Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: uientaart

Dit is oorspronkelijk een Duits recept. Het kan zowel als hoofd- als als bijgerecht gegeten worden. Met bijvoorbeeld een uitgebreide salade erbij is het al snel een hele maaltijd. Ook lekker om 'm koud als hapje tussendoor te nuttigen.

Ingrediënten

- 250 gram bloem
- 150 ml water
- 3 gram droge gist
- peper
- zout
- 500 gram uien
- olie
- 1 teentje knoflook
- half pakje sojaroom
- 50 gram tamari-tofu

Bereiding

Kneed een soepel deeg van bloem, water, gist en 2 theelepels zout. Zet dit op een warme plek met een vochtige theedoek erover. Laat het ongeveer twee uur rijzen.

Kneed het deeg nog een keer en laat het nog een uur rijzen.

Snijd de uien in smalle ringetjes. Fruit ze in de olie lichtbruin, voeg bijna op het laatst de knoflook, peper en zout toe. Net als de sojaroom. Het vuur uitzetten.

De tofu in stukjes snijden en knapperig bakken in olie.

De oven voorverwarmen op 200 graden. Het deeg uitrollen tot een dikte van ongeveer een halve centimeter en in een taartvorm een opstaand randje vormen. De tofu op de bodem van de taart verspreiden. Hierover het uienmengsel smeren.

De randjes van de taart insmeren met olie.
De taart ongeveer 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Por Eso!

categorieën: Gezond voedsel, Mensen algemeen, organisaties, Tuinieren

Por Eso! is een stichting die projecten opzet en ondersteunt in ontwikkelingslanden. Op dit moment werken ze vanuit Guatemala en Peru. Ze richten zich voornamelijk op de voeding, gezondheid en hygiëne van mensen in achterstandsituaties. Het doel: het welzijn en de zelfredzaamheid van de lokale bevolking vergroten.

Een van de projecten is een moestuinproject (Huerto Educativo). Hierbij werken ze samen met de lokale bevolking en lokale scholen; de bedoeling is dat het project op den duur op eigen benen kan staan.
De allerarmsten krijgen les in het verbouwen van groenten, fruit, medicijnplanten en kruiden. De oogst is bestemd als tussendoortje voor alle 300 kinderen van deze school.
In de tuin proberen ze te verbouwen wat ze juist niet eten of veel te weinig eten. Dit heeft als voornaamste doel het doorbreken van het eenzijdige voedingspatroon in de hoop op een betere en gezondere ontwikkeling van de kinderen.

Samen met de ouders, kinderen en de leraren op school worden tuinkassen gebouwd en velden aangelegd. Ze schaffen de benodigde materialen aan en geven les over het bewerken van de aarde en het verbouwen van gewassen. De oogst is voor de lunch van de kinderen op school. Wat over is mag mee naar huis of wordt verkocht.
In de tuinen wordt organisch (dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen) gewerkt.

Por Eso! is in december 2007 opgericht door Jolanda Buets en Simone Heemskerk. Zij zijn ook lid van het bestuur en zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse werkzaamheden op locatie. In Nederland worden zij bijgestaan door het bestuur, een onafhankelijk accountant en de denktank.