Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: cruesli

Olijfolie

Volgens de consumentenbond (Consumentengids, juni 2008) bevatten alle onbijtproducten voor kinderen zoveel suiker dat het meer snoep is dan ontbijt. Alle cruesli's (krokante muesli) bevatten veel te veel verzadigd vet en suiker. Van ‘nature’ zit er tot 7 procent suiker in, fabrikanten vullen dat aan tot wel 20 procent.

Hieronder een recept voor een echt lekkere cruesli zonder suiker en verzadigde vetten, gebaseerd op een recept uit de Vega!.

Ingrediënten

500 gram havermout
100 gram amandelen
50 gram sesamzaad
100 gram zonnebloempitten
200 ml rijststroop
10 el milde olijfolie (of een andere neutraal smakende olie)
snufje zout
150 gram rozijnen

Bereiding

Maal in een keukenmachine de amandelen, het sesamzaad en de zonnebloempitten. Doe dit samen met de havermout in een grote kom.

Verwarm de rijststroop in een grote pan met de olie en het zout tot het goed vloeibaar is. Voeg hier de rest van de ingrediënten, behalve de rozijnen, aan toe. Goed mengen.

Spreid de inhoud van de kom uit over een ovenplaat met bakpapier. Rooster het 10 minuten op een temperatuur van 180 à 200 graden, of iets minder in een kleine oven. Na 10 minuten alles omscheppen en nog eens 10 minuten roosteren. Het moet er lichtbruin en droog uitzien.

De cruesli in een kom strooien en de rozijnen erdoor mengen. (Als je die meeroostert verbranden ze.)

Serveersuggesties

- Alle soorten noten, zaden, pitten, gedroogde vruchten (dadels, krenten, abrikozen, vijgen) kunnen gebruikt worden.
- Geraspte kokos door het mengsel voor het de oven in gaat.

Bronnen:

- Consumentengids
- De Volkskrant
- Vega! nr. 68, lente 2006

Por Eso!

categorieën: Gezond voedsel, Mensen algemeen, organisaties, Tuinieren

Por Eso! is een stichting die projecten opzet en ondersteunt in ontwikkelingslanden. Op dit moment werken ze vanuit Guatemala en Peru. Ze richten zich voornamelijk op de voeding, gezondheid en hygiëne van mensen in achterstandsituaties. Het doel: het welzijn en de zelfredzaamheid van de lokale bevolking vergroten.

Een van de projecten is een moestuinproject (Huerto Educativo). Hierbij werken ze samen met de lokale bevolking en lokale scholen; de bedoeling is dat het project op den duur op eigen benen kan staan.
De allerarmsten krijgen les in het verbouwen van groenten, fruit, medicijnplanten en kruiden. De oogst is bestemd als tussendoortje voor alle 300 kinderen van deze school.
In de tuin proberen ze te verbouwen wat ze juist niet eten of veel te weinig eten. Dit heeft als voornaamste doel het doorbreken van het eenzijdige voedingspatroon in de hoop op een betere en gezondere ontwikkeling van de kinderen.

Samen met de ouders, kinderen en de leraren op school worden tuinkassen gebouwd en velden aangelegd. Ze schaffen de benodigde materialen aan en geven les over het bewerken van de aarde en het verbouwen van gewassen. De oogst is voor de lunch van de kinderen op school. Wat over is mag mee naar huis of wordt verkocht.
In de tuinen wordt organisch (dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen) gewerkt.

Por Eso! is in december 2007 opgericht door Jolanda Buets en Simone Heemskerk. Zij zijn ook lid van het bestuur en zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse werkzaamheden op locatie. In Nederland worden zij bijgestaan door het bestuur, een onafhankelijk accountant en de denktank.