Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: witte bonen in tomatensaus

Tijm1

Witte bonen in tomatensaus hoeven niet per se uit een potje te komen, je kan ze ook zelf maken. Hieronder volgen 2 manieren.

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 2 koppen gedroogde witte bonen
- water
- 100 gram tomatenpuree
- olijfolie
- 4 tenen knoflook
- 2 rode uien, in kleine stukjes
- tijmtakjes, vers of gedroogd
- sap van 1 citroen
- zout en peper, naar smaak

Bereiding - Eerste manier

Breng water aan de kook, haal van het vuur en week hierin de bonen 12 uur, spoel ze daarna goed af en herhaal dit nog een keer 12 uur. Spoel ze weer af.

Meng in een ovenschaal de olie, de bonen, tomatenpuree, knoflook, zout en tijm. Zet dit 6 uur (!) in een oven op 150 graden. Af en toe alles mengen. Als het te droog lijkt te worden, voeg dan wat olie toe.

Haal het gerecht uit de oven, verwijder de tijmtakjes en voeg de uienstukjes en citroensap toe.

Het gerecht is klaar als de bonen zacht zijn. Ze zijn dan niet melig.

Bereiding - Tweede manier (deze gaat een stuk sneller.)

Week en kook de bonen volgens de aanwijzingen. Nog sneller is het als je gare bonen uit een pot of blik gebruikt.

Verhit in een koekenpan de olie. Bak hierin de bonen met de overige ingrediënten.

Precisielandbouw

categorieën: Landbouw algemeen

Met de term precisielandbouw worden een aantal technieken bedoeld die er aan moeten bijdragen dat er economischer gewerkt kan worden. De technieken zijn allemaal nog in de testfase.

De bedoeling is zo min mogelijk kans op verspilling en mislukking van oogsten, en op die manier zo min mogelijk kosten en verliezen en een zo hoog mogelijke opbrengst.
Uiteraard komen er allerlei andere kosten en gevaren voor in de plaats. Kosten voor apparaten die op elkaar afgestemd moeten zijn en met elektriciteit werken.

Risico's als het wegvallen van verbindingen of stroom, waarna een boer onthand kan zijn en niet meer weet wat hij moet doen. Afhankelijkheid van energiebronnen, satellieten en andere technieken is niet altijd een garantie (gebleken) voor betere resultaten. Het werkt afhankelijkheid en gebrek aan inzicht in natuurlijke processen in de hand.

Voorbeelden van deze technieken zijn onder andere:
- Robots voeren autonoom landbouwkundige bewerkingen uit, zoals als maaien, schoffelen, onkruid bestrijden en spuiten op een specifieke plaats.
- GPS-gestuurde technieken: het rechtrijden en -frezen, het op het juiste moment in- en uitzetten van machines, spuiten en kunstmest strooien, kijken welke plekken (te) nat of (te) droog zijn voor bepaalde teelten. Dit zijn allemaal bewerkingen die via GPS gestuurd kunnen worden.