Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bietensaus

Bietjes

Koop bieten zo mogelijk met het blad er nog aan. Dit is namelijk erg lekker als salade - en gezond, net als de hele biet trouwens.
Deze saus doet het goed over pasta, rijst en gierst.

Ingrediënten

bieten
ui
knoflook
olijfolie
gistvlokken (eventueel)
paprikapoeder
chilipoeder
oregano (liefst vers)
basilicum (liefst vers)
tomatenpuree
eventueel wat water

Bereiding

De bieten schoonborstelen en zo fijn mogelijk raspen. Olijfolie in een sauspan gieten en warm laten worden, niet te heet. De ui in ringen snijden en zachtjes stoven.
Dan de geraspte bieten en knoflook erbij.
Alle kruiden, behalve de verse, meebakken.
Tomatenpuree en eventueel gistvlokken (voor een hartige, kaasachtige smaak) erdoor roeren. Als het te droog is, steeds een beetje water toevoegen.

Op het laatst de verse kruiden erdoor roeren.

Rauwkost

categorieën: producten

Over het algemeen wordt met de term rauwkost een salade bij een gewone, warme, maaltijd bedoeld. Zo'n salade kan uit van alles bestaan en is maar zelden samengesteld uit alleen rauwe producten. Volgens veel mensen is dit pure garnering of decoratie (konijnenvoer!) en zij eten dit dan ook niet.

Rauwe voeding is echter alles wat je zo kan plukken, uitgraven of op een andere manier kan oogsten en onbewerkt (onverhit) kan eten. Dat dit meer is dan alleen fruit en salades is te lezen onder Raw Food.