Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

aardappels
aubergine
tomatenstukjes op sap, in blik - (Als je verse tomaten gebruikt in ovenschotels kunnen ze een vervelend zure bijsmaak hebben. Dit is niet het geval bij tomaten uit blik.)
gistvlokken
zout
olie
ketchup
currypasta
ui
knoflook

Bereiding

Kook de aardappels in stukken een paar minuten, ze moeten niet helemaal gaar zijn. Afgieten en apart zetten.

De aubergine wassen en afdrogen, niet schillen, en het stekelige uiteinde verwijderen. In de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik snijden, deze plakken in vieren delen. Een behoorlijke hoeveelheid olie in een bakpan verhitten. Hoeveelheid en temperatuur van de olie zijn cruciaal. Te weinig olie zorgt voor een spons- of piepschuimstructuur en -smaak. Een te lage begintemperatuur kan leiden tot aanbranden.

Regelmatig omdraaien tot ze gaar zijn. Dan de ui, knoflook, gistvlokken, currypasta, ketchup en zout toevoegen. Even bakken en daarna het blik tomatenstukjes erbij doen. Goed roeren en een paar minuten door bakken.

Ondertussen de oven voorverwarmen tot zo'n 200 graden.

In een ovenschaal eerst de aardappelen en daarop de groenteprut doen. Uitsmeren zodat alle aardappelen onder het vocht liggen.

De schaal in de oven doen en ongeveer twintig à dertig minuten laten staan. Prikken of de aardappels gaar zijn; zo ja, opdienen en opeten!

Precisielandbouw

categorieën: Landbouw algemeen

Met de term precisielandbouw worden een aantal technieken bedoeld die er aan moeten bijdragen dat er economischer gewerkt kan worden. De technieken zijn allemaal nog in de testfase.

De bedoeling is zo min mogelijk kans op verspilling en mislukking van oogsten, en op die manier zo min mogelijk kosten en verliezen en een zo hoog mogelijke opbrengst.
Uiteraard komen er allerlei andere kosten en gevaren voor in de plaats. Kosten voor apparaten die op elkaar afgestemd moeten zijn en met elektriciteit werken.

Risico's als het wegvallen van verbindingen of stroom, waarna een boer onthand kan zijn en niet meer weet wat hij moet doen. Afhankelijkheid van energiebronnen, satellieten en andere technieken is niet altijd een garantie (gebleken) voor betere resultaten. Het werkt afhankelijkheid en gebrek aan inzicht in natuurlijke processen in de hand.

Voorbeelden van deze technieken zijn onder andere:
- Robots voeren autonoom landbouwkundige bewerkingen uit, zoals als maaien, schoffelen, onkruid bestrijden en spuiten op een specifieke plaats.
- GPS-gestuurde technieken: het rechtrijden en -frezen, het op het juiste moment in- en uitzetten van machines, spuiten en kunstmest strooien, kijken welke plekken (te) nat of (te) droog zijn voor bepaalde teelten. Dit zijn allemaal bewerkingen die via GPS gestuurd kunnen worden.