Mensen algemeen, organisaties, Tuinieren

Por Eso! is een stichting die projecten opzet en ondersteunt in ontwikkelingslanden. Op dit moment werken ze vanuit Guatemala en Peru. Ze richten zich voornamelijk op de voeding, gezondheid en hygiëne van mensen in achterstandsituaties. Het doel: het welzijn en de zelfredzaamheid van de lokale bevolking vergroten.

Een van de projecten is een moestuinproject (Huerto Educativo). Hierbij werken ze samen met de lokale bevolking en lokale scholen; de bedoeling is dat het project op den duur op eigen benen kan staan.
De allerarmsten krijgen les in het verbouwen van groenten, fruit, medicijnplanten en kruiden. De oogst is bestemd als tussendoortje voor alle 300 kinderen van deze school.
In de tuin proberen ze te verbouwen wat ze juist niet eten of veel te weinig eten. Dit heeft als voornaamste doel het doorbreken van het eenzijdige voedingspatroon in de hoop op een betere en gezondere ontwikkeling van de kinderen.

Samen met de ouders, kinderen en de leraren op school worden tuinkassen gebouwd en velden aangelegd. Ze schaffen de benodigde materialen aan en geven les over het bewerken van de aarde en het verbouwen van gewassen. De oogst is voor de lunch van de kinderen op school. Wat over is mag mee naar huis of wordt verkocht.
In de tuinen wordt organisch (dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen) gewerkt.

Por Eso! is in december 2007 opgericht door Jolanda Buets en Simone Heemskerk. Zij zijn ook lid van het bestuur en zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse werkzaamheden op locatie. In Nederland worden zij bijgestaan door het bestuur, een onafhankelijk accountant en de denktank.