Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: witte bonen in tomatensaus

Tijm1

Witte bonen in tomatensaus hoeven niet per se uit een potje te komen, je kan ze ook zelf maken. Hieronder volgen 2 manieren.

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 2 koppen gedroogde witte bonen
- water
- 100 gram tomatenpuree
- olijfolie
- 4 tenen knoflook
- 2 rode uien, in kleine stukjes
- tijmtakjes, vers of gedroogd
- sap van 1 citroen
- zout en peper, naar smaak

Bereiding - Eerste manier

Breng water aan de kook, haal van het vuur en week hierin de bonen 12 uur, spoel ze daarna goed af en herhaal dit nog een keer 12 uur. Spoel ze weer af.

Meng in een ovenschaal de olie, de bonen, tomatenpuree, knoflook, zout en tijm. Zet dit 6 uur (!) in een oven op 150 graden. Af en toe alles mengen. Als het te droog lijkt te worden, voeg dan wat olie toe.

Haal het gerecht uit de oven, verwijder de tijmtakjes en voeg de uienstukjes en citroensap toe.

Het gerecht is klaar als de bonen zacht zijn. Ze zijn dan niet melig.

Bereiding - Tweede manier (deze gaat een stuk sneller.)

Week en kook de bonen volgens de aanwijzingen. Nog sneller is het als je gare bonen uit een pot of blik gebruikt.

Verhit in een koekenpan de olie. Bak hierin de bonen met de overige ingrediënten.

Recept: aardappel-aubergine ovenschotel

aardappel (foto: Gwen Rijsdijk) aubergine (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

aardappels
aubergine
tomatenstukjes op sap, in blik - (Als je verse tomaten gebruikt in ovenschotels kunnen ze een vervelend zure bijsmaak hebben. Dit is niet het geval bij tomaten uit blik.)
gistvlokken
zout
olie
ketchup
currypasta
ui
knoflook

Bereiding

Kook de aardappels in stukken een paar minuten, ze moeten niet helemaal gaar zijn. Afgieten en apart zetten.

De aubergine wassen en afdrogen, niet schillen, en het stekelige uiteinde verwijderen. In de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik snijden, deze plakken in vieren delen. Een behoorlijke hoeveelheid olie in een bakpan verhitten. Hoeveelheid en temperatuur van de olie zijn cruciaal. Te weinig olie zorgt voor een spons- of piepschuimstructuur en -smaak. Een te lage begintemperatuur kan leiden tot aanbranden.

Regelmatig omdraaien tot ze gaar zijn. Dan de ui, knoflook, gistvlokken, currypasta, ketchup en zout toevoegen. Even bakken en daarna het blik tomatenstukjes erbij doen. Goed roeren en een paar minuten door bakken.

Ondertussen de oven voorverwarmen tot zo'n 200 graden.

In een ovenschaal eerst de aardappelen en daarop de groenteprut doen. Uitsmeren zodat alle aardappelen onder het vocht liggen.

De schaal in de oven doen en ongeveer twintig à dertig minuten laten staan. Prikken of de aardappels gaar zijn; zo ja, opdienen en opeten!