Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rodekoolsalade

Venkel

Ingrediënten

voor de salade:
rode kool
appel
venkel
geweekte rozijnen
kiemen

voor de dressing:
milde olijfolie
sojaroom
zout
knoflook
chilimosterd
citroensap of azijn
ahornsiroop

Bereiding

De rode kool raspen. De appel en de venkel in kleine stukjes snijden. De kiemen eventueel ook klein snijden. Dit alles mengen en de geweekte rozijnen toevoegen.

2 keer zoveel sojaroom als olijfolie bij elkaar voegen. De rest er ook bij en met de staafmixer mixen. Even proeven en eventueel iets toevoegen. Het zuur van de citroen of azijn is nodig om de room en de olie te binden tot een consistente massa.

De dressing door de salade mengen.

Precisielandbouw

categorieën: Landbouw algemeen

Met de term precisielandbouw worden een aantal technieken bedoeld die er aan moeten bijdragen dat er economischer gewerkt kan worden. De technieken zijn allemaal nog in de testfase.

De bedoeling is zo min mogelijk kans op verspilling en mislukking van oogsten, en op die manier zo min mogelijk kosten en verliezen en een zo hoog mogelijke opbrengst.
Uiteraard komen er allerlei andere kosten en gevaren voor in de plaats. Kosten voor apparaten die op elkaar afgestemd moeten zijn en met elektriciteit werken.

Risico's als het wegvallen van verbindingen of stroom, waarna een boer onthand kan zijn en niet meer weet wat hij moet doen. Afhankelijkheid van energiebronnen, satellieten en andere technieken is niet altijd een garantie (gebleken) voor betere resultaten. Het werkt afhankelijkheid en gebrek aan inzicht in natuurlijke processen in de hand.

Voorbeelden van deze technieken zijn onder andere:
- Robots voeren autonoom landbouwkundige bewerkingen uit, zoals als maaien, schoffelen, onkruid bestrijden en spuiten op een specifieke plaats.
- GPS-gestuurde technieken: het rechtrijden en -frezen, het op het juiste moment in- en uitzetten van machines, spuiten en kunstmest strooien, kijken welke plekken (te) nat of (te) droog zijn voor bepaalde teelten. Dit zijn allemaal bewerkingen die via GPS gestuurd kunnen worden.