Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastasalade met voorjaarsgroenten

Jonge peul

Ingrediënten voor 2 personen

- 150 gram pasta naar keuze
- 400 gram verse voorjaarsgroenten naar keuze zoals asperges (wit of groen), doperwtjes, peultjes
- 200 gram verse blaadjes als spinazie, zuring, rucola
- olijfolie
- 1 teen knoflook
- 50 gram olijven en/of gedroogde tomaatjes (in olie)
- verse basilicum en bieslook
- zout, peper, gistvlokken naar smaak

Bereiding

Kook de groenten tot ze net gaar zijn. Jonge peultjes en doperwten hoeven niet meer dan een paar minuten.
Was de blaadjes.

Maak een dressing van knoflook, olijfolie, zout, peper, gistvlokken en de kruiden.

Kook de pasta beetgaar en spoel 'm na het koken af met koud water. Doe de pasta in een schaal en schenk er meteen een scheutje olijfolie door. Voeg de gekookte groenten, de olijven, de tomaatjes en de verse baadjes toe.
Goed mengen met de dressing.

De salade minimaal een uur af laten koelen zodat de smaken er goed in kunnen trekken.

Precisielandbouw

categorieën: Landbouw algemeen

Met de term precisielandbouw worden een aantal technieken bedoeld die er aan moeten bijdragen dat er economischer gewerkt kan worden. De technieken zijn allemaal nog in de testfase.

De bedoeling is zo min mogelijk kans op verspilling en mislukking van oogsten, en op die manier zo min mogelijk kosten en verliezen en een zo hoog mogelijke opbrengst.
Uiteraard komen er allerlei andere kosten en gevaren voor in de plaats. Kosten voor apparaten die op elkaar afgestemd moeten zijn en met elektriciteit werken.

Risico's als het wegvallen van verbindingen of stroom, waarna een boer onthand kan zijn en niet meer weet wat hij moet doen. Afhankelijkheid van energiebronnen, satellieten en andere technieken is niet altijd een garantie (gebleken) voor betere resultaten. Het werkt afhankelijkheid en gebrek aan inzicht in natuurlijke processen in de hand.

Voorbeelden van deze technieken zijn onder andere:
- Robots voeren autonoom landbouwkundige bewerkingen uit, zoals als maaien, schoffelen, onkruid bestrijden en spuiten op een specifieke plaats.
- GPS-gestuurde technieken: het rechtrijden en -frezen, het op het juiste moment in- en uitzetten van machines, spuiten en kunstmest strooien, kijken welke plekken (te) nat of (te) droog zijn voor bepaalde teelten. Dit zijn allemaal bewerkingen die via GPS gestuurd kunnen worden.