Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: andijvie met appel en rozijn

Appel

Ingrediënten

- 4 appels
- citroensap, het liefst van verse citroen
- klont boter of margarine
- krop andijvie
- 4 eetlepels rozijnen
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Week de rozijnen een paar uur in koud water of 10 minuten in heet water

Rasp de appels op een grove rasp en besprenkel ze dan met citroensap.

Was de andijvie en snijd het blad in reepjes.

Smelt de boter of margarine in een hoge pan en roer hierin alle ingrediënten behalve het peper en zout.
Schep alles regelmatig om en laat dan een minuut of 8 stoven op een laag vuur met een deksel half op de pan. Eventueel wat water toevoegen als je bang bent dat het droogkookt.

Voeg nu zout en peper naar smaak toe.

Recept: aardappel bloemkoolschotel

aardappel (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

3 el slaolie
500 gram aardappels, geschild en in blokjes
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
1 el verse gehakte gember
1 teentje knoflook, gehakt
100 gram doperwten (diepvries)
100 ml yofu naturel
1 tl kurkuma
1 tl kerriepoeder
1 tl cayennepeper
200 ml water
sap van halve citroen
zout

Bereiding

Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg de bloemkoolroosjes toe en roerbak deze tot ze beginnen te bruinen. Haal ze uit de pan.
Doe de gember en knoflook in de achtergebleven olie en fruit deze 30 seconden. Voeg de aardappels toe en de kruiden. Roerbak tot de aardappels beginnen te bruinen en voeg dan de bloemkoolroosjes en het water toe. Sluit de pan en laat ongeveer 8 minuten stoven.

Controleer of alles gaar is (de bloemkool moet slechts beetgaar zijn) en voeg dan de yofu, de doperwten en citroensap toe. Laat nog 2 minuten sudderen en maak op smaak af met zout.