Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: walnotentaartjes

Walnotentaartjes

Een enigzins aangepast recept uit de 'People, Planet, Profit'. Die hebben het weer van de kookschool www.soul-food.be in België.

Ingrediënten

voor het deeg:
100 gram walnoten
100 gram volkorenmeel
25 ml rijststroop
25 ml ahornsiroop
50 ml ongeharde plantaardige margarine
1/4 theelepel zout

voor de vulling:
75 gram walnoten, licht geroosterd
125 ml water
50 ml rijststroop
25 ml ahornsiroop
1 volle eetlepel agar agar (= plantaardig geleermiddel)
1 eetlepel arrowroot, opgelost in een beetje water, of maïzena
1/8 theelepel vanillepoeder

Bereiding

Maal voor het deeg de walnoten en het meel in een keukenmachine tot een fijn meel.
Voeg het zout, rijststroop, ahornsiroop en de margarine toe en meng dit tot een soepel deegje.

Rol kleine balletjes van het deeg en rol ze tussen plasticfolie (tegen het plakken, het kan waarschijnlijk ook zonder) uit tot 4 mm dik. Steek er dan rondjes uit van ongeveer 8 cm doorsnede en leg ze ieder in een muffinvormpje.
Prik gaatjes in de bodem met een vork en druk er met de achterkant van de vork een getande rand in.

Bak de taartjes gedurende 8 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat ze afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit. Vul ze met de geroosterde walnoten.

Doe de andere ingrediënten voor de vulling, behalve de arrowroot, in een steelpannetje. Breng zachtjes aan de kook.
Laat 10 minuten koken. Verdik het mengsel tenslotte met de arrowroot en laat even afkoelen.

Schep de saus over de taartjes zodat ze mooi gevuld zijn, laat opstijven en serveer.

Rapporten en studies

Are dietary recommendations for the use of fish oils sustainable?

- A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease Archives of Internal Medicine

- Biologisch en gemak; een combinatie voor de toekomst?

- Diagnostisch onderzoek door diëtisten bij vermeende voedselovergevoeligheid

- Duurzame aquacultuur: dé uitdaging voor de kweekindustrie

Eindrapport studie "gezond eten" Een actorschets over voeding en gezondheid

biodiversiteit/biodiversiteit-foldout.pdfFeiten">Feiten over Biodiversiteit

General and Abdominal Adiposity and Risk of Death in Europe (over buikvet)

- Human-wildlife conflict in Africa Causes, consequences and management strategies

- Keeping the Amazon forests standing: a matter of values

- "Kip, ik heb je!” Het vangen van vleeskuikens – een economische verkenning van verschillende potentieel dierenwelzijnsverbeterende alternatieven

- Mensapen en houtkap

- Milieueffecten van Nederlandse consumptie van eiwitrijke producten

- Monitor Duurzaam Nederland

- Nota Duurzaam voedsel

- Onderzoek naar vermindering van bijvangst van zeehonden in fuiken

- Rapport van de Club van Rome

- The jellyfish joyride: causes, consequences and management responses to a more gelatinous future
Studie over de toename van kwallenplagen door menselijk ingrijpen als overbevissing

- Trends in drug substances detected in illegal weight-loss medicines and dietary supplements

- UNEP Year Book 2010

- Water and Sanitation, the urban and rural challenche of the decade