Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: citroentaart

Citroen

Ingrediënten

- 40 gram zonnebloempitten
- 75 gram sesamzaad
- 75 gram amandelen
- 30 gram geraspte kokos
- 75 gram rozijnen
- 75 gram dadels
- 1/2 liter sojavanilleyofu
- 1 blikje kokosmelk
- geraspte citroenschil van 1 citroen
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1 zakje agar-agar (5 gram)
- 1 dl rijststroop

Bereiding

Maal zonnebloempitten, sesamzaad, amandelen, kokos, rozijnen en dadels in een keukenmachine en voeg een klein beetje water toe. Duw dit deeg in een springvorm.

Doe de overige ingrediënten in een pan en mix het even met de staafmixer zodat de agar-agar goed is opgelost.
Verhit langzaam boven het vuur en blijf goed roeren. Ongeveer 2 minuten laten doorkoken en dan de vulling over de bodem gieten en af laten koelen.

Zet 2 uur in de koelkast voor het serveren.

Recept: aardappel-aubergine ovenschotel

aardappel (foto: Gwen Rijsdijk) aubergine (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

aardappels
aubergine
tomatenstukjes op sap, in blik - (Als je verse tomaten gebruikt in ovenschotels kunnen ze een vervelend zure bijsmaak hebben. Dit is niet het geval bij tomaten uit blik.)
gistvlokken
zout
olie
ketchup
currypasta
ui
knoflook

Bereiding

Kook de aardappels in stukken een paar minuten, ze moeten niet helemaal gaar zijn. Afgieten en apart zetten.

De aubergine wassen en afdrogen, niet schillen, en het stekelige uiteinde verwijderen. In de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik snijden, deze plakken in vieren delen. Een behoorlijke hoeveelheid olie in een bakpan verhitten. Hoeveelheid en temperatuur van de olie zijn cruciaal. Te weinig olie zorgt voor een spons- of piepschuimstructuur en -smaak. Een te lage begintemperatuur kan leiden tot aanbranden.

Regelmatig omdraaien tot ze gaar zijn. Dan de ui, knoflook, gistvlokken, currypasta, ketchup en zout toevoegen. Even bakken en daarna het blik tomatenstukjes erbij doen. Goed roeren en een paar minuten door bakken.

Ondertussen de oven voorverwarmen tot zo'n 200 graden.

In een ovenschaal eerst de aardappelen en daarop de groenteprut doen. Uitsmeren zodat alle aardappelen onder het vocht liggen.

De schaal in de oven doen en ongeveer twintig à dertig minuten laten staan. Prikken of de aardappels gaar zijn; zo ja, opdienen en opeten!