Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koolstoofschotel

Koolstoofschotel

Als je niet de beschikking hebt over palmkool gebruik dan boerenkool.

Ingrediënten

300 gram palmkool (of boerenkool)
200 gram spruitjes
olie
1 ui, in ringen
teen knoflook, geperst
theelepel venkelzaad
theelepel korianderzaad
theelepel kerrie

Bereiding

Verwijder van de palmkool de nerven. Snijd de bladeren in kleine reepjes. Spoel ze af als dat nodig is. Uit laten lekken. Van de spruitjes de buitenste bladeren verwijderen en ze, afhankelijk van de grootte, halveren of in vieren delen.

In een braadpan de olie gieten en daarin meteen de ui zachtjes bakken. De kool en de spruitjes toevoegen, het gas laag laten en een deksel op de pan.

De venkel- en korianderzaadjes fijnstampen in een vijzel en dit met de kerrie en de knoflook mengen.

Als de groenten een kwartiertje hebben staan stoven de kruiden toevoegen en nog ongeveer een kwartier laten staan. Het vuur blijft laag. Af en toe doorroeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. Eventueel een paar keer water erbij gieten.

Serveersuggestie

Deze schotel combineert goed met gepofte of gekookte kastanjes, appelmoes en gebakken Japanse braadfilet (tofu).

Potluck

categorieën: Koken en eten, uit eten

potluck

Potluck is een Engelse term voor: eten wat de pot schaft. Het wordt meestal gebruikt om een bijeenkomst aan te duiden, waarbij iedereen iets te eten en/of te drinken meeneemt voor meerdere personen. Alles wordt bij elkaar gezet en iedereen neemt waar hij of zij zin in heeft.

Een potluck kan gehouden worden bij iemand thuis, maar ook bijvoorbeeld in een park als een picknick of een barbeque. Van tevoren worden tijd en plaats bekend gemaakt, en mensen zijn vrij om spontaan te komen of hebben zich van tevoren aangemeld.

De bedoeling van een potluck is om mensen te ontmoeten, samen te eten en op die manier andere gerechten te leren kennen. Zonder dat het veel geld kost.
Dit soort bijeenkomsten hebben vaak een thema, bv. de keuken uit een ander land, of zijn bedoeld om mensen met bijvoorbeeld de vegetarische, veganistische of rauwe keuken kennis te laten maken.
Het belangrijkste is uiteraard een gezellige maaltijd.