Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: indiase linzen met wilde groenten

Zevenblad1

Een recept uit het boek Van Nature van Ria Loohuizen.

Ingrediënten

- 150 gram groene of bruine linzen
- 3 sjalotten, fijngehakt
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 4 eetlepels olijfolie
- 750 gram wilde groenten, bv. zuring, zevenblad, weegbree, wilde kool, melkdistel of dovenetel
- 3/4 liter groentebouillon
- 1 1/2 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 theelepels gemalen gemberwortel
- 3/4 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels mosterdzaad
- zout en peper

Bereiding

Kook de linzen in de bouillon met eventueel nog wat zout en peper.

Was de groenten en laat ze uitlekken.

Fruit eerst de ui en na een paar minuten ook de knoflook met alle specerijen in de olijfolie tot ze glazig zijn, en roer dan de groenten erdoor. Laat ze even slinken.

Voeg de linzen met de eventuele overgebleven bouillon bij de groenten.

Quinoa dilemma

categorieën: Meningen, Gezond voedsel, Wat verder ter tafel komt, wereldvoedselverdeling

boomspinazie Quinoa

Quinoa (Chenopodium quinoa) is de laatste jaren in, onder andere, Nederland in opmars als superfood. Het bevat goede eiwitten en geen gluten en heeft een lage glycemische index. Om die redenen is het populair bij steeds meer mensen die minder graan willen eten. De zaadjes zijn snel te bereiden en hebben een licht nootachtige smaak.

Het dilemma bestaat eruit dat quinoa al honderden jaren het basisvoedsel is voor mensen uit onder meer Bolivia en Peru. Door de toenemende vraag in de westerse wereld is de prijs van dit product gestegen. Een deel van de bevolking profiteert hiervan, maar een groot deel kan om deze reden zijn eigen quinoa niet meer betalen of kan er gewoon niet meer aan komen omdat alles geëxporteerd is. Zij gaan daarom, noodgedwongen, over op brood en rijst als basisvoedsel. Producten die hier juist steeds minder gegeten worden.

Dus dankzij ons streven naar gezond voedsel zorgen wij ervoor dat hele volksstammen ongezonder (moeten) gaan eten. Hoe fijn is dat?

In Nederland leidt deze toenemende vraag ook tot lege schappen en hogere prijzen en daarom wordt er geëxperimenteerd met het verbouwen van dit gewas hier. Dat moet wel een andere variant zijn. Gelukkig is het familie van de melde, dus kan iedereen dit in het wild of in de eigen tuin vinden/kweken. Tuinmelde en boomspinazie doen het beide goed hier.