Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kokos-citroen-taart

Citroen

Ingrediënten

1 pakje moutbiscuit (200 gram)
150 gram plantaardige margarine
1 pakje sojavanillevla (½ liter)
1 blikje kokosmelk (400 ml)
1 zakje agar-agar
citroenrasp van 2 citroenen

Bereiding

Verkruimel de moutbiscuit en smelt de margarine. Meng de biscuitkruimels door de margarine en stort in een springvorm. Goed aanduwen en laten afkoelen.

Meng de vanillevla, kokosmelk, citroenrasp en agar-agar met de staafmixer. Dit mengsel langzaam verhitten in een pan en een paar minuten zachtjes door laten koken. Tijdens het verhitten en koken goed blijven doorroeren.

Over de taartbodem gieten en af laten koelen in de vorm. Twee uur in de koelkast zetten voor serveren.

Rauw

categorieën: producten, Rauw eten, Theorieën over gezonde voeding

Rauw voedsel is voedsel dat onverhit is, of in ieder geval niet boven de 40 graden verwarmd is.
Over het algemeen is dit nauwelijks bewerkt. Bewerkingen die wel toegepast worden zijn: drogen (in de zon of in een lage-temperatuuroven) om het te bewaren, weken en schillen, snijden, hakken, pureren etc. om het hapklaar te maken.

Rauwe gerechten zijn bv. salades, hoewel die vrijwel altijd ook niet-rauwe ingrediënten bevatten en shakes.
Voedingsmiddelen die rauw gegeten kunnen worden zijn onder andere fruit, groenten, noten en kiemen. Peulvruchten en granen worden in gekiemde toestand wel rauw gegeten maar of dat altijd gezond is, daarover zijn de meningen verdeeld. Vooral peulvruchten bevatten giftige stoffen (protease-remmers en lectines) die bij het koken verdwijnen.
Een aantal gezonde nutriënten zoals lycopeen uit tomaten, worden ook veel makkelijker opgenomen uit voedsel dat verhit is (geweest).

Mensen die (vrijwel) uitsluitend rauw eten worden wel rawfooders genoemd. Zij doen dit vooral om gezondheidsredenen.