Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: witte bonen in tomatensaus

Tijm1

Witte bonen in tomatensaus hoeven niet per se uit een potje te komen, je kan ze ook zelf maken. Hieronder volgen 2 manieren.

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 2 koppen gedroogde witte bonen
- water
- 100 gram tomatenpuree
- olijfolie
- 4 tenen knoflook
- 2 rode uien, in kleine stukjes
- tijmtakjes, vers of gedroogd
- sap van 1 citroen
- zout en peper, naar smaak

Bereiding - Eerste manier

Breng water aan de kook, haal van het vuur en week hierin de bonen 12 uur, spoel ze daarna goed af en herhaal dit nog een keer 12 uur. Spoel ze weer af.

Meng in een ovenschaal de olie, de bonen, tomatenpuree, knoflook, zout en tijm. Zet dit 6 uur (!) in een oven op 150 graden. Af en toe alles mengen. Als het te droog lijkt te worden, voeg dan wat olie toe.

Haal het gerecht uit de oven, verwijder de tijmtakjes en voeg de uienstukjes en citroensap toe.

Het gerecht is klaar als de bonen zacht zijn. Ze zijn dan niet melig.

Bereiding - Tweede manier (deze gaat een stuk sneller.)

Week en kook de bonen volgens de aanwijzingen. Nog sneller is het als je gare bonen uit een pot of blik gebruikt.

Verhit in een koekenpan de olie. Bak hierin de bonen met de overige ingrediënten.

Quinoa dilemma

categorieën: Meningen, Gezond voedsel, Wat verder ter tafel komt, wereldvoedselverdeling

boomspinazie Quinoa

Quinoa (Chenopodium quinoa) is de laatste jaren in, onder andere, Nederland in opmars als superfood. Het bevat goede eiwitten en geen gluten en heeft een lage glycemische index. Om die redenen is het populair bij steeds meer mensen die minder graan willen eten. De zaadjes zijn snel te bereiden en hebben een licht nootachtige smaak.

Het dilemma bestaat eruit dat quinoa al honderden jaren het basisvoedsel is voor mensen uit onder meer Bolivia en Peru. Door de toenemende vraag in de westerse wereld is de prijs van dit product gestegen. Een deel van de bevolking profiteert hiervan, maar een groot deel kan om deze reden zijn eigen quinoa niet meer betalen of kan er gewoon niet meer aan komen omdat alles geëxporteerd is. Zij gaan daarom, noodgedwongen, over op brood en rijst als basisvoedsel. Producten die hier juist steeds minder gegeten worden.

Dus dankzij ons streven naar gezond voedsel zorgen wij ervoor dat hele volksstammen ongezonder (moeten) gaan eten. Hoe fijn is dat?

In Nederland leidt deze toenemende vraag ook tot lege schappen en hogere prijzen en daarom wordt er geëxperimenteerd met het verbouwen van dit gewas hier. Dat moet wel een andere variant zijn. Gelukkig is het familie van de melde, dus kan iedereen dit in het wild of in de eigen tuin vinden/kweken. Tuinmelde en boomspinazie doen het beide goed hier.