Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zomerstamppotaardappelsalade

Zevenblad1

Stamppot is niet alleen een lekkere maaltijd in de winter, ook in de lente en zomer kan deze gegeten worden. Vooral bij een groot aanbod van spinazie, raapsteeltjes, postelein, zevenblad, snijbiet, bietenloof of andere groene blaadjes is dit een goed idee.

Als er een restje overblijft en je die liever niet opwarmt - vanwege het voorkomen van nitriet in opnieuw opgewarmde bladgroente - kan je dit de volgende dag koud eten als aardappelsalade.

De hoeveelheden zijn afhankelijk van het restje dat over is.

Ingrediënten

- restje stamppot
- augurken
- bosui
- komkommer
- bospeen
- elke andere groente die voorhanden is
- zout
- scheutje (balsamico)-azijn of citroensap
- mayo- of veganaise of yofuknoflooksaus

Bereiding

Snij alle groenten in kleine stukjes.
Meng alles door elkaar.

Quinoa dilemma

categorieën: Meningen, Gezond voedsel, Wat verder ter tafel komt, wereldvoedselverdeling

boomspinazie Quinoa

Quinoa (Chenopodium quinoa) is de laatste jaren in, onder andere, Nederland in opmars als superfood. Het bevat goede eiwitten en geen gluten en heeft een lage glycemische index. Om die redenen is het populair bij steeds meer mensen die minder graan willen eten. De zaadjes zijn snel te bereiden en hebben een licht nootachtige smaak.

Het dilemma bestaat eruit dat quinoa al honderden jaren het basisvoedsel is voor mensen uit onder meer Bolivia en Peru. Door de toenemende vraag in de westerse wereld is de prijs van dit product gestegen. Een deel van de bevolking profiteert hiervan, maar een groot deel kan om deze reden zijn eigen quinoa niet meer betalen of kan er gewoon niet meer aan komen omdat alles geëxporteerd is. Zij gaan daarom, noodgedwongen, over op brood en rijst als basisvoedsel. Producten die hier juist steeds minder gegeten worden.

Dus dankzij ons streven naar gezond voedsel zorgen wij ervoor dat hele volksstammen ongezonder (moeten) gaan eten. Hoe fijn is dat?

In Nederland leidt deze toenemende vraag ook tot lege schappen en hogere prijzen en daarom wordt er geëxperimenteerd met het verbouwen van dit gewas hier. Dat moet wel een andere variant zijn. Gelukkig is het familie van de melde, dus kan iedereen dit in het wild of in de eigen tuin vinden/kweken. Tuinmelde en boomspinazie doen het beide goed hier.