Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: walnotentaartjes

Walnotentaartjes

Een enigzins aangepast recept uit de 'People, Planet, Profit'. Die hebben het weer van de kookschool www.soul-food.be in België.

Ingrediënten

voor het deeg:
100 gram walnoten
100 gram volkorenmeel
25 ml rijststroop
25 ml ahornsiroop
50 ml ongeharde plantaardige margarine
1/4 theelepel zout

voor de vulling:
75 gram walnoten, licht geroosterd
125 ml water
50 ml rijststroop
25 ml ahornsiroop
1 volle eetlepel agar agar (= plantaardig geleermiddel)
1 eetlepel arrowroot, opgelost in een beetje water, of maïzena
1/8 theelepel vanillepoeder

Bereiding

Maal voor het deeg de walnoten en het meel in een keukenmachine tot een fijn meel.
Voeg het zout, rijststroop, ahornsiroop en de margarine toe en meng dit tot een soepel deegje.

Rol kleine balletjes van het deeg en rol ze tussen plasticfolie (tegen het plakken, het kan waarschijnlijk ook zonder) uit tot 4 mm dik. Steek er dan rondjes uit van ongeveer 8 cm doorsnede en leg ze ieder in een muffinvormpje.
Prik gaatjes in de bodem met een vork en druk er met de achterkant van de vork een getande rand in.

Bak de taartjes gedurende 8 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat ze afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit. Vul ze met de geroosterde walnoten.

Doe de andere ingrediënten voor de vulling, behalve de arrowroot, in een steelpannetje. Breng zachtjes aan de kook.
Laat 10 minuten koken. Verdik het mengsel tenslotte met de arrowroot en laat even afkoelen.

Schep de saus over de taartjes zodat ze mooi gevuld zijn, laat opstijven en serveer.

Raw Food

categorieën: filosofie

nielsgroenten

Raw Food is de aanduiding van een levensstijl, een voedingswijze, die inhoudt dat (vrijwel) al het voedsel rauw gegeten wordt. Over het algemeen wordt de Engelse term aangehouden, en wordt die met hoofdletters geschreven om duidelijk te maken dat het iets anders is dan gewoon rauwkost. Rauwkost slaat meestal op een salade, die vaak niet eens helemaal rauw is, en zegt niets over een manier van leven. De term Raw Food doet dat nadrukkelijk wel.

De voornaamste reden die mensen hebben om zo te leven is hun gezondheid. Energie is hiervan het belangrijkste aspect. Raw Fooders geloven dat in rauwe, onverhitte voeding het meeste energie zit doordat de enzymen nog in leven zijn. Enzymen gaan dood bij een temperatuur van ongeveer 40 graden celcius. (De precieze temperatuur is onderwerp van discussie.) Daarom wordt rauw voedsel ook wel levend voedsel genoemd.
Vanwege deze nog levende encymen zou het verteren van voedsel veel minder energie kosten, en dus uiteindelijk juist energie opleveren.

Het voedsel in een Raw Food dieet bestaat uit fruit, groenten, noten, zaden, kiemen, (gekiemde) granen en superfoods. Vrijwel altijd is het 100% plantaardig en biologisch. Dit betekent niet dat alles onbewerkt en uit de hand gegeten wordt. Integendeel, er zijn veel manieren om voedsel te bereiden zonder het te verhitten (boven de 40 graden).
Het maken van salades, shakes, taarten , koekjes, drankjes en nog veel meer behoort tot de mogelijkheden. Het gebruik van blender, keukenmachine en lage-temperatuur-oven (dehydrator) is vrij gangbaar.

Binnen de Raw Food-beweging zijn veel verschillende en zeer diverse stromingen te vinden. Sommigen eten strikt plantaardig, anderen niet. Lang niet iedereen eet 100% rauw. Fruitariërs eten alleen vruchten. (Gekiemde) granen worden niet door iedereen gegeten. Enz. enz.

Bronnen:

- 12 Steps to Raw Foods
- Eating for beauty
- Eat more raw
- Levend voedsel
- Living Foods for Optimum Health
- Living Foods for Radiant Health
- Rauwkost - gezond en puur genieten
- Raw Spirit - What the raw food advocates don't preach
- Rox Rauw
- The Sun Food Diet Succes System