Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelmousse

Wortel

Deze wortelmousse is zacht en subtiel van smaak en past goed bij gerechten die een wat Indiaas karakter hebben.

Ingrediënten

500 gr wortel in stukjes
stukje verse gember
100 ml kokosmelk
1 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander
eventueel een stukje rode peper
peper en zout of een beetje bouillonpoeder naar smaak
sesamzaad geroosterd

Bereiding

Kook de wortel gaar in wat water. Rasp een stukje verse gember.
Breng in een steelpannetje de kokosmelk aan de kook met de gemberrasp, de kurkuma en de koriander. Laat de kokosmelk zachtjes tot de helft inkoken. Snijd het stukje rode peper in fijne reepjes.

Pureer de gare wortelstukjes met de kokosmelk met een staafmixer. Breng de mousse op smaak met peper en zout of een verkruimeld bouillonblokje.

Serveersuggestie

Strooi geroosterd sesamzaad over de mousse.

Raw Food

categorieën: filosofie

nielsgroenten

Raw Food is de aanduiding van een levensstijl, een voedingswijze, die inhoudt dat (vrijwel) al het voedsel rauw gegeten wordt. Over het algemeen wordt de Engelse term aangehouden, en wordt die met hoofdletters geschreven om duidelijk te maken dat het iets anders is dan gewoon rauwkost. Rauwkost slaat meestal op een salade, die vaak niet eens helemaal rauw is, en zegt niets over een manier van leven. De term Raw Food doet dat nadrukkelijk wel.

De voornaamste reden die mensen hebben om zo te leven is hun gezondheid. Energie is hiervan het belangrijkste aspect. Raw Fooders geloven dat in rauwe, onverhitte voeding het meeste energie zit doordat de enzymen nog in leven zijn. Enzymen gaan dood bij een temperatuur van ongeveer 40 graden celcius. (De precieze temperatuur is onderwerp van discussie.) Daarom wordt rauw voedsel ook wel levend voedsel genoemd.
Vanwege deze nog levende encymen zou het verteren van voedsel veel minder energie kosten, en dus uiteindelijk juist energie opleveren.

Het voedsel in een Raw Food dieet bestaat uit fruit, groenten, noten, zaden, kiemen, (gekiemde) granen en superfoods. Vrijwel altijd is het 100% plantaardig en biologisch. Dit betekent niet dat alles onbewerkt en uit de hand gegeten wordt. Integendeel, er zijn veel manieren om voedsel te bereiden zonder het te verhitten (boven de 40 graden).
Het maken van salades, shakes, taarten , koekjes, drankjes en nog veel meer behoort tot de mogelijkheden. Het gebruik van blender, keukenmachine en lage-temperatuur-oven (dehydrator) is vrij gangbaar.

Binnen de Raw Food-beweging zijn veel verschillende en zeer diverse stromingen te vinden. Sommigen eten strikt plantaardig, anderen niet. Lang niet iedereen eet 100% rauw. Fruitariërs eten alleen vruchten. (Gekiemde) granen worden niet door iedereen gegeten. Enz. enz.

Bronnen:

- 12 Steps to Raw Foods
- Eating for beauty
- Eat more raw
- Levend voedsel
- Living Foods for Optimum Health
- Living Foods for Radiant Health
- Rauwkost - gezond en puur genieten
- Raw Spirit - What the raw food advocates don't preach
- Rox Rauw
- The Sun Food Diet Succes System