Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zijdetofu-dressing of -saus

Gedroogde tomaten

Dit sausje kan gebruikt worden als dressing over (groene blaadjes) salade of als saus over de pasta.

Ingrediënten

Ongeveer eenderde pakje zijdetofu (een pakje bevat 400 gram)
5 gedroogde tomaten, uit een zakje (droog) of uit een potje (in de olie)
1 teentje knoflook
4 eetlepels olijfolie of olie uit het potje tomaten
een beetje vers citroensap

Bereiding

Bij het gebruik van droge tomaten: deze eerst een paar uur weken.

Alle ingrediënten met de staafmixer pureren tot een gladde saus ontstaat. De dikte is te beïnvloeden door meer of minder olie te gebruiken, maar hij mag best redelijk dik zijn.

Serveersuggestie

De tomaten kunnen vervangen of aangevuld worden door olijven. Let er wel op dat deze echt ontpit zijn, ook als dat vermeld wordt, want een pit in de staafmixer kan ellende opleveren.

In de lente en zomer kunnen verse kruiden, bieslook, oregano, tijm, toegevoegd worden.

Quinoa dilemma

categorieën: Meningen, Gezond voedsel, Wat verder ter tafel komt, wereldvoedselverdeling

boomspinazie Quinoa

Quinoa (Chenopodium quinoa) is de laatste jaren in, onder andere, Nederland in opmars als superfood. Het bevat goede eiwitten en geen gluten en heeft een lage glycemische index. Om die redenen is het populair bij steeds meer mensen die minder graan willen eten. De zaadjes zijn snel te bereiden en hebben een licht nootachtige smaak.

Het dilemma bestaat eruit dat quinoa al honderden jaren het basisvoedsel is voor mensen uit onder meer Bolivia en Peru. Door de toenemende vraag in de westerse wereld is de prijs van dit product gestegen. Een deel van de bevolking profiteert hiervan, maar een groot deel kan om deze reden zijn eigen quinoa niet meer betalen of kan er gewoon niet meer aan komen omdat alles geëxporteerd is. Zij gaan daarom, noodgedwongen, over op brood en rijst als basisvoedsel. Producten die hier juist steeds minder gegeten worden.

Dus dankzij ons streven naar gezond voedsel zorgen wij ervoor dat hele volksstammen ongezonder (moeten) gaan eten. Hoe fijn is dat?

In Nederland leidt deze toenemende vraag ook tot lege schappen en hogere prijzen en daarom wordt er geëxperimenteerd met het verbouwen van dit gewas hier. Dat moet wel een andere variant zijn. Gelukkig is het familie van de melde, dus kan iedereen dit in het wild of in de eigen tuin vinden/kweken. Tuinmelde en boomspinazie doen het beide goed hier.