Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rijst met aubergine en snijbiet

Snijbietrood

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram rijst, gekookt en afgekoeld
- 1 aubergine, in blokjes
- halve courgette, in blokjes
-1 ui, in ringen
- 1 teen knoflook
- flinke berg snijbiet, gewassen en in stukken gescheurd
- flinke scheut frituur
- zout, peper
- paprikapoeder, chilipeper
- ketchup
- 1 eetlepel gistvlokken

Bereiding

Verhit de olie in een ruime koekepan. (Normaal gebruik ik olijfolie maar frituurolie kan beter tegen hoge temperaturen. Het bakken van aubergines lukt het best in ruim olie die goed heet is.)
Bak hierin de aubergineblokjes tot ze gaar zijn. Schep ze regelmatig om om te voorkomen dat ze aanbranden.

Als de aubergine zacht en gaar is voeg dan de courgette en de ui toe. Blijven roeren.
Na een paar minuten de rijst, kruiden en knoflook toevoegen. Het vuur blijft al die tijd hoog en om aanbranden te voorkomen moet er telkens geroerd worden.

De ketchup erdoor mengen.

Op het laatst de snijbiet in porties toevoegen. (In één keer 'past' dit waarschijnlijk niet, maar snijbiet krimpt snel, zodat de rest er zeker bij kan.)
Naar smaak gistvlokken eroverheen strooien.

Por Eso!

categorieën: Gezond voedsel, Mensen algemeen, organisaties, Tuinieren

Por Eso! is een stichting die projecten opzet en ondersteunt in ontwikkelingslanden. Op dit moment werken ze vanuit Guatemala en Peru. Ze richten zich voornamelijk op de voeding, gezondheid en hygiëne van mensen in achterstandsituaties. Het doel: het welzijn en de zelfredzaamheid van de lokale bevolking vergroten.

Een van de projecten is een moestuinproject (Huerto Educativo). Hierbij werken ze samen met de lokale bevolking en lokale scholen; de bedoeling is dat het project op den duur op eigen benen kan staan.
De allerarmsten krijgen les in het verbouwen van groenten, fruit, medicijnplanten en kruiden. De oogst is bestemd als tussendoortje voor alle 300 kinderen van deze school.
In de tuin proberen ze te verbouwen wat ze juist niet eten of veel te weinig eten. Dit heeft als voornaamste doel het doorbreken van het eenzijdige voedingspatroon in de hoop op een betere en gezondere ontwikkeling van de kinderen.

Samen met de ouders, kinderen en de leraren op school worden tuinkassen gebouwd en velden aangelegd. Ze schaffen de benodigde materialen aan en geven les over het bewerken van de aarde en het verbouwen van gewassen. De oogst is voor de lunch van de kinderen op school. Wat over is mag mee naar huis of wordt verkocht.
In de tuinen wordt organisch (dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen) gewerkt.

Por Eso! is in december 2007 opgericht door Jolanda Buets en Simone Heemskerk. Zij zijn ook lid van het bestuur en zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse werkzaamheden op locatie. In Nederland worden zij bijgestaan door het bestuur, een onafhankelijk accountant en de denktank.