Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: groenteschotel uit de oven

Wortel

Ingrediënten

- 1/2 ui, in snippers
- olie
- 1 laurierblad
- 3/4 theelepel mosterdzaad
- theelepel dille
- 1 middelgrote aardappel, in kleine blokjes
- 1/2 winterwortel, in kleine blokjes
- 1/2 bloemkool, in roosjes
- 1 groene appel, in kleine blokjes
- 1 tomaat of een half blikje tomatenstukjes
- 2 kleine courgettes, in grote stukken
- zout
- 1 theelepel paprikapoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Fruit de ui in de olie met het laurierblad, het mosterdzaad en de dille. Roer er dan eerst de aardappel, dan de wortel, bloemkool en appel door. Telkens 2 minuten wachten tussen de groentesoorten.

Voeg nu de tomaat en de courgette toe.

Verhit alles op hoog vuur terwijl je blijft roeren. Doe alles in een ovenschaal, strooi het zout en de paprikapoeder eroverheen, en zet het ongeveer 20 minuten in de oven.

Potluck

categorieën: Koken en eten, uit eten

potluck

Potluck is een Engelse term voor: eten wat de pot schaft. Het wordt meestal gebruikt om een bijeenkomst aan te duiden, waarbij iedereen iets te eten en/of te drinken meeneemt voor meerdere personen. Alles wordt bij elkaar gezet en iedereen neemt waar hij of zij zin in heeft.

Een potluck kan gehouden worden bij iemand thuis, maar ook bijvoorbeeld in een park als een picknick of een barbeque. Van tevoren worden tijd en plaats bekend gemaakt, en mensen zijn vrij om spontaan te komen of hebben zich van tevoren aangemeld.

De bedoeling van een potluck is om mensen te ontmoeten, samen te eten en op die manier andere gerechten te leren kennen. Zonder dat het veel geld kost.
Dit soort bijeenkomsten hebben vaak een thema, bv. de keuken uit een ander land, of zijn bedoeld om mensen met bijvoorbeeld de vegetarische, veganistische of rauwe keuken kennis te laten maken.
Het belangrijkste is uiteraard een gezellige maaltijd.