Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kastanjepuree

Tamme kastanje

Ingrediënten

kastanjes
water met daarin opgelost bouillon (poeder of blokje)
sojaroom

Bereiding

Voor dit recept moet je de (tamme) kastanjes minimaal 12 minuten koken zonder ze van te voren in te kruisen. (Dit doe je normaal gesproken wel omdat ze dan makkelijker te pellen zijn.)
Na het koken afgieten en de kastanjes overdwars doorsnijden. Als ze lang genoeg gekookt hebben kan je het vruchtvlees er makkelijk uit scheppen of peuteren.
Al het vruchtvlees weer in een pan met bouillon doen zodat het net onder water staat.

Ongeveer 40 minuten op een laag vuurtje koken, het moet net niet droogkoken. Gas uitzetten.
Sojaroom toevoegen en met de staafmixer, of een vork, lekker smeuïg maken.

Serveersuggestie

Je kan deze puree zien als vervanging voor aardappels of graan. Serveer hem dan met gekookte of gestoofde groenten en gebakken tofu.

Ook lekker is het om kastanjepuree met stoofpeertjes te combineren. En misschien wat vanillevla, dan wordt het wel echt een snoeppartijtje.

Rapporten en studies

Are dietary recommendations for the use of fish oils sustainable?

- A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease Archives of Internal Medicine

- Biologisch en gemak; een combinatie voor de toekomst?

- Diagnostisch onderzoek door diëtisten bij vermeende voedselovergevoeligheid

- Duurzame aquacultuur: dé uitdaging voor de kweekindustrie

Eindrapport studie "gezond eten" Een actorschets over voeding en gezondheid

biodiversiteit/biodiversiteit-foldout.pdfFeiten">Feiten over Biodiversiteit

General and Abdominal Adiposity and Risk of Death in Europe (over buikvet)

- Human-wildlife conflict in Africa Causes, consequences and management strategies

- Keeping the Amazon forests standing: a matter of values

- "Kip, ik heb je!” Het vangen van vleeskuikens – een economische verkenning van verschillende potentieel dierenwelzijnsverbeterende alternatieven

- Mensapen en houtkap

- Milieueffecten van Nederlandse consumptie van eiwitrijke producten

- Monitor Duurzaam Nederland

- Nota Duurzaam voedsel

- Onderzoek naar vermindering van bijvangst van zeehonden in fuiken

- Rapport van de Club van Rome

- The jellyfish joyride: causes, consequences and management responses to a more gelatinous future
Studie over de toename van kwallenplagen door menselijk ingrijpen als overbevissing

- Trends in drug substances detected in illegal weight-loss medicines and dietary supplements

- UNEP Year Book 2010

- Water and Sanitation, the urban and rural challenche of the decade