Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dupuis-smeersel

Dupuis linzen-1

Een smeersel voor op brood of als dipsaus.

Ingrediënten

dupuis-linzen
water
bouillon
ao nori
bonekruid
selderijblad

 

sjalotje
knoflook
gedroogde tomaten in olijfolie
eventueel extra olijfolie
beetje zout
naar smaak wat citroensap

Bereiding

Kook de dupuis-linzen in een pan met ruim water en bouillon, selderijblad, ao nori en bonekruid. Deze laatste twee ingrediënten geven niet alleen een lekkere smaak, maar zorgen ook voor een betere vertering van peulvruchten.

Als de linzen na een minuut of dertig gaar zijn (ze zijn dan nog wel rond in tegenstelling tot rode linzen), ze uit het water scheppen met een schuimspaan. De overgebleven bouillon kan gebruikt worden als basis voor soep, ook kan er een gedeelte van de linzen in de bouillon blijven om bijvoorbeeld dupuis soep te maken.

De linzen mengen met de olie uit het potje gedroogde tomaten, deze tomaten in stukjes gesneden plus de rest van de ingrediënten toevoegen. Pureren.

Serveersuggestie

Op een (geroosterde) boterham smeersel smeren, daar bovenop stukjes rode paprika, knoflook, ui, komkommer, verse kiemen en eventueel nog wat verse kruiden (bieslook, koriander).

Quinoa dilemma

categorieën: Meningen, Gezond voedsel, Wat verder ter tafel komt, wereldvoedselverdeling

boomspinazie Quinoa

Quinoa (Chenopodium quinoa) is de laatste jaren in, onder andere, Nederland in opmars als superfood. Het bevat goede eiwitten en geen gluten en heeft een lage glycemische index. Om die redenen is het populair bij steeds meer mensen die minder graan willen eten. De zaadjes zijn snel te bereiden en hebben een licht nootachtige smaak.

Het dilemma bestaat eruit dat quinoa al honderden jaren het basisvoedsel is voor mensen uit onder meer Bolivia en Peru. Door de toenemende vraag in de westerse wereld is de prijs van dit product gestegen. Een deel van de bevolking profiteert hiervan, maar een groot deel kan om deze reden zijn eigen quinoa niet meer betalen of kan er gewoon niet meer aan komen omdat alles geëxporteerd is. Zij gaan daarom, noodgedwongen, over op brood en rijst als basisvoedsel. Producten die hier juist steeds minder gegeten worden.

Dus dankzij ons streven naar gezond voedsel zorgen wij ervoor dat hele volksstammen ongezonder (moeten) gaan eten. Hoe fijn is dat?

In Nederland leidt deze toenemende vraag ook tot lege schappen en hogere prijzen en daarom wordt er geëxperimenteerd met het verbouwen van dit gewas hier. Dat moet wel een andere variant zijn. Gelukkig is het familie van de melde, dus kan iedereen dit in het wild of in de eigen tuin vinden/kweken. Tuinmelde en boomspinazie doen het beide goed hier.